HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Overeenkomst in Spanje

De locatie is bepaald en het huis is gevonden. Dan is het zaak om alle gegevens te verzamelen en afspraken met de verkoper te maken.

De locatie is bepaald en het huis is gevonden. Dan is het zaak om alle gegevens te verzamelen en afspraken met de verkoper te maken. Deze afspraken kunnen op verschillende manieren vastgelegd worden. Een voorlopig voorcontract of een optiecontract bijvoorbeeld. Zet u de koop door dan moet de definitieve akte getekend worden bij de notaris.

Als alle gegevens verzameld zijn en de afspraken met de verkoper duidelijk zijn, wordt er gewoonlijk een voorcontract opgesteld. Hierin wordt het onroerend goed beschreven en worden afspraken bevestigd zoals, prijs, passeerdatum notaris en eventuele ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld betreffende de financiering van het huis). Meestal zal het gaan om een voorlopig koopcontract (contrato privado de compraventa), die niet zo voorlopig is als het klinkt. De koper doet vaak een aanbetaling van tien procent, ter garantie voor beide partijen dat de transactie doorgaat. Als sanctie geldt dat bij het verbreken van de transactie de verantwoordelijke partij dit bedrag verliest.

Deposito
Wie serieus geïnteresseerd is in een woning, maar niet zeker is of hij daadwerkelijk tot de koop overgaat kan ook kiezen voor een reserveringscontract. Hierbij betaalt u een klein deposito en verkrijgt u het recht om het onroerend goed binnen 30 dagen te kopen. Ziet u hiervan af dan bent u het deposito kwijt. Ook is een optiecontract mogelijk (contrato de opción de compra), wat echter geen bindende koopovereenkomst is. Meestal geldt hiervoor een deposito van tien procent.

Aansprakelijkheid
Het voorcontract moet óf door een advocaat óf door een beëdigd makelaar (API of GIPE) worden opgesteld en meeondertekend. Dit geeft u garantie met betrekking tot kennis van zaken. Bovendien hebben advocaten en makelaars zich te houden aan de regels van het college waar ze toe behoren en hebben zij een wettelijke verplichte hoge aansprakelijkheidsverzekering.

Tip: u kunt een clausule laten opnemen dat u het huis of de kavel op naam kan zetten van de fysieke of juridische perso(o)n(en) die u op de dag van tekenen van de koopakte aangeeft. Hierdoor kunt u nog deskundig advies inwinnen wat in uw situatie de meest optimale fiscaaljuridische optie is.

Overdracht
De overdracht, het tekenen van de definitieve koopakte (escritura de compraventa), vindt meestal twee tot drie maanden na de ondertekening van het voorlopig koopcontract plaats. Het Spaanse woord escritura (letterlijk “geschrift”) staat in juridische termen gelijk aan een notarieel document of akte. De echte notariële akte wordt op het notariskantoor in aanwezigheid van een notaris door de betrokken partijen en de notaris ondertekend. De escritura wordt in het archief van de notaris bewaard en voor de ondertekenaars worden kopieën gemaakt.

De escritura bevat (ondermeer) de volgende informatie:

  • De naam van de notaris, de verkoper en de koper;
  • Gegevens betreffende het onroerend goed;
  • Een verklaring, dat de verkoper ook de eigenaar is;
  • Een verklaring dat het onroerend goed vrij is van huur en lasten;
  • De prijs van het onroerend goed;
  • Betalingswijze;
  • Wie welke belastingen gaat betalen.
Controle
Bij de overdracht wordt de koopakte ondertekend, hetgeen gebeurt op het kantoor van de notaris. Voordat overgegaan wordt tot ondertekening, controleert de notaris of aan alle verplichtingen, in het contract genoemd, voldaan is. De laatste jaren is de rol van de notaris sterk verbeterd om met name de zekerheid voor betrokkenen bij het tot stand komen van een transactie te garanderen. Hieronder volgen enkele aspecten verbonden aan het werk van de notaris in Spanje:
  • identificeert verschijnenden en stelt vast dat die over een NIE/NIF (Sp. sofi-nummer) beschikken.
  • stelt de bevoegdheid en de bekwaamheid van betrokkenen zo goed mogelijk vast.
  • analyseert een eventuele vertegenwoordigingsbevoegdheid.
  • identificeert het vastgoed, dat onderwerp is van de transactie en vraagt (vóór het passeren van een leveringsakte) aan het eigendomsregister (kadaster) een bewijs inzake de ingeschreven lasten (nota simple).
  • stelt de kadastrale gegevens vast en verifieert die zo mogelijk.
  • controleert of periodieke lasten zoals de jaarlijkse IBI (vgl.woz) en eventuele "omslagkosten Ver.van Eigenaren" voldaan zijn.
  • controleert of de opgegeven waarde /prijs in de akte overeenkomt met de minimale waarde, die de belastingdienst hanteert.
  • controleert (zo mogelijk) de wijze van betaling van de koopprijs en werkt mee aan de in Spanje bestaande MOT regelgeving (melding buitengewone transacties).
  • conserveert het originele document (minuut) in het protocol en geeft kopieën af aan belanghebbenden.
  • stelt direct na het tot stand komen van een transactie de bevoegde autoriteiten daarvan op de hoogte (via internet).
Landendossier   Mondi Travel  
Landendossier Spanje Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Spanje Vastgoedreis naar Spanje Vlieg met Mondi Travel mee naar de Costa Blanca en Costa Calida in Spanje!
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!   

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 25-08-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten