HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Regels pensioen in buitenland

Wie in het buitenland woont of gaat wonen komt voor allerlei keuzes te staan. Bijvoorbeeld met betrekking tot het ontvangen van het AOW-pensioen.

Wie in het buitenland woont of gaat wonen komt voor allerlei keuzes te staan. Bijvoorbeeld met betrekking tot het ontvangen van het AOW-pensioen. Het lijkt op het eerste gezicht heel eenvoudig, toch zijn er veel regels die bijvoorbeeld van invloed zijn op de hoogte van het pensioen. In dit artikel volgt een aantal aandachtspunten voor het ontvangen van pensioen in het buitenland.

De Sociale Verzekeringsbank SVB is de uitvoerder van de sociale verzekeringen in Nederland. In opdracht van de Nederlandse overheid verzorgt deze instantie de uitbetaling van verschillende uitkeringen, waaronder de AOW. Dit geldt ook in het geval u in het buitenland gaat wonen.

Controle
Het is echter niet altijd mogelijk om het volledige AOW-pensioen naar het buitenland mee te nemen. In sommige landen kan slechts een beperkt pensioen worden meegenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor landen als Sri Lanka, China en Rusland zijn bijvoorbeeld landen waar sprake is van een beperkte uitkering. Het draait om een exportbeperkende regeling. Landen waar een verdrag mee is gesloten en de AOW-gerechtigde een volledige uitkering ontvangt, zijn buiten de Europese Unie onder meer Zuid-Afrika, Australië, Thailand en Marokko. Belangrijk is de controle door de SVB. Pas als dat mogelijk is zal de SVB het (volledige) AOW-pensioen of een andere uitkering zoals kinderbijslag of nabestaandenuitkering uitbetalen. Is dit niet mogelijk dan wordt daarop gekort of wordt het zelfs helemaal niet uitbetaald.

AOW-gat
Één keer per jaar wordt om een bewijs van leven gevraagd, dit moet door bijvoorbeeld een notaris of gemeenteambtenaar in het woonland ingevuld worden. Voor Nederlandse pensioen-gerechtigden in Australië, België, en Duitsland geldt deze eis niet meer, zij hoeven niet elk jaar een levensbewijs op te sturen. Tal van pensioengerechtigden die in het buitenland wonen, hebben sowieso geen recht op een volledige AOW-uitkering. Ga je al voor je 65e verjaardag in het buitenland wonen, dan krijg je te maken met een AOW-gat. Het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt is in het Nederlandse stelsel niet van belang. Van belang is dat iemand tussen zijn vijftiende en vijfenzestigste jaar in Nederland heeft gewoond. Ieder jaar in het buitenland levert een korting op van twee procent op de AOW-uitkering. Meer informatie over het AOW-gat leest u in het artikel “Pensioen in het buitenland”.

Kosten
Pensioengerechtigden die niet in Zwitserland of de Europese Unie wonen, zijn ook kosten kwijt aan de overboeking naar het buitenland. Volgens de Sociale Verzekeringsbank kan het handig zijn om de AOW dan één keer per kwartaal te laten overmaken of zelfs één keer per jaar als het om een klein bedrag gaat. Een bank kan ook extra kosten in rekening brengen. Die kosten verschillen per bank en het kan lonen om bij verschillende banken te informeren. Daarmee samenhangend zijn de wisselkoersen. Buiten de Europese Monetaire Unie moet voor het omwisselen van de euro in andere valuta betaald worden.

Zorgverzekeringswet
Een ander punt om rekening mee te houden is dat over een AOW-pensioen ook (in het buitenland) zorgpremie betaald moet worden, de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Wie in het buitenland woont heeft recht op zorg, als dit geregeld is in een verdrag tussen het woonland en Nederland. Met veel landen heeft Nederland zo’n verdrag. Bijvoorbeeld de landen van de EU, maar ook andere landen zoals bijvoorbeeld Marokko, Turkije, Zwitserland en Noorwegen. Is er geen verdrag dan is het vaak niet mogelijk om automatisch gebruik te maken van het zorgstelsel van het woonland. In dat geval biedt een particuliere verzekering uitkomst. Overigens is het zo dat veel gepensioneerden in het buitenland ook een particuliere verzekering afsluiten als zij binnen de EU of in een verdragsland wonen, omdat zij de basiszorg té beperkt vinden. Als er wel een verdrag is, kun je gebruik maken van het nationale zorgstelsel van het land waar je woont. Het land waar je woont stuurt Nederland een rekening voor de gemaakt kosten. De administratie hiervan ligt bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Veel Nederlanders zijn er niet op bedacht dat ze over een uitkering of pensioen uit Nederland ook nog premie (in Nederland) moeten betalen, voor het gebruik maken van zorg in het woonland. Het woonland stuurt Nederland een rekening voor de kosten, de administratie hiervan ligt bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Bron: Wereldomroep, SVB, Pensioenkijker


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen. 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 12-08-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten