Let op prijsverschillen vastgoed buitenland
Veel aspirant-kopers zoeken via huizenportals naar hun favoriete woning in populaire landen als Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en Oostenrijk, maar als je niet weet waar je op moet letten, is het eigenlijk vergeefse moeite. Misleiding ligt op de loer. U ziet wat de verkoper wil laten zien. Feiten kloppen vaak niet. De positieve kanten worden benadrukt. Een lokkertje brengt de aspirant-koper in verleiding om contact op te nemen en helaas blijkt maar al te vaak dat juist net die ene die woning recent is verkocht.Soms worden huizenportals voor het zoeken naar een woning in een specifiek land vergeleken met Funda. Nou, die vergelijking is meestal ver te zoeken. Op Funda tref je geen woning aan die door zeven verschillende makelaars wordt aangeboden. Sterker nog, zonder SBI-code* 6831 [Bemiddeling bij handel, huur of verhuur van onroerend goed] is het bij Funda niet eens mogelijk om überhaupt een woning aan te kunnen bieden op deze huizenportaal.
Prijsverschil vraagprijs is geen uitzondering
Er wordt als voorbeeld een villa aangeboden in Andalusië voor 795.000 euro. Een andere makelaar biedt de villa aan voor 695.000 euro. Het gaat hier om exact dezelfde woning. Het eerste dat opvalt is het prijsverschil van 100.000 euro. Dit is zeker geen uitzondering. Daarnaast is het zoeken naar nog meer verschillen. Nou, die zijn er in overvloed, variërend van een foutief aantal vierkante meters woonruimte tot het aantal kamers. Op de huizenportaal van Nuroa komen we dezelfde woning tegen, die wordt aangeboden door zeven verschillende makelaars. We vermoeden, dat als we het internet verder afstruinen, het niet onwaarschijnlijk is dat we uiteindelijk misschien wel 40 verschillende makelaars tegenkomen die deze woning aanbieden met een vraagprijs die nog veel sterker kan variëren dan in boven vermeld voorbeeld. Hoe dit kan leggen we uit in het afgeschermde tekstgedeelte onder deze publicatie voor leden.
Een ander belangrijk verschil is dat de makelaar die de woning aanbiedt geen commissie geeft aan de koper. Nou, het moet niet mooier worden. U koopt een woning en krijgt nog geld toe van de makelaar die toch door de verkopende de partij wordt betaald. Als de makelaar dit doet, dan zijn er toch een aantal bedenkingen:
Fred van Krimpen: “Er zijn makelaars die zo wanhopig proberen een woning te verkopen dat zij bereid zijn om met minder genoegen te nemen en de te ontvangen commissie van de verkoper deels afstaan aan de koper.”
Soms komt een eigenaar na de aankoop erachter dat te veel is betaald voor de woning, waarvan je mag verwachten dat er toch een weloverwogen aankoopbeslissing aan vooraf is gegaan. Kostbare juridische procedures om dit recht te trekken zijn zo goed als kansloos. Ook de rechter zal de nieuwe eigenaar de spiegel voorhouden en de vraag stellen: "U was het toch al eens over de prijs? U hebt hiervoor schriftelijk een kopovereenkomst getekend en een akte bij de notaris laten passeren.
“Het komt opvallend veel voor dat eigenaren van een woning zich aansluiten bij Mondi na de aankoop. Meestal zijn er dan problemen en men verwacht dat Mondi die wel even op kan lossen voor een Premium lidmaatschapsprijs. Gelukkig hebben we veel ervaring en mede dankzij ons zorgvuldig opgebouwde internationale netwerk weten we wat wel of niet mogelijk is. Een casus is al snel tijdrovend. We gaan zeker geen valse verwachtingen wekken, dus dure kostbare civielrechtelijke procedures proberen we te vermijden als andere oplossingen voorhanden zijn. Als er geen (verhaal)mogelijkheden zijn, is de boodschap kort en krachtig. Uithuilen en verlies nemen.
Iedereen zal begrijpen dat we leden bij voorkeur vooraf preventief informeren.”
Relevante aandachtpunten
- Koop geen (deels) illegale woning, tenzij het duidelijk is dat het gelegaliseerd kan worden en dit zowel gedocumenteerd als in de prijs gereflecteerd is;
- Laat een oudere woning onafhankelijk bouwkundig en technisch inspecteren en waarderen;
- Vraag bij een te renoveren woning vooraf een prijsopgave. Beter is drie offertes op te vragen om te kunnen vergelijken;
- Schakel één professionele makelaar met een uitstekende reputatie in die de door u gewenste regio op zijn duimpje kent, de taal ter plaatse en uw taal (Nederlands) spreekt om miscommunicatie te voorkomen, die goed aanvoelt wat uw persoonlijke behoeften zijn en hier goed op kan anticiperen;
- Te vaak zien we makelaars die adverteren met ‘Wij spreken Nederlands’ maar dan geen woord Spaans spreken. Dit geldt overigens ook voor Spaanse advocatenkantoren die claimen Nederlandstalig te zijn. In de praktijk is er meestal een medewerk(st)er die Nederlands spreekt;
- Bespaar nooit op deskundigheid en zorg dat de deskundige uit uw belang adviseert en handelt en dus niet in het belang van de makelaar of projectontwikkelaar.
Het grote verschil tussen Spanje en landen als Portugal, Italië, Frankrijk en Oostenrijk is dat in 16 van de 17 autonome regio’s in Spanje iedereen zich makelaar mag noemen zonder enige opleiding en diploma’s. De enige uitzondering is Catalonië, waar iemand alleen makelaar kan worden als diegene ingeschreven staat in het makelaarsregister. Inschrijving kan alleen na opleiding- en/of ervaringseisen en als men over de juiste verzekeringen beschikt. Een makelaar kan in Spanje natuurlijk ook aangesloten zijn bij een makelaarsorganisatie zoals API of GIPE (die over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering beschikt) )of voldoen aan de criteria die Mondi stelt. Als u een woning wilt kopen in het buitenland is het niet alleen belangrijk dat de makelaar is gekwalificeerd, maar dat deze makelaar u ook begrijpt. Nederlandstalige makelaars die voldoen aan strenge criteria hebben hierin duidelijk een streepje voor.
Prijsverschillen voor identieke woningen komen in alle boven vermelde landen voor. Zelden beschikt een makelaar over exclusiviteit voor het aanbieden van een woning op de vastgoedmarkt. Lokale makelaars werken weer samen met andere aanbieders uit de regio, maar ook uit andere landen. Hierdoor is de kans bijzonder groot dat u een makelaar treft die de woning aanbiedt, maar zelf het vastgoedobject nooit heeft gezien, laat staan heeft geïnspecteerd.
Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met Fred van Krimpen namens Elite Inmobiliaria.
* SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. Dit is een indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het Handelsregister krijgt een of meer SBI-codes. De SBI-code bestaat uit 4 of 5 cijfers en laat zien wat de activiteit van uw bedrijf is. De SBI-codes worden vastgelegd in het Handelsregister.
Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.
U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden
Geschreven door Rob Smulders
Datum: 06-01-2022
Datum: 06-01-2022
Terug naar overzicht