HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Pensioen ontvangen in het buitenland

In dat geval moet u rekening houden met de verdragen die Nederland met landen buiten de Europese Unie (EU) heeft gesloten.

Het buitenland lonkt. Hoeveel mensen dromen er niet van om een tweede leven in een favoriet land op te bouwen? Mondi krijgt regelmatig vragen of een pensioen meegenomen kan worden naar het buitenland. In dat geval moet u rekening houden met de verdragen die Nederland met landen buiten de Europese Unie (EU) heeft gesloten.

Meenemen AOW naar andere landen
U kunt uw AOW-pensioen meenemen naar de landen van de Europese Unie (EU) en de landen van de Europese Economische Ruimte (EER). U kunt uw AOW-pensioen ook meenemen naar het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden en naar de verdragslanden. Verdragslanden zijn landen waarmee Nederland een handhavingsverdrag of handhavingsprotocol heeft gesloten.

Recht op koopkrachttegemoetkoming
Of u ook de Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen (KOB) blijft ontvangen, hangt af van uw situatie. De tegemoetkoming KOB is een financiële ondersteuning voor ouderen, die AOW ontvangen. Als u AOW ontvangt en u woont in Nederland, ontvangt u automatisch de tegemoetkoming KOB. Woont u buiten Nederland dan krijgt u de tegemoetkoming KOB alleen als uw wereldinkomen voor ten minste 90% valt onder de Nederlandse loon- of inkomstenbelasting. Het wereldinkomen is uw totale inkomen uit Nederland en daarbuiten. U vraagt de tegemoetkoming KOB aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De tegemoetkoming KOB vervangt sinds 1 juni 2011 de tegemoetkoming AOW.

AOW bij wonen in niet-verdragsland
Als u naar een niet-verdragsland verhuist, komt u als gehuwde niet meer in aanmerking voor een partnertoeslag. Als u alleenstaand bent, bedraagt uw AOW in dit geval maximaal 50% van het netto minimumloon.

Relevante aanvullende informatie over AOW-pensioen

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 09-11-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten