Verdeling van vermogen in Frankrijk na echtscheiding
Per 1 januari 2021 geldt in Frankrijk een verlaging van de verschuldigde belasting. Na echtscheiding volgt veelal een verdeling van de gemeenschappelijke woning en de overige gemeenschappelijke goederen, dit op basis van een echtscheidingsconvenant. Veelal, want je bent er niet toe verplicht. Het alternatief wordt gevormd door een overeenkomst waarin de ex-echtelieden diverse afspraken vastleggen voor de toekomst zonder dat de eigendom van gemelde goederen bij één van hen terecht komt.De reden voor het opstellen van zo’n overeenkomst?
De hoogte van de kosten van een verdeling in Frankrijk, en dan met name de verschuldigde belasting (droit de partage). Daarbij is tevens van belang dat het droit de partage niet enkel geheven wordt over de waarde van de Franse woning, maar over het hele te verdelen vermogen. Zowel in als ook buiten Frankrijk gelegen.Dit maakt dat het geregel achterwege blijft en men een onverdeeldheid in stand laat. Soms met nadelige gevolgen (denk aan hertrouwen van één van beide ex-echtelieden of aan overlijden).
Maar daar kan nu verandering in komen!
Per 1 januari 2021 zal de belasting in Frankrijk namelijk worden teruggebracht van 2,5 naar 1,8 procent en vervolgens in 2022 naar 1,1 procent. Dit was het percentage zoals gold voor de verhoging in 2011.
Let wel, dit geldt ingeval van einde van een relatie (dus ook voor geregistreerd partnerschap of wanneer men een PACS ontbindt), maar bijvoorbeeld niet indien een nalatenschap verdeeld wordt.
De verlaging van de belasting zal de Franse staat een aanzienlijk bedrag aan inkomsten schelen.
Het verschil wordt begroot op zo’n 115 miljoen euro. Een simpele rekensom laat zien dat de in te voeren maatregel enkele duizenden euro’s kan schelen. Ingeval van verdeling van een Franse woning van 300.000 euro bedraagt de verschuldigde belasting thans nog 7.500 euro. Indien de verdeling wordt uitgesteld tot na 1 januari 2021, gaat het om een bedrag van 5.400 euro. Indien de verdeling wordt uitgesteld tot na 1 januari 2022, gaat het om een bedrag van 3.300 euro.
Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 07-01-2020
Datum: 07-01-2020
Terug naar overzicht