Nieuwe regels voor internationale huwelijken
Bij deze wil ik u graag wijzen op een verandering welke zijn intrede zal doen op 29 januari 2019. Het lijkt weliswaar nog ver weg, zo aan het begin van 2017, maar de wijziging heeft verregaande gevolgen, vandaar nu al deze update. Na de Europese Erfrecht verordening (redactie: publicatie Vereenvoudigd erfrecht binnen Europa), welke in werking trad op 17 augustus 2015, en via Mondi uitgebreid is behandeld, nu graag uw aandacht voor de Europese Huwelijksvermogensrechtverordening.Voluit gaat het om:
de verordening tot uitvoering van de nauwere samenwerking op het gebied van de bevoegdheid, het toepasselijke recht en de erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen op het gebied van huwelijksvermogensstelsels.
In deze verordening zijn regels opgenomen voor het toepasselijke huwelijksvermogensstelsel. Daarbij is niet alleen van belang onder welk regime men valt (koude uitsluiting? gemeenschap van goederen?), maar ook of een echtgenoot aansprakelijk is voor de schulden die door de andere echtgenoot zijn gemaakt.
Voor wie is de verordening interessant?
Voor hen die na gemelde datum gaan trouwen of een rechtskeuze maken voor het toepasselijke recht.
Zo is het in Frankrijk nu nog mogelijk een beperkte rechtskeuze op te nemen voor het onroerend goed wat zich bevindt in Frankrijk. Na 29 januari 2019 zal dit niet langer mogelijk zijn. Men kan dan slechts een rechtskeuze maken voor het gehele vermogen.
Indien men geen rechtskeuze heeft uitgebracht, geldt het recht van het land van de eerste huwelijksdomicilie (gemeenschappelijke verblijfplaats ten tijde van het huwelijk.)
Als daar geen sprake van is, dan is het recht van de gemeenschappelijke nationaliteit van toepassing. Is dat ook niet aan de orde, dan kom je uit bij het recht van het land waarmee de echtgenoten de nauwste banden hadden bij de huwelijkssluiting.
De verordening geldt niet voor alle landen van de Europese Unie, het beperkt zich tot 18 landen, waaronder Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk."
Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 04-01-2017
Datum: 04-01-2017
Terug naar overzicht