Nieuw dieptepunt Duitse woningbouw
De bouw van nieuwbouwwoningen heeft in Duitsland een nieuw dieptepunt bereikt. Op veel plekken is een krapte op de woningmarkt ontstaan.De bouw van nieuwbouwwoningen heeft in Duitsland een nieuw naoorlogs dieptepunt bereikt. In bepaalde delen van het land is zelfs al een tekort aan woningen ontstaan. De oorzaken voor het teruglopen van het aantal afgebouwde woningen ligt deels bij de banken die moeilijk kredieten verstrekken en deels bij de overheid die de bouw minder stimuleert.
Volgens het Duitse bureau voor de statistieken (Statistisches Bundesamt Deutschland) werden het afgelopen jaar slechts 176.000 woningen gebouwd, 39.000 minder dan in het jaar daarvoor. De negatieve trend die zich midden jaren negentig ontstaan is, zet zich daarmee onverminderd zet door. In 1995 werden nog 600.000 nieuwe woningen gebouwd. De gevolgen beginnen al merkbaar te worden. In steden als Hamburg en München, evenals in het gebied rond de Rijn en de Main, krijgen aspirant-kopers al te maken met een krapte op de woningmarkt.
Waanzin
Het woningtekort leidt tot bizarre taferelen. In steden als Frankfurt worden woningen in groepen van twintig personen bezocht. Beetje betaalbare woningen kunnen op een paar honderd geïnteresseerden rekenen. Door het beperkte aanbod en de vele aspirant-kopers lopen de prijzen op. Veel van de betaalbare woningen hebben mankementen. Wie een woning wil hebben moet snel reageren. Het verschil tussen vraag en aanbod loopt hiermee steeds verder uit elkaar. De leegstaande woningen in Oost-Duitsland kunnen dit tekort niet compenseren.
Grensstreek
Het teruglopen van het aantal afgebouwde woningen lag in de lijn der verwachting, aangezien het aantal verstrekte vergunningen sterk terugliep. De oorzaken? Veel heeft te maken met het minder makkelijk verstrekken van kredieten door de banken, wat de investeringen behoorlijk remt. Een andere reden zijn de steeds strengere milieueisen, die zorgen voor hogere bouwkosten. Een andere belangrijke reden is dat de overheid de bouw van woningen minder stimuleert. Het afschaffen van de Eigenheimzulage heeft de markt niet veel goed gedaan. Het heeft er mede toe geleid dat aanzienlijk minder Nederlanders in de grensstreek investeren.
Bron: Frankfurter Allgemeine
Landendossier | |
![]() |
Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Duitsland. |
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend! |
Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.





Geschreven door Rob Smulders
Datum: 11-08-2009
Datum: 11-08-2009
Terug naar overzicht