HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Kinderopvangtoeslag ook voor expats

Onduidelijkheid over de vraag of de Nederlandse kinderopvangtoeslag ook geldt voor expats. De Europese Commissie heeft geoordeeld van wel.

Tot voor kort bestond er onduidelijkheid over de vraag of de Nederlandse kinderopvangtoeslag ook geldt voor expats. Wie naar het buitenland wordt gedetacheerd blijft betalen aan de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Toch werd de toeslag niet uitgekeerd. Inmiddels heeft de Europese Commissie zich over deze vraag gebogen en geoordeeld dat ook expats recht hebben op deze toeslag.

De Nederlandse Wet Kinderopvang stelt de voorwaarde dat beide ouders in Nederland moeten werken of wonen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Dit betekent dat gezinnen waarvan beide partners in loondienst werken en die beiden door hun Nederlandse werkgever naar een andere Lid-Staat uitgezonden worden om daar voor een periode van maximaal 5 jaar beiden werkzaam te zijn, volgens de nationale wetgeving géén aanspraak kunnen maken op deze vergoeding. Zij wonen noch werken immers in Nederland.

Recht op toeslag
De uitgezonden werknemers zijn echter onderworpen aan de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving en betalen hun sociale premies in Nederland. Al in 2007 hebben Europarlementariërs Ria Oomen (Nederland) en Ivo Belet (België) een schriftelijke vraag aan de Commissie gesteld over het recht op toeslag in het kader van kinderopvang voor grensarbeiders. De Commissie heeft hierop destijds positief geantwoord. Zeer recent heeft Ria Oomen de vraag gesteld of uitgezonden (gedetacheerde) werknemers (expats) ook recht hebben op de Nederlandse kinderopvangtoeslag. Ook hier heeft de Commissie positief op geantwoord. De Europese Commissie is van mening dat expats die onder de Nederlandse sociale wetgeving vallen, recht hebben op deze toeslag ongeacht hun woonplaats.

Meer informatie:
Download PDF: Vraag over toeslag kinderopvang voor expats

bron: mw. Ria Oomen, Europarlementariër namens het CDA

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 23-11-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten