Home restaurant in Piemonte
Wat velen naïef ‘vergeten’ is dat er ook in Italië voor dergelijke activiteiten allerlei regels, beperkingen en uitgebreide voorschriften bestaan over wat allemaal kan en mag, en vooral, wat niet.“Door de structuur en grootte van het huis, hebben Eric en Anne ondertussen hun plannen voor louter een vakantiehuis bijgesteld. Het wordt in eerste instantie niet alleen een leuke plek om samen met familie en vrienden te verblijven, Anne wil er ook iets ‘professioneels’ aan koppelen en heeft ideeën te over, variërend van het geven van opleidingen en vakantieverhuur tot het openen van een eigen thuisrestaurant.
Deel 1 | Aankoop huis Italië als vakantie-impuls |
Deel 2 | Flesje gekraakt op aankoop in Piemonte |
Deel 3 | De aanloop naar aankoop Italiaans huis |
Deel 4 | Ondertekening notariële akte middels volmacht |
Deel 5 | Interview met kopers van droomplek in Piemonte |
Deel 6 | Agrarisch voorkooprecht |
Deel 7 | Home restaurant in Piemonte |
Deel 8 | Begroting aankoop Italiaans vastgoed |
Deel 9 | Betrouwbare aannemer voor verbouwing in Italië |
Deel 10 | Voorspoedig verloop van Italiaanse verbouwing |
Deel 11 | Plek die passies doet versmelten |
In België geeft zij onder meer managementsopleidingen en training aan groepen en zij wil nu een project uitwerken waarbij ze, op hun nieuwe locatie in Piemonte, dergelijke (residentiële) opleidingen ook individueel, aan koppels of kleine groepen van vier collega’s geeft. En ze overweegt op termijn de appartementen aan te bieden als vakantieverhuur.
‘iets’ in de toeristische sectorVele emigranten naar Italië hebben de ambitie ‘iets’ in de toeristische sector te doen, een B&B uitbaten, een agriturismo opstarten, kamerverhuur, et cetera. Wat velen naïef ‘vergeten’ is dat er ook in Italië voor dergelijke activiteiten allerlei regels, beperkingen en uitgebreide voorschriften bestaan over wat allemaal kan en mag, en vooral, wat niet. Het is al lang niet meer zo dat je eventjes de bovenkamers te huur aanbiedt en de inkomsten daarvan lekker belastingvrij als extraatje kan ontvangen. Er zijn bijvoorbeeld voorschriften over minimale afmetingen en hygiëne, en er bestaan fiscale regimes en beperkingen op de mogelijkheden eten en ontbijt te serveren.
Gewoon beginnen
Een mogelijkheid die momenteel nog in de kinderschoenen staat en Anne als hobbykok onmiddellijk aansprak, is het opkomende concept van het ‘thuisrestaurant’, of zoals ze het in Italië omschrijven, ‘Home Restaurant’. Op vandaag wordt dit initiatief nog niet bemoeilijkt door een teveel aan administratieve verplichtingen en kan deze activiteit zeer eenvoudig opgestart worden, je begint gewoon! Als het als een occasionele activiteit beschouwd kan worden, inkomsten lager dan 5.000 euro per jaar, hoeft er geen BTW nummer aangevraagd te worden en kunnen de inkomsten gewoon worden toegevoegd op de belastingbrief onder de rubriek ‘occasioneel’.
Er zijn op dit moment geen normen te respecteren zodat op het gebied van ruimte, hygiëne, gezondheid, inrichting, ervaring, geschiktheid en diploma, gewoon gezond verstand en het gezegde ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ volstaat. Er wordt ‘aangeraden’ een korte opleiding te volgen met betrekking tot de veiligheid en rond hygiëne van het werken met voedingswaren, maar dit is op de dag van vandaag geen verplichting.
Dus als er sprake is van enige creativiteit, wat kooktalent en beginselen van commercialiteit om klanten te lokken, dan kan dit een mogelijkheid zijn een centje bij te verdienen en nieuwe mensen te ontmoeten. Niets dat zo ontspannend alsook inspirerend werkt als een lekkere en gezonde home made maaltijd in een gezellig thuiskader, zowel voor de kok als voor de gast. Anne is dan ook al weer aan het dagdromen over de dag dat zij definitief naar Italië gaan verhuizen. Een eigen home restaurant spreekt haar zeker aan en ook Eric ziet mogelijkheden in de combinatie met zijn passie voor sigaren en een goed glas wijn, een home sigaren/wijnloungebar misschien?
Let wel op! Voor wie reeds een B&B of agriturismo of andere toeristische accommodatie uitbaat, gelden deze vereenvoudigde regels niet. Voor hen blijft de strengere wetgeving op B&B en andere toeristische uitbatingen van toepassing."
1 Nicolas Dewulf is afgestudeerd in 1992 als licentiaat in de rechten aan de universiteit van Gent (België), een zevental jaar ervaring als jurist, twee jaar als productmanager van een administratieve dienstverlening en tenslotte zeven jaar ervaring aan de balie als zelfstandig advocaat. Hij heeft op zijn veertigste de stress achter zich gelaten en heeft samen met zijn Italo-Belgische vriendin een agriturismo opgestart in Merana, op de grens van Piemonte en Ligurië. Ze hebben naast een biologische lavendelboerderij tevens vier volledig vernieuwde vakantie-appartementen met volledig uitgeruste keuken en ontvangen midden in de natuur en de rust al sedert 2009 gasten, hoofdzakelijk uit België en Nederland. Sinds kort is Nicolas Dewulf erkend makelaar in Italië.





Datum: 03-03-2015
Terug naar overzicht