HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Nederland en Curaçao bereiken overeenstemming

Overeenstemming bereikt over een nieuwe bilaterale regeling ter voorkoming van dubbele belasting (BRK) tussen Nederland en Curaçao.

Nederland en Curaçao hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een nieuwe bilaterale regeling ter voorkoming van dubbele belasting (BRK) tussen beide landen. Dat maakten staatssecretaris Weekers van Financiën en minister van Financiën Jamaloodin (Curaçao) vorige week bekend.

De oude BRK dateert al uit 1964. Het is de bedoeling dat de nieuwe belastingregeling vanaf 1 januari 2013 toegepast kan worden. Hoofdlijnen nieuwe BRK:
  • Tot 5 jaar na emigratie kan erf- en schenkingsrecht worden geheven onder verrekening van de heffing in het andere land (subsidiair heffingsrecht);
  • Een informatie-uitwisselingsbepaling conform de internationale standaard, waarbij Curaçao bovendien overweegt om over te gaan tot automatische informatie-uitwisseling onder de EU-spaartegoedenrichtlijn.
  • Naast een bronheffingspercentage voor dividenden van 15 procent zal er voor actieve vennootschappen een nulprocenttarief komen op deelnemingsdividend. Hierbij zal worden voorzien in een zogenoemde ‘limitation on benefitsbepaling’;
  • Voor bestaande participaties van ten minste 25 procent die niet in aanmerking komen voor het nulprocenttarief geldt tot uiterlijk eind 2019 een bronheffingspercentage op deelnemingsdividenden van 5 procent;
  • Voor niet overheidspensioenen geldt een gedeeld heffingsrecht met een bronstaatheffing van 15 procent in combinatie met eerbiedigende werking (woonstaatheffing) voor ingegane pensioenen van Nederlanders die reeds op Curaçao wonen;
  • Een regeling voor onderling overleg met de mogelijkheid van (verplichte) arbitrage.
In de regeling zijn tevens afspraken gemaakt over de vennootschapsbelasting en de handel en doorvoer van goederen van Curaçao naar Caribisch Nederland. Bestaande fiscale belemmeringen om goederen vanuit Europa daarheen te brengen worden hiermee zoveel mogelijk weg genomen.

Bron: Rijksoverheid


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 21-12-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten