HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Wijzigingen in het voorstel 'taxe sur la plus value'

Ook de 'taxe sur la plus value' is van de baan, maar nieuwe plannen zijn alweer in de maak.

auteurs Isabelle Flipse en Vincent Muller

Zoals gehoopt en verwacht zijn over de eind augustus door de Franse premier Fillon gepresenteerde plannen tot radicale herziening van de Franse ‘taxe sur la plus value immobilier’ (verder: PV), stevige discussies losgebarsten. Diverse beroepsgroepen en – organisaties zoals die van het Franse notariaat, maar zeker ook prominenten binnen Fillons eigen partij UMP lieten zich uiterst kritisch over diens plannen uit. Na behandeling in de Franse ministerraad en Tweede Kamer, afgelopen week, ligt er nu een minder grimmig plan.

De plannen zoals u ze in mijn vorige artikeltje over dit onderwerp las, zijn zodoende geheel van tafel. Dus geen ingewikkelde berekeningen op basis van het prijsindexcijfer en evenmin een oneindige eigendomstermijn, waardoor de verkoper ook na 50 jaar nog met winstbelasting geconfronteerd zou worden. Behoudens specifieke situaties is ook de terugwerkende kracht van de aanpassingen van tafel, wat de markt en alle betrokken ongetwijfeld prima zal uitkomen. Dat soep niet zo heet wordt gegeten als zij eind augustus werd opgediend is fraai, maar betekent dit dat alle leed geleden is?

Helaas, de regering-Sarkozy geeft zich natuurlijk niet zomaar gewonnen. Weliswaar worden er wat miljarden elders gezocht, maar de kans dat er uit de verkoop van uw tweede woning in Frankrijk heel wat minder overblijft, is reëel.

Ten opzichte van de vertrouwde situatie verandert hoofdzakelijk het volgende:

  • als verkoper is men pas na 30 jaar van de PV verlost (was 15 jaar)
  • de verlaging van de belaste winst wordt gestaffeld (was 10 procent per jaar, vast)
Verder vervalt de vaste winstaftrek van 1.000 euro en geldt een aantal detailwijzigingen, die wij hier echter niet toelichten omdat ze te zeer afhankelijk zijn van de omstandigheden van de zaak. Niet onvermeld mag blijven dat de kosten van aankoop en bepaalde verbouwingen, als vanouds, van de brutowinst mogen worden afgetrokken.

In bijgaand pdf- overzicht zetten we de oude en de nieuwe situatie in hoofdlijnen naast elkaar, waarbij is uitgegaan van verkoop van een vakantiewoning door een Nederlands ingezetene en waarbij bijzondere omstandigheden als nieuwbouw, TVA (b.t.w.) en dergelijke buiten beschouwen zijn gelaten.
Download PDF: PV-verschillen

Hoe werkt dit nu straks in de praktijk?
Stel: in april 1994 kocht u een Frans vakantiehuis. Inclusief aankoopkosten en verbouwing kostte het u uiteindelijk twee ton. U slaagt erin het huis nog dit jaar te verkopen voor 300.000 euro. De transactie wordt daadwerkelijk notarieel afgewikkeld vóór 1 februari 2012. Uw ton winst zal dan geheel van PV verschoond blijven. Tussen aan- koop en definitieve verkoop zijn immers meer dan vijftien jaren verstreken en de hier beschreven wijzigingen hebben geen effect op zaken die nog vóór 1 februari aanstaande worden afgewikkeld.

Zou de verkoop echter wat minder vlotten en de zaak wordt, zeg pas eind 2012 geformaliseerd, dan mag de bruto verkoopwinst met slechts 24 procent worden verminderd. Een tegenvaller dus, van bijna 14.000 euro (100.000 -/- 28 procent = 72.000 belastbaar tegen 19 procent). Eén troost, zij het een schrale: Frans ingezetenen betalen over de belastbare winst tevens 13,5 procent aan sociale premies, waardoor het totale tarief op 32,5 procent uitkomt. Verkopers afkomstig uit niet EU-landen zijn zelfs 50 procent aan PV verschuldigd.

Isabelle Flipse en Vincent Muller zijn verbonden aan Kantoor Flipse BV. Juridisch Advies F-NL. 

Lees ook  Franse tweedehuizenbelasting van de baan en Frankrijk herziet de 'taxe sur la plus value'

Landendossier  
Landendossier Frankrijk Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Frankrijk
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-09-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten