HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nederlands testament voldoet niet voor nalatenschap

Overlijdt er echter een Nederlander die woonachtig is in Duitsland, dan is niet automatisch het Nederlands recht op de regeling van de nalatenschap van toepassing.

Ieder land heeft zijn eigen regels met betrekking tot het erfrecht. In de meeste gevallen woont de erflater op het moment van overlijden in het land waarvan hij ook de nationaliteit bezit. Dan bestaat er geen onduidelijkheid. Overlijdt er echter een Nederlander die woonachtig is in Duitsland, dan is niet automatisch het Nederlands recht op de regeling van de nalatenschap van toepassing.

Wanneer de erflater zich direct voor zijn dood tijdens een periode van minimaal 5 jaar onafgebroken in Duitsland heeft opgehouden, wordt de erfopvolging bepaald volgens het recht van die staat, waarin de erflater op het tijdstip van overlijden zijn vaste verblijfplaats (gewöhnlicher Aufenthalt) had. Was de overleden Nederlander eigenaar van een perceel in Duitsland en had hij meer dan 5 jaar zijn verblijfplaats in Duitsland, is het zaak diens onroerend goed direct over te schrijven op naam van de erfgenamen.

Echter, vaak bevindt zich de persoonlijke wilsbeschikking (testament) of een bewijs van erfgenaamschap in Nederland. En dit Nederlands bewijs van erfgenaamschap wordt in Duitsland niet erkend. Om bijvoorbeeld het voornoemde perceel bij het Grundbuchamt (kadaster) op naam van de erfgenamen te kunnen overschrijven, of bij de bank lopende- en spaarrekeningen op te zeggen en het vermogen te verkrijgen, heeft men een Duits bewijs van erfgenaamschap nodig. In dit geval dient men bij de Duitse autoriteiten een zogenaamde Fremdrechtserbschein aan te vragen. Dit is een samenstelling van Duitse en Nederlandse voorschriften met betrekking tot het bewijs van erfgenaamschap.

Bron: Anwaltskanzlei Strick. Rechtsanwälte.Wirtschaftsprüfer.Steuerberater.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-01-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten