HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Medische behandeling in Nederland toegestaan

Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen, kunnen in de toekomst voor een medische behandelding in Nederland terecht.

Nederlandse gepensioneerden die in het buitenland wonen, kunnen in de toekomst voor een medische behandelding in Nederland terecht. Dat staat in een amendement dat op 9 juli is aangenomen door het Europees Parlement. Op dit moment betalen deze mensen zorgpremie in Nederland, maar hebben zij alleen recht op zorg in hun woonland. De pensionado’s moeten wel geduld hebben tot 2010.
 
Veel Nederlandse gepensioneerden wonen in een ander land van de Europese Unie. Wanneer deze gepensioneerden alleen Nederlandse pensioenen ontvangen, hebben zij recht op zorg in hun nieuwe woonland. Deze zorg is gebaseerd op de basiszorg die geldt in dat land. Uitsluitend voor spoedeisende hulp of een bezoek aan een huisarts kunnen zij, zonder voorafgaande toestemming, ook in Nederland terecht.
 
Woonlandfactor
In sommige gevallen is de zorg in het woonland van mindere kwaliteit dan in Nederland. Daarom heeft de overheid de ‘woonlandfactor’ ingevoerd. De zorgkosten in Nederland worden vergeleken met bijvoorbeeld de zorgkosten in Spanje. Uit die verhouding vloeit een omrekeningsfactor voort; de woonlandfactor. Voor Spanje is dat 0,36. Dat betekent dat een gepensioneerde Nederlander in Spanje 36 procent betaalt van de Nederlandse zorgpremie. 

België 0,62
Frankrijk 0,58 
Portugal 0,30 
Noorwegen 1,30

Amendement
Tot voor kort mochten Nederlandse gepensioneerden, op grond van de Europese wetgeving, niet naar Nederland komen om een medische behandeling te ondergaan. Veel gepensioneerden beschouwen dit als een onrecht. Op 9 juli diende CDA-Europarlementariër Ria Oomen een amendement in met betrekking tot het vrije woon- en werkverkeer binnen de Europese Unie. Een onderdeel van dat amendement gaat over de zorg. Naar alle waarschijnlijkheid treedt het amendement in 2010 in werking en dan is het voor Nederlandse gepensioneerden mogelijk om zich in Nederland medisch te laten behandelen.

Eerder in het nieuws
Zorg in Nederland toegestaan 

Dit bericht wordt verstrekt door de belangenorganisatie Mondi in samenwerking met mw. Ria Oomen, Europarlementariër namens het CDA. 


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-07-2008

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten