HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Scheiding over de grens

Wie na een scheiding met zijn kinderen na het buitenland wil verhuizen, heeft daar de toestemming van de andere ouder voor nodig.

Een scheiding heeft vaak grote gevolgen voor kinderen.  Wanneer de nieuwe liefde van papa of mama in het buitenland woont, heeft het ook juridisch wat voeten in aarde. Wie dan met zijn kinderen de grens over wil heeft toestemming van de andere ouder nodig. De rechter kan vervangende toestemming geven.  

Wie na een scheiding met zijn kinderen naar het buiteland wil verhuizen, heeft daar toestemming van de andere ouder voor nodig. Na een scheiding blijft het gezamenlijk gezag over de kinderen bestaan. Dit betekent dat zowel vader als moeder wettelijk vertegenwoordiger zijn van het kind: alle beslissingen dienen door de ouders gezamenlijk genomen te worden. Zo ook de beslissing om te verhuizen naar het buitenland. In veel gevallen zal de andere ouder niet blij zijn met de voorgenomen verhuizing. Toch is zijn toestemming vereist.

Verhuizing
Wannneer hij of zij geen toestemming verleent, kan de verzorgende ouder naar de rechter stappen.  Onder omstandigheden zou het onredelijk kunnen zijn dat de verzorgende ouder  nooit naar het buitenland zou kunnen verhuizen. Als een ouder bijvoorbeeld alleen toestemming weigert om de andere ouder dwars te zitten, wordt  dit misbruik van bevoegdheid genoemd. Om deze situatie te voorkomen, kan de ouder die wil verhuizen vervangende toestemming voor de verhuizing aan de rechter vragen.

Vervangende toestemming
Bij zijn beslissing om vervangende toestemming te geven, zal de rechter doorgaans de volgende aspecten laten meewegen:
  • het belang van het kind geldt als uitgangspunt;
  • het belang van het kind hoeft niet altijd en als vanzelfsprekend de doorslag te geven;
  • alle omstandigheden van het geval dienen in acht te worden genomen;
  • het recht op- en de kwaliteit van de omgang van de vader met het kind moeten praktisch onaangetast blijven;
  • in het algemeen is het in het belang van de minderjarige, die gebaat is bij rust, continuïteit en stabiliteit in zijn opvoedingssituatie, dat hij zoveel mogelijk de verblijfplaats volgt van de verzorgende ouder;
  • een verhuizing naar het buitenland vormt niet op voorhand een uitzondering op die regel.
Bron: Jurofoon, Rechtbank Maastricht, 10 augustus 2009, LJN BJ5278


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 13-10-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten