HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Zwitsers onroerend goed: Lex Koller

De Lex Koller regelt de toewijzing van Zwitsers onroerend goed aan niet-ingezetenen.

De laatste jaren is de vraag naar een chalet of appartement in Zwitserland enorm gegroeid. De Zwitserse huizenmarkt biedt immers erg veel 'value for money' zo ontdekken steeds meer kopers. De Lex Koller is van belang voor niet - ingezetenen die een huis willen kopen in Zwitserland en regelt onder meer de toekenning van de zogenaamde buitenlandervergunning, de vergunning voor een niet-Zwitsers ingezetene om in Zwitserland een tweede huis te mogen kopen. Deze geldt voor heel Zwitserland doch elk van de 26 Kantons voert deze wet enigszins op haar eigen wijze uit.

Historie en achtergrond
De Lex Koller is de informele benaming van het Zwitserse bondsbesluit van 16 december 1983 betrekking hebben de op het verkrijgen van onroerend goed door niet-Zwitsers ingezetenen. De naam is ontleend aan één van de makers ervan, Bundesratlid Arnold Koller. Het doel van deze wet is het beschermen van de eigen Zwitserse bodem tegen overname en opkoop vanuit het buitenland. Het beoogt feitelijk een beperking van de mogelijkheden tot verwerving van Zwitsers onroerend goed door niet Zwitsers-ingezetenen. Men wenst dus een drempel op te werpen. Het is de opvolger van de Lex Friedrich, de Lex Furgler, de Lex Moos en de Lex Celio. We zitten dan echter al in het begin van de zestiger jaren.

Er wordt echter momenteel in Zwitserland druk gediscussieerd over een eventuele afschaffing van deze wet én over het voor niet-Zwitsers ingezetenen minder gecompliceerd maken om onroerend goed in Zwitserland te kopen. De grondslagen voor deze discussie zijn onder meer het bestaan van bepaalde bilaterale afspraken met de EU en de druk vanuit bepaalde (voor hun inwoners fiscaal interessante) Kantons. De verwachting is overigens, mocht het al ooit tot afschaffing van deze confederale wet komen, dat er feitelijk niet veel zal gaan veranderen omdat de verdeling van onroerend goed dan meer aan de Kantons en vooral aan de individuele gemeentes wordt overgelaten.

Contingenttoedeling
Zwitserland laat per jaar 1500 toeristen toe om een onroerende zaak, een ‘tweede huis’ te kopen. Dit heet de contingenttoedeling. Met dit beperkt aantal buitenlandervergunningen per jaar, lijkt er bijna op dat het een gunst is geworden indien men iets kan kopen in Zwitserland.  Het genoemde aantal van 1500 buitenlandervergunningen is alleen bedoeld voor natuurlijke personen, dus niet voor buitenlandse rechtspersonen en wordt verdeeld over 17 van de 26 Kantons (niet alle Kantons doen mee) en binnen de Kantons wordt dit vaak weer verdeeld per gemeente. De spoeling is derhalve dun. Zeer populaire Kantons zijn Valais, Ticino, Vaud en Graubunden. Daar komt bij, dat binnen de Kantons die toeristen als kopers toelaten, deze niet in alle gemeentes kunnen kopen en dat zij in de gemeentes waar dat dan wél kan, vaak niet op elke plek binnen die gemeente kunnen kopen, doch enkel binnen een bepaald gebied binnen zo'n gemeente. Het is dus zaak daar goed op te letten alvorens men overweegt te kopen.

Het verkrijgen van de buitenlandervergunning is erg belangrijk omdat men zonder deze vergunning geen eigenaar kan worden. Ze zijn dus erg gewild. Omdat het aantal buitenlandervergunningen zo beperkt is, is er vaak een belangrijk onderscheid te maken tussen bestaande objecten en nieuw te bouwen objecten en vooral de omstandigheid of de verkopende partij/eigenaar nu juist wél of juist géén Zwitsers ingezetene is. Voor de goede orde,  een Zwitsers ingezetene kan ook een in Zwitserland geïmmigreerde buitenlander zijn, het hoeft dus geen geboren Zwitser te zijn. Indien de eigenaar van het object immers een immigrant is, dan heeft hij ooit de zogenaamde buitenlandervergunning verkregen. Deze vergunning blijft aan de onroerende zaak 'kleven' bij een verkoop aan een ander persoon van buitenlandse afkomst.

Log in of meld u aan als lid van Mondi om het artikel met tips en adviezen van mr. Koopman verder te lezen.

Bron: Charles Koopman, directeur- eigenaar van  Dreamchalet

Landendossier  
Landendossier Zwitserland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Zwitserland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!
 
Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-06-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten