HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Kopen in België: de onroerende voorheffing

Als men op 1 januari van het aanslagjaar het zakelijk recht op de woning bezit, moet de onroerende voorheffing worden betaald.

In België liggen de koopprijzen van woningen lager dan in Nederland. En omdat mensen die in Nederland werken (en dus inkomstenbelasting blijven betalen) en in het buitenland wonen, gebruik kunnen blijven maken van de hypotheekrenteaftrek, steken nogal wat Nederlanders de grens over naar België. In deze serie over kopen van onroerend goed in België worden de verschillende fasen van het koopproces belicht. In deel 4 bespreken we de onroerende voorheffing.

 
Bron: Drs. J.A.C.J.M. (Jeannette) Scheepers-van Hal FFP van ikvertreknaarbelgie.nl
Deel 1 Kopen in België: openbare/onderhandse koop
Deel 2 Kopen in België: erkend makelaar en koopovereenkomst
Deel 3 Kopen in België: rol notaris en overdrachtsbelasting
Deel 5 Kopen in België: wettelijke beperkingen
De onroerende voorheffing is een gewestelijke belasting op onroerende goederen die jaarlijks moet worden betaald en is vergelijkbaar met het Nederlandse huurwaarde- of eigenwoningforfait. De berekening van de onroerende voorheffing gebeurt op basis van het kadastraal inkomen (KI). Het KI is het gemiddeld normaal netto-inkomen dat het onroerend goed tijdens één jaar aan zijn eigenaar zou opbrengen aan huur. Wie moet de onroerende voorheffing betalen?

Als men op 1 januari van het aanslagjaar het zakelijk recht op de woning bezit, moet de onroerende voorheffing worden betaald. Deze mag niet worden doorgerekend aan een huurder. Bij de bouw van een nieuwe woning, is de onroerende voorheffing voor de eerste keer verschuldigd voor het jaar dat volgt op het jaar van de ingebruikname. De heffing is gelijk aan een percentage van het geïndexeerd kadastraal inkomen (KI) van de woning en varieert naargelang het gewest:
  • 2,5 procent van het KI voor woningen gelegen in het Vlaams Gewest (slechts 1,6 procent voor eigendommen die als sociale woningen worden verhuurd);
  • 1,25 procent van het KI voor woningen gelegen in het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (slechts 0,8 procent voor eigendommen die als sociale woningen worden verhuurd).


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-02-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten