HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Mondi thema:Tweede (t)huis

Welkom op de themapagina Tweede huis!
Niet zelden raken mensen tijdens een vakantie bevangen door de prachtige natuur, het heerlijke klimaat of de vaak ontspannen levensstijl ter plaatse. Lopend langs de etalage van een makelaar, dringt de gedachte zich op "Een eigen plek onder de zon".
Veel Belgen en Nederlanders hebben hun droom verwezenlijkt, maar nog meer mensen laten het echter bij dromen. Toch ligt het kopen van een huis in het buitenland vandaag de dag voor veel mensen binnen handbereik. Wel is het belangrijk om bij de aankoop niet over één nacht ijs te gaan.

Een huis in het buitenland of een recreatiewoning in de Benelux biedt de mogelijkheid om voor langere tijd optimaal te genieten van uw favoriete omgeving en om die plek tot een stuk ‘thuis’ te maken. Voor veel mensen betekent de stap naar het buitenland een nieuwe fase in hun leven. Een fase waarin ‘genieten’ een meer prominente rol speelt. Maar hoe gaat die aanschaf in zijn werk? Wat komt er bij kijken?

Verschillen
Het kopen van een huis is geen alledaagse bezigheid en moet zeker niet overhaast plaatsvinden. Temeer omdat de verschillen tussen het koopproces in België of Nederland en dat in andere landen aanzienlijk kan zijn. Een veelvoorkomend verschil is dat in veel landen een en hetzelfde huis door meerdere makelaars aangeboden wordt, waarbij er verschillende prijzen en tarieven gehanteerd kunnen worden. Sommige verschillen zijn specifiek voor een bepaald land. In Turkije bijvoorbeeld vindt de overdracht niet plaats bij de notaris maar in het eigendomsregister. In Duitsland geldt dat bijna iedere overeenkomst notarieel bekrachtigd moet worden, terwijl in Italië een voorovereenkomst al bindend is. In Zweden zijn notarissen onbekend, de Franse makelaar moet beschikken over een zogenaamde ‘mandat de vente’ voordat hij een woning mag verkopen en in Zwitserland hebben buitenlanders vaak een vergunning nodig om een woning aan te schaffen.

Makelaar
Het gebrek aan kennis van de buitenlandse markt kan alleen opgevangen worden met goede begeleiding. Dit begint al bij de keuze voor een makelaar. In veel landen mag iemand zich niet zomaar ‘makelaar’ noemen en dient hij aangesloten te zijn bij een beroepsorganisatie. Het beroep ‘makelaar’ is bijvoorbeeld in Frankrijk bij wet geregeld. Om dit beroep uit te oefenen moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Een makelaar moet onder andere over bepaalde diploma’s, bankgaranties en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschikken. Alleen als een aankomende makelaar aan deze voorwaarden voldoet kan hij een carte professionnelle bemachtigen. Deze carte professionnelle is verplicht om in Frankrijk onroerend goed te verhandelen. Ook in Italië moet een makelaar aan bepaalde eisen voldoen. De makelaar moet een beroepsopleiding gevolgd hebben, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben en beschikken over een speciale makelaarsvergunning en een gemeentelijke verklaring waaruit blijkt dat hij officieel als makelaar staat geregistreerd. Bij de keuze voor een makelaar is het zaak om dit in de gaten te houden en een makelaar zo nodig naar vereiste de documenten te vragen.

Kadaster
Bespaar nooit op deskundigheid! Wat u ook verteld wordt en hoe betrouwbaar een aanbieder ook lijkt, schakel een advocaat in die uw koopcontract vooraf controleert.
In veel landen is het zelfs gebruikelijk dat de koper een advocaat inschakelt. Bijvoorbeeld om onderzoek te doen in het kadaster; een onderzoeksplicht die de koper in een groot aantal landen heeft!
Zelf onderzoek doen in het kadaster is bijna onbegonnen werk. Het vereist de nodige juridische kennis en een uitstekende taalvaardigheid. Uiteraard kost het inschakelen van een advocaat geld, maar zie het als een investering in de toekomst. Let erop dat de advocaat onafhankelijk is. Dat wil zeggen dat de advocaat u vertegenwoordigt en niet ook de verkopende partij.
In het kadaster/eigendomsregister staat omschreven wie de eigenaar van de grond is, wat de exacte afmetingen zijn, of er beperkende rechten rusten op het onroerend goed en of aan alle belastingen voldaan is. Naast dit onderzoek moet de koper in sommige landen ook zelf zorgen voor inschrijving in het register. In Portugal bijvoorbeeld moet de koper er zelf voor zorgen dat hij geregistreerd wordt als de nieuwe eigenaar van het onroerend goed (bij de Conservatória do Registo Predial). Wanneer er geen registratie plaatsvindt, kunnen schuldeisers van de vorige eigenaar alsnog beslag laten leggen op uw onroerend goed. In Spanje betekent dit dat u na ondertekening van de escritura de compraventa (eigendomsakte) ervoor moet zorgen dat deze zo snel mogelijk naar het eigendomsregister wordt verstuurd (registro de propiedad) en daarin ingeschreven wordt.

Specialisten
Overigens kan het besparen op deskundigheid ook averechts werken. Met name op juridische en fiscaal niveau. Wie wil gaan emigreren of wil gaan resideren in het buitenland doet er verstandig aan om een fiscalist te raadplegen die een scan van de persoonlijke situatie maakt. Vaak kan een fiscalist helpen bij het besparen op de belastingverplichtingen, bijvoorbeeld door de woning samen met kinderen aan te schaffen of via een vennootschap.
Laat u niet in verwarring brengen door een accountant, die pretenteert u van de juiste fiscale informatie te voorzien. Een accountant controleert en corrigeert het werk van een boekhouder. Ook mag een accountant een jaarrekening opstellen. Een fiscalist (of belastingadviseur) is gespecialiseerd in de belastingwetgeving, controleert fiscaal de accountant en is gespecialiseerd in de belastingbesparende tips. Een fiscalist is een belastingspecialist die niet alleen je belastingaangifte controleert, maar ook met je meedenkt en beoordeelt of er nog aanpassingen moeten worden gedaan met betrekking tot fiscale aspecten.

Heel belangrijk is dat u voor uzelf helder heeft wat uw wensen zijn. Zoekt u een huis voor recreatie, voor permanent verblijf of ziet u de aanschaf puur als investering? Er zijn belangrijke (fiscale) verschillen tussen emigreren en het aanschaffen van een tweede huis. Bij de aanvang van uw zoektocht is het handig om helder te hebben wat u van uw nieuwe huis verwacht. Wanneer de woning bestemd is voor privégebruik (permanent of recreatief) dan zijn de persoonlijke wensen van belang.
Waarschijnlijk begint de oriëntatie in het favoriete vakantieland.
Heeft u een keuze gemaakt voor een land en regio, verblijf er dan eerst wat langer en het liefst ook buiten het hoogseizoen. Zo weet u zeker dat het niet tegenvalt als u de overstap maakt. Wordt naast het eigen gebruik het verhuur van de woning belangrijk, dan moet uiteraard rekening gehouden worden met de wensen van de gasten. In dat geval is een toeristisch interessante locatie van belang en dient de woning in de buurt van voorzieningen te liggen en goed bereikbaar te zijn. Is de woning alleen als investering bedoeld, dan moet deze in een regio liggen waar de kans op waardestijging groot is. Vraag bij een bestaande woning hoe lang deze te koop staat en neem geen genoegen met het antwoord dat het slechts drie maanden is.

Mondi helpt u via de adviesscan met het selecteren van een gekwalificeerde makelaar, of andere deskundigen waaronder advocaten en fiscalisten, met een goede reputatie en maakt, indien gewenst, namens haar leden afspraken over bijvoorbeeld de verkoop- of aankoopcondities. Leden zijn ervan verzekerd dat Mondi onafhankelijk en uitsluitend uit hun belang handelt.

Mondi leden kunnen onbeperkt vragen stellen
U zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft als het gaat om aankoop, bezit of verkoop van een tweede woning. Mondi adviseert haar leden zonder meerkosten in collectief verband en tegen een vaste prijsafspraak ook persoonlijk, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen.


Het laatste nieuws over Tweede huis:

Nieuws

Villa in Karinthië met Zweitwohnsitz

Welkom in uw nieuwe huis in de idyllische gemeente Penk in het prachtige Mölltal in de Oostenrijkse deelstraat Karinthië! Deze prachtige woning is een droom voor iedereen die op zoek is naar een huis op een rustige locatie met adembenemend uitzicht op de bergen en een aantrekkelijke prijs. Deze luxueuze woning is instap klaar, volledig gemeubileerd en beschikt over een hoogwaardige inrichting en een modern design.
lees verder

Nieuws

Voorkom vermogenswinstbelasting op je Portugese woning

Blog drs. Lars van Loon RC - EMFC: “De winst (Mais – valias) die wordt gerealiseerd bij de verkoop van je Portugese huis is in principe belast. Nu is er één zeer belangrijke uitzondering. Te weten de herinvestering, Als je bovenstaande winst herinvesteert in de primaire woning, dan is bovenstaande winst vrijgesteld. Of ietsje netter, wordt deze vooruitgeschoven. De termijn hiervoor is ook nog eens ruim, te weten, 24 maanden voor en 36 maanden na de verkoop van het object.
lees verder

Nieuws

Vastgoed in het bezit van een buitenlandse entiteit

De Spaanse belastingdienst heeft buitenlandse entiteiten nog steeds in het vizier die in het bezit zijn van een woning en geen huurinkomsten opgeven. De Spaanse belastingdienst legt bezoeken af om te controleren of er van de woning gebruik wordt gemaakt. De belastingdienst ontvangt jaarlijks in januari van de bedrijven die nutsvoorzieningen leveren een overzicht van het verbruik. Dit is één van de manieren waarop zij vaststellen of er van een woning gebruik wordt gemaakt of niet.
lees verder

Nieuws

Aanschaf buitenlandse vakantiewoning fiscaal interessant

In de meeste situaties is het fiscaal gunstig om een vakantiewoning in het buitenland aan te schaffen, omdat de belastingheffing in het buitenland meestal lager is dan de box 3 heffing in Nederland. Dit zal vanaf dit jaar alleen maar toenemen. Speciaal voor leden publiceert Mondi onder dit artikel een rekenvoorbeeld van vermogensrendementsheffing bij een vastgoedbelegging van 500.000 euro in Nederland ten opzichte van Oostenrijk met verrassende resultaten. Soortgelijke voorbeelden zullen ook in andere populaire landen zoals onder andere Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië gunstiger uitpakken.
lees verder

Nieuws

Verlaging vermogenswinstbelasting Portugal

Blog drs. Lars van Loon RC - EMFC: “Tot 2023 waren er meerdere methoden om de vermogenswinstbelasting [Capital Gains Tax (CGT)] te berekenen, die u dient te betalen zodra u de Portugese woning met winst verkoopt. Een en ander was met name afhankelijk van de woonplaats van de huiseigenaar. Hetgeen ertoe leidde, dat de niet-ingezetenen meer belasting betaalden dan Portugese residenten.
lees verder

Nieuws

Vereenvoudigde machtigingsprocedure aan- of verkoop vastgoed Turkije

Redactionele bijdrage Mr. S.T. Őzyurt; "Wanneer u niet aanwezig kunt zijn tijdens een officiële procedure in Turkije, zoals bij een aankoopprocedure of verkoopprocedure, dan kunt u aan een vertrouwelijk persoon een notariële machtiging verstrekken. De gemachtigde kan dan namens u de procedure realiseren. Deze machtiging kunt u bij een Turkse of Nederlandse notaris verstrekken. Sinds september 2007 kan dat ook bij het Turkse Consulaat in Nederland geregeld worden.
lees verder

Nieuws

Pendelen tussen Nederland en Turkije of emigreren

Redactionele bijdrage Mr. S.T. Őzyurt; "Het kan voorkomen dat u vanwege uw (tweede) huis, uw werk of door een ander persoonlijk motief regelmatig gaat pendelen tussen twee landen. Voor mensen die pendelen tussen twee landen, is het van belang om vast te stellen waar zij belastingplichtig zijn en waar zij verzekerd zijn voor de sociale zekerheden. In beginsel bent u belastingplichtig en verzekerd voor sociale zekerheden in het land waar u permanent woont. Dit wordt ook wel uw hoofdverblijf genoemd.
lees verder

Nieuws

Tijdig Spaans NIE-nummer aanvragen

Eén van de eerste stappen die u moet nemen als u een woning in Spanje wilt aanschaffen, is het aanvragen van een NIE-nummer. Het nummer ter identificatie van buitenlanders (Número de Identificación de Extranjeros) dat in Spanje wordt afgekort met NIE is een fiscaal nummer waarmee niet-residenten zich in Spanje kunnen identificeren.
lees verder

Nieuws

Onder de tafel uw tweede woning aan- of verkopen

Er zijn mensen die tijdens het aankoopproces van de (tweede) woning de makelaar vertellen dat de deal alleen doorgaat als ze een aanzienlijk bedrag onder de tafel kunnen betalen. Met andere woorden: of de makelaar en dus de verkopende partij wil meewerken aan de witwaspraktijken. Maar andersom gebeurt het ook: de makelaar maakt een principeakkoord met de klant, waarbij tot enkele tienduizenden euro’s (soms meer) vooraf contant betaald moeten worden.
lees verder

Beoordelingssysteem actieve organisaties uit de branche

In het nieuwe beoordelingssysteem kunt u ook via de landendossiers adviseurs beoordelen en raadplegen die zich (in)direct actief bezig houden met de aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland zoals advocaten, fiscalisten, belastingadviseurs, hypotheekadviseurs, architecten, gestors en verzekeringsadviseurs.
Ziet u het Mondi Approved Keurmerk? Dan voldoet de partij aan 25 strenge eisen, gecontroleerd door Mondi!
Ziet u het Mondi Professional kwaliteitslabel? Dan voldoet de organisatie aan 10 kwalificaties.


Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Uitgelichte producten uit onze webshop:

Vraag en Antwoord

17-06-2021 Anonieme bezoeker:
"Ik heb een tweede huis in Spanje en ben bezig volgens Nederlands recht een levens testament op te stellen. Daarin in sprake van mogelijke volmachten van de kinderen ook bv bij mogelijke vervreemding van ons OG in Spanje. Vraag is hoe de Spaanse wetgever/ fiscus hier naar kijkt? Moet ik speciale toevoeging in de tekst aanbrengen?"

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
13-06-2018 J. Schoot (beantwoord):
"Prachtig stuk maar ik kijk als “nieuwe” inwoner van Turkije toch iets anders tegen aan. Wij wonen er sinds 2010 het grootste deel van het jaar met net voldoende tijd in Nederland om niet te hoeven uitschrijven. Dat is voornamelijk om emotionele redenen. Allereerst over de Lira koers, die is voor diegene met Euro inkomsten geweldig! Met onze beperkte inkomsten zijn we sinds jaren in staat om maandelijks te sparen i.p.v. te consumeren van de spaarrekening. Ook vind ik duidelijk dat in de hetze tussen 2000 en 2006 of zo, door veel Nederlanders veel te duur gekocht is. Als ik om mij heen kijk is/was er de laatste 2 / 3 jaar spraken van paniek onder veel Europeanen, niet door de val van de Lira maar meer om het politieke klimaat. In een Scandinavisch land verschenen zelf een artikel op sociaal media dat buitenlandse huizen geconverseerd zouden worden en er waren meer van dit soort FB achtige verhalen . Het is duidelijk dat deze verkoopdruk de prijzen niet helpen. Een bevriende makelaar verklaarde recentelijk dat er volop verkocht wordt. Maar niet meer in het segment tot b.v € 60.000 maar eerder boven de € 200.000. I.d.d nauwelijks meer aan Belgen en Nederlanders. Buiten de “genoemde nieuwe markten” veel Scandinaviër en Duitsers. Of het handig is om vastgoed te kopen in dit soort landen als belegging heb ik altijd mijn twijfels over gehad en was/is volgens mij meer een verkoop argument dan dat het onderbouwd kan worden. Korte versie van ons verhaal? In 2003 een Villa laten bouwen op eigen grond aan de rand van Alanya en daar totaal c.a € 85.000 aan besteed. Ik hoef niet uit te leggen dat bij huidige verkoop we daar geen buil aan zouden vallen. Met vriendelijke groet."
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Geachte heer Schoot,

Met referentie aan het artikel 'Vrije val Turkse lira treft ook tweede huizenbezitters' link
U hebt natuurlijk helemaal gelijk dat de devaluatie van de Turkse lira een positieve keerzijde heeft. U verblijft dus minimaal vier maanden per jaar in Nederland? U dient zich namelijk te laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een jaar tijd langer dan acht maanden in het buitenland verblijft. Dit ter kennisgeving voor degenen die hier niet van op de hoogte zijn.

In 2005 heeft Mondi onderzoek gedaan naar het motief om als Nederlander in Turkije te kopen. Slechts vijf procent van de geënquêteerden had toen emigratieplannen naar Turkije. Maar inmiddels genieten procentueel aanzienlijk meer Nederlanders van hun eerste of tweede woning in Turkije, mede omdat de koopkracht vanwege de waarde van de euro ten opzichte van de Turkse lira aanzienlijk is gestegen.

Daarnaast is het een gegeven dat alles wat er in Turkije speelt extra uitvergroot wordt.

Dat was al met (dreigende) aanslagen, de vogelgriep en de TAPU-stop voor buitenlanders om maar een aantal voorbeelden te noemen. En dan hebben we het nog niet eens over de politieke situatie en de talloze (voor)oordelen die er zijn. Gelukkig zijn er ook heel veel Nederlanders en Belgen die genieten van hun woning en leven in Turkije. Dat is toch mooi!"
J. Schoot:
"Precies en ik begin met de laatste zin, Dat is toch mooi?

Ik ben bepaald niet de enige en ik ken heel wat mensen die zich i.d.d uitgeschreven hebben.

Dat wij voor de 8 / 4 maanden constructie gekozen hebben had een aantal redenen. O.a kinderen, klein kinderen en gezondheid en een stukje emotie.

Dit heeft een aantal nadelen zoals belastingplichtig in Nederland. In Turkije is dat als gepensioneerde een stuk gunstiger. Een ander item is ziektekosten verzekering die in Turkije goedkoop is en de premie afdracht gebeurt door het SVB, mits je gepensioneerd bent.

Omdat we per jaar c.a. 8 maanden in Turkije wonen hebben we een Ikamet (verblijfsvergunning) Iets dat prima zelf aan te vragen is en verder ook geen problemen oplevert. Maar dat brengt wel iets anders met zich mee. Als je langer dan 6 maanden aaneengesloten in Turkije woont is je Nederlandse rijbewijs niet meer geldig (net als in veel Europese landen). Weinig mensen zullen je dat vertellen maar eenmaal betrokken bij een ongeluk ben je bij voorbaat schuldig omdat je geen geldig rijbewijs hebt. De oplossing is, je Nederlandse rijbewijs omruilen voor een Turks. Maar als je dan als Nederlands ingeschrevenen weer in Nederland bent heb je een probleem. Een lastig probleem dat volgens mij niet geheel legaal op te lossen is. Je hebt in zoon geval echt 2 rijbewijzen nodig.

Nederlandse TV met canal digitaal en een schotel op je dak werkt perfect. Maar omdat legaal te doen heb je weer een adres in Nederland nodig.

Dit even als een ad hok reactie , er is ongetwijfeld veel meer wat me nu even niet te binnen schiet.

Als laatste, als je veel tijd in Turkije doorbrengt, GA reizen! Er is hier zoveel te zien en te beleven. Veel beschavingen hebben in deze omgeving hun oorsprong. B.v. veel verhalen uit het oude testament wordt het stroomgebied tussen de Tigris en de Eufraat genoemd. Het land is eenvoudig en goedkoop te bereizen en buiten het Syrië grens gebied veilig en relaxt, ook als individu. Reizen met eigen auto is ook een geweldige ervaring en het stikt van de kleine, intieme en goedkope overnachtingsplekken. Vergeet dan niet een prepaid tol vignet te kopen en achter je voorruit te plakken. Er zijn steeds meer tol wegen."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten
19-02-2019 Anonieme bezoeker (beantwoord):
"Ik bezit een appartement in het noorden van Marokko dat ik wil verkopen. Kan Mondi daarin iets voor mij betekenen. Of kunt u mij in contact brengen met partijen die zich bezig houden met de verkoop van vastgoed in Marokko?"
Rob Smulders (Directeur bij Mondi, de belangenorganisatie):
"Als u zich als lid aansluit bij Mondi kunt u gebruik maken van verkoopbegeleiding link

Afhankelijk van de locatie van uw appartement zal het vinden van een bonafide partij met een goed internationaal netwerk in o.a. Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste eerste stap zijn. We weten waar we moeten beginnen. Vanuit Nederland en België is er echter nauwelijks tot geen animo voor Marokko. Verkoopbegeleiding geldt altijd tegen een vast prijs. Er komen dus geen verborgen extra kosten bij m.u.v. het Mondi lidmaatschap.

Mondi kan u nooit in contact brengen met partijen zonder zorgvuldige screening en een antecedentenonderzoek te hebben verricht. De kwaliteit van onze dienstverlening willen we als belangenorganisatie altijd kunnen waarborgen."

Log in om een antwoord te plaatsen

inloggen sluiten

Word lid om een vraag te plaatsen.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten