HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Kopen in Frankrijk: de copropriété

Veel Nederlanders kopen een huis in een Copropriété, oftwel een vereniging van eigenaren. Deze VVE is wettelijk totaal anders geregeld dan in Nederland.

Koopt u een huis in Frankrijk, dan is het verstandig om enigszins bekend te raken met de vele Franse regels en gebruiken. Veel Nederlanders kopen een huis in een Copropriété, oftwel een vereniging van eigenaren. Het gaat echter om een vereniging van eigenaren die wettelijk totaal anders geregeld is dan in Nederland. In dit artikel gaat mr. Ton Steinz dieper in op Franse vereniging van eigenaren.

De Copropriété is een vereniging van eigenaren die aan alle leden een zakelijk recht op een huis geeft. In Nederland kent zo’n vereniging een bestuur dat door de leden wordt gekozen. In Frankrijk is dat echter anders geregeld. Daar moet de algemene vergadering (AV) een beheerder, syndic, benoemen die een groot aantal bevoegdheden en verplichtingen heeft.

Beloning
Vanwege deze bevoegdheden en verplichtingen moet de syndic een opleiding gevolgd hebben en een zogenaamde carte professionnelle de gestion behalen. Ook moet hij een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en een bankgarantie stellen voor het geval hij fouten op financieel vlak maakt. Hieraan kan alleen worden ontkomen als een van de eigenaren tot syndic (syndic bénévole geheten) wordt benoemd. Voor hem gelden deze verplichtingen niet. Wel moet hij over de vaardigheden beschikken om aan de vele regels te voldoen. Bij copropriétés die vrijwel uitsluitend uit Nederlanders bestaan, leidt dat wel eens tot problemen. De syndic bénévole mag zich echter laten bijstaan door professionals, zodat er veel kan worden opgelost. Een syndic krijgt altijd een beloning, voor een syndic bénévole kan dat echter ook gelden.

Statuten
Dit alles betekent dat de eigenaren maar een beperkte invloed hebben op het beheer van het park. Dat kan enigszins worden ondervangen door een adviesraad (conseil syndical) te benoemen, met wie de syndic steeds overleg pleegt. De eigen bevoegdheden en verplichtingen van de syndic staan echter wettelijk vast en daaraan kan niet worden getornd. Enkele voorbeelden: een convocatie voor een AV moet per aangetekende post met bericht van ontvangst worden verzonden en wel uiterlijk 21 dagen voor de vergadering. Daarbij moet een agenda zitten met de stukken die daarop betrekking hebben, zoals jaarstukken met een toelichting, een begroting voor het komende jaar, offertes, brieven etc. Zitten die er niet of onvoldoende bij, dan kan daarover niet worden besloten. Tijdens de vergaderingen kunnen ook geen beslispunten worden toegevoegd. Wanneer in de statuten staat dat de vergadering alleen op het park gehouden kan worden, kan er niet rechtsgeldig in Nederland worden vergaderd. Staan dit soort zaken onhandig in de statuten, dan moeten die worden gewijzigd.

Unanimiteit
De syndic moet ook toezien op de meerderheden die voor de diverse beslissingen gelden. Gebruikelijk onderhoud wordt bij gewone meerderheid beslist, maar voor de benoeming en de beloning van de syndic en voor grote werkzaamheden gelden strengere regels. Voor de wijziging van een reglement is tweederde van de stemmen van alle eigenaren nodig en sommige beslissingen kunnen alleen bij unanimiteit worden genomen. Kort na de AV moet de syndic in een proces-verbaal alle genomen besluiten vastleggen en daarbij ook de meerderheden aangeven.

Bezwaren
Iedere eigenaar heeft het recht om een beslissing van de AV via een procedure aan te vechten wanneer deze niet rechtsgeldig zou zijn genomen. Dat moet hij doen binnen twee maanden na verzending van het proces-verbaal. Na die periode zijn namelijk ook onjuist genomen beslissingen geldig. Een eigenaar kan in een procedure ook in zijn algemeenheid bezwaren maken en zelfs om de (voorlopige) benoeming van een andere syndic vragen, maar dit laatste wordt alleen toegewezen bij ernstige fouten.'

Bron: mr. Ton Steinz, Steinz & Dijkstra Advocaten

Eerder in het nieuws:
Aanbetalen en bedenktijd in Frankrijk
Geen landelijk standaardexemplaar
Risico's bij aanbetaling woning buitenland 

Landendossier  
Landendossier Frankrijk Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Frankrijk
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Print deze pagina

 



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 26-11-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten