HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Sociale zekerheid binnen EU

Ze heeft dan ook tot doel om (mobiele) werknemers en zelfstandigen te garanderen dat zij slechts onderworpen worden aan de sociale zekerheidsreglementering van één lidstaat.

Sinds 1 mei 2010 geldt binnen de Europese Unie een verordening om de coördinatie van de verschillende sociale zekerheidsstelsels te bewerkstelligen. Ze heeft dan ook tot doel om (mobiele) werknemers en zelfstandigen te garanderen dat zij slechts onderworpen worden aan de sociale zekerheidsreglementering van één lidstaat.

 
Bron: Drs. J.A.C.J.M. (Jeannette) Scheepers-van Hal FFP van ikvertreknaarbelgie.nl
Voorheen was bijvoorbeeld een directeur/eigenaar met ondernemingen in Nederland en België onderworpen aan twee stelsels en moest er ook twee keer sociale bijdrage worden afgedragen. Nu is dat gelukkig met deze verordening niet meer nodig.

Inmiddels heeft de verordening belangrijke wijzigingen ondergaan die hier uiteengezet worden maar eerst even een korte opfrissing van de regeling tot 28 juni 2012.

Oude situatie

Een werknemer die werkzaamheden verrichtte in meerdere lidstaten en die in dienst was van verschillende werkgevers, gevestigd in verschillende lidstaten, werd steeds onderworpen aan het sociale zekerheidsregime van de woonstaat.

Voor een werknemer die werkzaamheden verrichte voor slechts één buitenlandse werkgever, gold als bijkomende voorwaarde dat de werknemer een substantieel deel van zijn activiteiten in zijn woonland diende te verrichten om verzekerd te worden in de woonstaat.

Onder substantieel wordt begrepen dat:
  • minstens 25 procent van het loon moet worden gegenereerd in het woonland en/of
  • minstens 25 procent van de arbeidstijd wordt gemaakt in het woonland en
  • dat alles gedurende de eerstvolgende 12 kalendermaanden.
Nieuwe situatie
De nieuwe aanwijzingsregels schuiven deze voorwaarde van substantiële activiteiten nu ook naar voren als er sprake is van verschillende werkgevers.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-03-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten