HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Toekomst België: belasting totale vermogen

In België wordt keer op keer de discussie gevoerd om de belastingdruk meer te verschuiven van arbeid naar vermogen.

Tot op heden wordt in België niet het vermogen zelf maar (nog) de inkomsten uit dat vermogen belast. Dit in tegenstelling tot Nederland waarvan vanaf de invoering van het Belastingplan 2001, er voortaan belast wordt op het totale vermogen met een fictief rendement: de vermogensrendementsheffing van vier procent. In België wordt keer op keer de discussie gevoerd om de belastingdruk meer te verschuiven van arbeid naar vermogen.

 
Bron: Drs. J.A.C.J.M. (Jeannette) Scheepers-van Hal FFP van ikvertreknaarbelgie.nl 
Een paar jaar terug werd de optie geboden om eenentwintig procent belasting op roerende inkomsten te betalen, indien de herkomst van dit vermogen werd geregistreerd. Toch kozen veel belastingplichtigen ervoor om ‘anoniem’ vijfentwintig procent roerende heffing af te dragen.

Nu is vanaf dit jaar dan toch een registratieplicht ingevoerd voor buitenlandse rekeningen. Is dit een eerste aanzet om te komen tot een registratie van het vermogen van alle belastingplichtigen?

De binnenlandse rekeningen werden al gemeld door de Belgische banken. Omdat die verplichting natuurlijk niet kan worden opgelegd aan buitenlandse financiële instellingen, geldt die enkel voor Belgische banken. Elke Belgische bank-, wissel-, krediet- of spaarinstelling is verplicht om de identiteit van alle cliënten, de nummers van hun Belgische bankrekeningen en contracten door te geven aan het centraal aanspreekpunt.

Registratie vermogen
Belastingplichtigen moeten al langer (sinds 1997) aangeven dat ze houder zijn van een buitenlandse bankrekening. Vroeger volstond het om het bestaan van deze buitenlandse bankrekening te bevestigen door het aankruisen van een vakje. Sinds aanslagjaar 2012 is de aangifteplicht ruimer: de belastingplichtige moet in zijn aangifte in de personenbelasting


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 25-08-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten