HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Spoedverkopen van de bank

Momenteel worden regelmatig huizen aangeboden door banken. Sprake van een koopje of toch niet?

Niet iedere woning die met korting wordt aangeboden is daadwerkelijk een koopje. Momenteel worden regelmatig huizen aangeboden door banken. Het betreft meestal huizen van mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen. Banken bieden deze woningen vaak aan voor de nog openstaande hypotheek. Een koopje of toch niet?

Huizen die in de gedwongen verkoop gaan, kunnen vaak aanzienlijk in vraagprijs schelen met woningen in de reguliere verkoop. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn als het gaat om de verkoop van huizen door de bank. In Spanje bijvoorbeeld, waar op dit moment de meeste gedwongen verkopen plaatsvinden, kan een bank op twee manieren huizen in de spoedverkoop doen. Het kan gaan om een ‘reposeción de banco’ of een om een ‘cesión de credito’.

Onteigenen
In het kort ligt het verschil daarin dat bij een reposeción de banco de bank eigenaar is van het onroerend goed en dat bij een cesión de credito (letterlijk overname van krediet) de bank dat niet is. In het tweede geval moet dus een juridische procedure doorlopen worden teneinde het onroerend goed te onteigenen. Voordat het eigendom verkregen wordt kan er goed een jaar en soms wel langer overheen gaan. Van een Spaanse makelaar ontving Mondi het volgende voorbeeld van de overname van een appartement van de bank:

“Een echtpaar nam contact op met de makelaar omdat zij geïnteresseerd waren in een appartement met een prijs van 289.000 euro. Het makelaarskantoor kreeg vervolgens van een bank de tip dat de eigenaar van een soortgelijk appartement op dezelfde locatie zijn hypotheek niet betaalde. De bank wilde het appartement graag aanbieden voor de verkoop en wel voor de nog uitstaande hypotheek, die 239.000 euro bedroeg. Een flink stuk lager dan de ‘marktwaarde’. Na enkele weken bleek dat er nog 26.000 euro bijkwam (in verband met openstaande termijnen en kosten). Vervolgens bleek dat de onteigening van het appartement minimaal 20 maanden ging duren en circa 5.5 procent extra kosten met zich meebracht. Het appartement kwam uiteindelijk uit op een prijs van 305.000 euro, 16.000 euro meer dan het andere appartement dat we in de verkoop hadden. Het koopje van de bank bleek dus helemaal geen koopje te zijn.” Puurspanje

Eigendom
In dit geval pakte de aanschaf via een bank minder gunstig uit. Door een lange juridische procedure kwamen de kosten voor het appartement uiteindelijk hoger te liggen dan bij vergelijkbare appartementen. Er dient dus voorzichtig om gegaan te worden met spoedverkopen van de bank. Vooral als het een cesion de credito betreft. Deze vorm van spoedverkopen door de bank kan de hoogste kortingen opleveren, maar gaat ook gepaard met veel onzekerheid. De andere vorm van spoedverkopen door de bank, reposeción de banco (het weer in bezit nemen door de bank), is veiliger. In dit geval heeft de bank al een juridische procedure doorlopen en is de bank eigenaar van het onroerend goed. Het object kan dan binnen een paar maanden overgedragen worden. Echter, in dit geval valt er minder groot voordeel te behalen.

Er wordt veel gesproken over voordelen die behaald kunnen worden door spoedverkopen. Het is echter wel belangrijk te weten wat u doet, omdat er aan een spoedverkoop haken en ogen kunnen zitten. Dit geldt uiteraard niet alleen voor Spanje. Binnenkort plaatst Mondi meer informatie over spoedverkopen.

bron: Richard Citteur van Passepartout Andaluz, Puurspanje


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-05-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten