HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Pensioen opbouwen als ondernemer in Zweden

Het Zweedse pensioenstelsel maakt onderscheid tussen de situatie waarbij u een aanstelling hebt of dat u een eenmanszaak runt.

Het Zweedse pensioenstelsel maakt onderscheid tussen de situatie waarbij u een aanstelling hebt of dat u een eenmanszaak runt. Iemand in loondienst heeft namelijk naast het allmän pension (AOW) recht op een tjänstepension (werkgeversaanvulling). Het is daarbij van belang dat de werkgever een kollektivavtal (CAO) hanteert, omdat anders de aanvulling mogelijk niet uitgekeerd wordt. Dit geldt ook als u uzelf aanstelt binnen de eigen AB (BV), de AB reserveert dan uw pensioengeld. Bij een eenmanszaak geldt dit echter niet en zal u zelf moeten zorgen voor dat deel van het pensioen.

Financiële wensen
Als eigen ondernemer is het dan ook raadzaam om bij te sparen, zodat tijdens het pensioen naast een AOW ook nog een redelijk deel van de eerdere inkomsten uit het bedrijf ontvangen wordt. Hoeveel er gespaard moet worden is voor iedereen verschillend en kun je in Zweden het beste met de bank bespreken. Het is afhankelijk van diverse factoren: leeftijd, huidige inkomsten, eventueel eerdere pensioenregelingen, hoe lang er nog gewerkt wordt en hoe hoog de financiële wensen zijn vanaf het pensioen.

Zelf bepalen
Aangezien u zelf spaart kunt u ook zelf regelen hoeveel rente/opbrengst u wilt hebben aan het einde van de rit. Tijdens het dienstverband reserveert in het algemeen de werkgever 4,5 procent van het inkomen voor de AOW. Dat is een redelijke richtlijn om te bepalen hoeveel u zou moeten sparen. Zou u bijvoorbeeld 300.000 kronen per jaar aan inkomsten hebben, dan zou u 13.500 kronen moeten sparen, wat neerkomt op 1.125 kronen per maand. Als ondernemer bestaat de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel u inlegt, afhankelijk van hoe goed het gaat met het bedrijf.

Aftrekbaar
Er zijn verschillende methoden om te sparen. Er zijn er echter twee aftrekbaar: de pensioenverzekering en individueel pensioensparen. Bij een pensioenverzekering wordt het geld in handen van een persoon gegeven die dan zorgt voor het behalen van een zo hoog mogelijke winst. Een bepaald drempelinkomen is daarbij gegarandeerd. Bij individueel pensioensparen bepaalt u zelf hoe met de spaarcenten omgegaan wordt: hetzij in een spaarrekening, hetzij in een fonds of in andere waardepapieren. Zoals gezegd zijn deze twee methoden aftrekbaar van de inkomstendeclaratie, maar u wordt wel weer belast bij opname van het geld.

Als ondernemer heeft u recht om 12.000 kronen per jaar af te trekken in de inkomstendeclaratie. Voor iemand in loondienst is dit hetzelfde, alleen heeft die persoon ernaast ook nog zijn aanvulling. Tevens mogen eigenaren van een eenmanszaak tot 35 procent van het bedrijfsoverschot reserveren voor pensioensparen, daarvoor geldt dan wel een afwijkende loonbelasting.
Er zijn ook andere methoden om geld opzij te zetten, maar die niet aftrekbaar zijn. Deze kun je echter wel weer gebruiken bij werkloosheid of langdurige ziekte.

Gevaren
Natuurlijk is het belangrijk om voldoende te sparen voor het pensioen, maar het brengt ook risico´s met zich mee. Teveel sparen drukt namelijk de inkomsten, wat weer consequenties heeft voor het ouderschapsgeld, ziektegeld en de AOW. Hou rekening met het feit dat u AOW krijgt tot een maximaal maandinkomen van 32.300 kronen. Over het bedrag wat daarboven ontvangen wordt, wordt geen AOW berekend.

Bron: ZwedenAdvies



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-03-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten