HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Verschil tussen testament en volmacht in Dubai

Blog mr. Hilda van der Tuin, advocaat - mediator – notaris Dutch lawyer in de UAE: “Als je als partners gezamenlijk vastgoed in Dubai wilt aankopen, let er dan op dat op de title deed (de eigendomsakte) duidelijk staat dat jullie allebei voor de helft eigenaar zijn. Meestal wordt dit op de title deed verwoord via het aantal vierkante meters. Is jullie appartement in totaal 120 m2 groot, dan staat er op de akte dat jullie ieder 60 m2 eigendom hebben.

Ik merk nogal eens dat makelaars melden dat het goedkoper is om een power of attorney (volmacht) te laten opstellen, en het appartement op naam van een van beide partners te laten zetten. Bij voorkeur op de naam van de man, als het om een M/V relatie gaat. Daarmee zou je hetzelfde resultaat boeken.
Makelaars kakelen ook wel eens dat het niet meer nodig is om het appartement op beider namen te zetten als je een zogenaamd expattestament laat opstellen, een testament naar lokaal recht, voor niet moslims, waarmee je de sharia law omzeilt.
(Want die sharia law maakt dat de vrouw er na overlijden van de echtgenoot wat bekaaid af komt. Ze heeft immers onder de sharia law haar bruidsschat om op terug te vallen).
Laat je niets op de mouw spelden door de makelaar.
Een power of attorney, of een POA, is heel handig als je vastgoed in Dubai koopt maar er niet permanent gaat wonen. Zo kun je iemand anders, of dat nu een makelaar is, je partner of een goede vriend, tijdens jouw afwezigheid je zaken laten afhandelen. In Nederland is een dergelijke volmacht helemaal niet zo gebruikelijk, maar in de UAE wordt er door iedere instantie ogenblikkelijk naar gevraagd.
Je zult merken dat er altijd een gelegaliseerde volmacht wordt gevraagd, dat betekent dat een officiële instantie er een stempel op heeft gezet.

Een POA is alleen geldig tijdens het leven. Zodra iemand overleden is, is de POA meteen niet meer geldig. Maar die POA komt niet in de plaats van de tenaamstelling op de eigendomsakte. Zorg dus dat die tenaamstelling op de title deed de eigendomsverhoudingen correct weergeeft.

Een expattestament is ook een must zodra je vastgoed koopt. Want als je als echtpaar getrouwd bent in gemeenschap van goederen, en je komt te overlijden, dan wordt vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten toch echt volgens die sharia law verdeeld en afgewikkeld, ook al woon je in Nederland.

En dan was je als echtgenote dus op basis van de Nederlandse gemeenschap van goederen gerechtigd tot de helft van het vastgoed (en de Belastingdienst slaat je ook voor de helft aan voor de successiebelasting), maar op basis van de sharia law krijgen de broers van je overleden echtgenoot (diezelfde broers die jullie al tientallen jaren niet meer gezien hebben vanwege een familievete), toch het grootste deel van jullie appartement. Want de Nederlandse gemeenschap van goederen wordt helemaal niet (h)erkend in Dubai. En als de broers niet mee willen werken aan de juridische procedure voor de rechtbank in Dubai, dan zit jij als weduwe met de gebakken peren, en kun je je appartement niet eens verhuren zolang zij niet in Dubai voor de rechter willen verschijnen.

Als jouw naam op de title deed stond betekent het voorgaande dat je na overlijden van je man al voor 50 procent eigenaar was, en dat alleen zijn deel volgens de sharia law wordt verdeeld. De verdeling is iets eerlijker, maar zonder testament is het resultaat nog steeds dat je niets kunt met het vastgoed tot de nalatenschap volledig is afgewikkeld.

Dus wil je als koppel niet op enig moment voor akelige verrassingen komen te staan, zorg dan dat
  1. Je vastgoed in Dubai op naam van beide partners komt te staan;
  2. Je een Power of attorney laat opstellen;
  3. En jullie expattestament geregistreerd wordt.
Dit advies geldt voor zowel heteroseksuele als LGBTHI-koppels." 

Auteur: mr. Hilda van der Tuin is advocaat, mediator en notaris en verbonden aan Dutch lawyer in de UAE.

Deel 1: Investeren in vastgoed in Dubai - Verenigde Arabische Emiraten 
Deel 2: Verschil tussen testament en volmacht in Dubai 
Deel 3: Halalhypotheek
Deel 4: Waarschuwing bij aankoop vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in de Verenigde Arabische Emiraten
Bezoek regelmatig het landendossier Verenigde Arabische Emiraten en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Hilda Van der Tuin
Datum: 08-10-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten