HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Referendum over toekomst Bonaire

De Eilandsraad van Bonaire heeft unaniem een motie aangenomen om toch een referendum te houden over de staatkundige hervorming van Bonaire.

Nog steeds is niets zeker met betrekking tot de staatkundige hervorming van de Nederlandse Antillen. De Eilandsraad van Bonaire heeft unaniem een motie aangenomen om uiterlijk 1 oktober 2010 een referendum te houden over de staatkundige toekomst van Bonaire. De Eilandsraadsleden willen van de bevolking horen of zij het eens is met de onderhandelingsresultaten met Nederland.

Een eerder, voor 26 maart, gepland referendum ging niet door omdat de gezaghebber van Bonaire bezwaar maakte. De gouverneur van de Nederlandse Antillen bevestigde vervolgens die beslissing. De keuze die de kiezers toen voorgelegd zouden krijgen was: ‘Ik wil dat Bonaire een rechtstreekse band met Nederland zal hebben in de vorm van A. Associatie (Bonaire krijgt een eigenstandige positie binnen het Koninkrijk der Nederland, of B. Integratie (Bonaire wordt deel van Nederland)’.

Vraagstelling
De referendumkwestie leek daarmee afgedaan, maar is deze week na een unaniem aangenomen motie opnieuw leven ingeblazen. Ditmaal zal de vraagstelling veranderen: ‘Ik ben het eens met het onderhandelingsresultaat inzake de toekomstige staatkundige structuur van Bonaire’. De keuze wordt “ja” of “nee”. In de huidige plannen zou Bonaire een bijzondere gemeente worden van Nederland. Het komende referendum kan dit resultaat alsnog omverwerpen.

Deelname
Een ander verschil met het eerder geplande referendum is dat de groep kiesgerechtigden wordt uitgebreid. Voor deelname aan het referendum geldt dat kiezers vijftig dagen voor de referendumdatum ingezetene van Bonaire moeten zijn én dat zij Nederlander. Voor niet-Nederlanders geldt een termijn van vijf jaar. De minimumleeftijd voor deelname aan het referendum is zestien jaar. Eerder werd gesteld dat Nederlanders minimaal drie jaar op Bonaire moesten wonen.

Bron: Amigoe

Eerder in het nieuws:
Overgangsregeling voor BES-eilanden

Landendossier  
Landendossier Nederlandse Antillen Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis op de Nederlandse Antillen
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 02-06-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten