Ontbinding van de SCI na verkoop van de Franse woning
In het verleden hebben vele Nederlanders en Belgen een SCI (Société Civile Immobilière; een Franse beheersvennootschap) opgericht. De reden daarvoor? Veelal ingegeven door erfrechtelijke aspecten. Deze spelen echter na invoering van de Europese Erfrechtverordening op 17 augustus 2015 allang geen rol meer. Slechts in uitzonderingsgevallen kan de oprichting ook anno 2019 nog uitkomst bieden. Bijvoorbeeld om te ontsnappen aan heffing van de Franse vermogensbelasting (IFI).Let wel, er zijn nog steeds adviseurs die u zonder meer bij de aankoop van een Franse woning een SCI zullen aanprijzen, hetgeen veelal hun eigen portemonnee ten goede komt.
Tijdens het bestaan van de SCI bent u aan allerlei administratieve rompslomp gebonden. In de praktijk wordt dit nogal eens vergeten. Dit maakt dat een koper van uw Franse woning veelal geïnteresseerd zal zijn in de aankoop van enkel de woning en niet tevens in overname van de aandelen in de SCI.
Na verkoop van de woning in Les Issambres heeft Hans* zich bij mij gemeld. Tezamen met zijn kinderen heeft hij onlangs de Franse woning overgedragen, waarna de SCI ontbonden dient te worden.
Hij ziet hier erg tegenop en heeft zijn kinderen al laten weten dat ze dat na zijn overlijden zelf maar moeten regelen. Angst voor administratieve rompslomp, en de kosten die hiermee gemoeid gaan, weerhouden hem ervan het zelf te regelen. Een dergelijke reactie hoor ik vaak. De kosten die aan Hans geoffreerd zijn voor het ontbinden lopen uiteen van pak en beet duizend euro tot ver boven de 4.000 euro.
Is het (gelet op de kosten) nu echt zo’n ingewikkelde aangelegenheid?
Nee, verre van. Het is een traject wat slechts enkele maanden aan tijd in beslag neemt.
Het begint met een besluit tot ontbinding, welk besluit genomen wordt door de gezamenlijke aandeelhouders. Dit besluit moet vervolgens gepubliceerd worden in zowel een Franse krant als het handelsregister, waarna liquidatie van de SCI volgt.
Een belangrijke taak is hierbij weggelegd voor de vereffenaar.
Wie kan dit zijn? Een aandeelhouder, maar u kunt ook denken aan de gérant of bijvoorbeeld een derde.
Aanverwante artikelen
Omzetting SCI naar copropriété
SCI: een vloek of een zegen?
*de naam in het artikel is gefingeerd.
Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.
U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden
Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 08-07-2019
Datum: 08-07-2019
Terug naar overzicht