HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Neem als aspirant-koper fatsoensregels in acht

Een glanzende, ver boven modale auto met Nederlands kenteken staat geparkeerd langs een eenzame weg voor een afgesloten hek waarop een ‘vendesi’ bord prijkt. Op de achtergrond, gedeeltelijk verscholen tussen overwoekerend groen, staat het object dat te koop staat op deze mooie locatie, ergens aan de Adriatische kust in Italië.

Waar is de eigenaar van de auto?
De makelaar die het huis in kwestie in de verkoop heeft, vraagt zich dat af als zij met haar potentiële kopers arriveert op dezelfde plek. Ze opent het hek door twee hangsloten te openen om vervolgens het slot van de toegangsdeur te openen en wordt dan al snel geconfronteerd met de indringers, die het huis zijn binnen gekomen via een raam. Desgevraagd geven ze onverbloemd aan ook geïnteresseerd te zijn in het huis, dat ze via Casa.it hadden gevonden en via Google hadden gespot en nu waren ze aan het kijken hoe het er werkelijk uitziet.

Oh ja, ze gaan nog meer huizen bekijken. Een stapeltje A4-tjes die de dame in haar hand had, bevestigde dat er nog meer potentiële huizen gevonden blijken te zijn via het gezegende internet. Geen enkele schroom en zich nergens van bewust zijnde, reageren zij op de woedende reactie van de Italiaanse makelaar. Dat zij een zoektocht aan het doen zijn langs huizen die ze gevonden hebben op internet, daar is toch niets verkeerds mee? "U, makelaar, heeft het toch zelf op internet geplaatst?" Onder bedreiging de carabinieri meteen te bellen, werd de ‘bezichtiging’ abrupt afgebroken.

Dit deze zomer waargebeurde verhaal is bepaald geen uitzondering, helaas. Voor alle duidelijkheid: bezichtigingen van onroerend goed kunnen alleen na afspraken met en onder toezicht van de betreffende makelaar. Een kijkje vanaf de weg is uiteraard helemaal geen probleem, maar daar moet het echt bij blijven. Ook is het helemaal geen probleem als potentiële kopers de regie van hun zoektocht zoveel mogelijk in eigen hand willen houden omdat ze nu eindelijk ook wel eens willen kijken wat Italiaanse makelaars in de aanbieding hebben. Maar ongevraagd op een privé erf binnendringen, dan wel een woning ingaan, is ook in Italië absoluut niet toegestaan. Dit is onfatsoenlijk en ook onveilig.

Andere ervaring
Er is een huis gekocht waaraan gewerkt moet worden. Dit vraagt allereerst om de inzet van een geometra, die moet bepalen hoe het zit met de in het verleden verleende bouwvergunningen, want het kan zo maar zijn dat er veel meer aan gedaan moet worden op basis van de wetgeving rondom de aardbevingsbestendigheid. Misschien moet dan ook wel het fundament aangepast worden. Pas als hierover duidelijkheid is, kun je met een aannemer aan de slag. Of na bij meer aannemers een offerte te hebben aangevraagd, die dan ook goed vergelijkbaar zijn. Tot zover de normale gang van zaken in Italië.

Dan nu terugkomend op de andere ervaring: een Nederlandse eigenaar van een te restaureren huis geeft opdracht aan een geometra die ook aannemer is om de fundamenten van zijn huis te inspecteren en de daaruit voortvloeiende bouwwerkzaamheden ook te doen, maar wel na offerte. Zo gezegd zo gedaan. Een uitgebreide technische rapportage wordt gemaakt met een gedetailleerde kostenopgave voor de uitvoering ervan, met een factuur als voorschot voor de reeds gemaakte kosten. De factuur werd betaald. Toen volgde er grote stilte. Telefonisch contact bleef onbeantwoord, mailcontact idem. Uiteindelijk dan maar bij het huis gaan kijken. Een andere aannemer was reeds begonnen. Ongetwijfeld met als basis de rapportage van de geometra. Je zou kunnen zeggen dat er niets verkeerds is gedaan, tenzij de bouwer illegaal aan de slag ging. Maar zeker in Italië is het bepaald niet gebruikelijk een leverancier zo maar te laten stikken zonder ook maar iets te zeggen. Daar wordt het in elk geval als onfatsoenlijk beoordeeld.

Net zoals die timmerman die de vraag krijgt om twee oude deuren te restaureren. Blij met die gedachte dat het een opdracht was, gaat hij naar het huis op een half uur verwijderd en spreekt met de eigenaar een prijs af. Op de vraag wanneer hij aan het werk kan, zegt hij "meteen", want hij zit om werk verlegen.
"OK, ik laat het weten" . . .
Hij hoort niets meer en als hij navraag doet, blijkt dat een andere timmerman het werk heeft gedaan, waar de opdrachtgever achteraf helemaal niet tevreden over was, of hij misschien het werk kon komen corrigeren. . .
Geachte Nederlandse aspirant-kopers,

Met dit soort ervaringen maakt u zich helemaal niet populair bij de Italianen. Zulke frustrerende ervaringen gaan heel snel rond en treffen niet alleen de onfatsoenlijke opdrachtgevers, maar ook de wel fatsoenlijke opdrachtgevers die er natuurlijk ook ruimschoots zijn. Het is voor buitenlanders niet eenvoudig om een Italiaans onroerend goed te verwerven en er ook nog bouwwerkzaamheden aan te willen doen. Daarvoor zijn er genoeg mogelijkheden voor professionele bijstand, zodat uiteindelijk er alleen maar tevredenheid is, ook bij de Italiaanse partners. En internet is prima om je te oriënteren, maar gebruik het als inspiratiebron en een eerste oriëntatie. Meer niet. Voor de toegankelijkheid bij Italiaanse makelaars en aannemers zijn er voldoende professionals die u kunnen bijstaan in dat proces. Te vinden op internet . . .
Opmerking Mondi
Afgelopen zaterdag polste de heer Hemerik of een redactionele bijdrage over elementaire fatsoensregels interessant zou zijn voor publicatie.
Rob Smulders: “Een gastbijdrage over dit onderwerp is zeker de moeite waard.
Het fatsoen is soms ver te zoeken. Mondi is blij met iedere bijdrage die het oriëntatie- en aankoopproces op een positieve manier stimuleert. Soms zijn Nederlanders zich niet bewust van hun directheid, wat behoorlijk lomp kan overkomen. Mondi ontvangt reacties van met name makelaars uit tal van landen met klachten over het gedrag van Nederlandse kopers. Dat mag ook wel eens benoemd worden."

Niet voor niets is het de Gulden Leefregel van zo’n beetje alle wijsgeren en profeten in de wereldgeschiedenis:

Op de planeet is nauwelijks een vreemder volk te vinden dan de Nederlanders, blijkt uit de schema’s van hoogleraar Erin Meyer van de Franse Insead business school. We zijn lomp, veel te direct en we hebben een serieus autoriteitsprobleem.

Met een knipoog wijst Mondi u op de volgende publicatie: Wie worden uw nieuwe buren?

Frits Hemerik is directeur van La Dolce Casa en levert maatwerk voor Italiaanse woonwensen.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Italië
Bezoek regelmatig het landendossier Italië en maak en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Frits Hemerik
Datum: 30-08-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten