Het schenken van uw huis in Frankrijk
Wellicht bent u een van de gelukkigen met een résidence secondaire in Frankrijk. Na vele jaren te hebben genoten van een prachtig huisje in een mooie landelijke omgeving, een chalet in de bergen, of dat appartementje vlakbij zee, overwegen echtparen dikwijls om dit bezit te schenken aan de kinderen.Waar moet u rekening mee houden indien u van plan bent uw Franse huis aan uw kinderen te schenken?
Schenkbelasting
Voor een echtpaar dat in Nederland woont geldt dat de kinderen in Nederland schenkbelasting moeten betalen.
In Nederland kan er jaarlijks een bedrag van 5.363 euro zonder schenkbelasting aan de kinderen worden geschonken. In bepaalde situaties en onder bepaalde voorwaarden kan deze vrijstelling hoger zijn. Krijgen de kinderen meer dan de vrijstelling (dit zal al snel zo zijn indien er sprake is van de schenking van een huis), is over het meerdere 10 procent (tot 123.248 euro) of zelfs 20 procent schenkbelasting verschuldigd aan de Nederlandse Belastingdienst (cijfers: 2018).
Omdat de schenking een Frans huis betreft, kunt u daarnaast ook te maken krijgen met de Franse Belastingdienst. Gelukkig zijn de vrijstellingen voor kinderen in Frankrijk aanzienlijk hoger dan in Nederland. Zo kunt u per ouder aan ieder van uw kinderen een bedrag van 100.000 euro vrij van schenkbelasting schenken. Zo kan een echtpaar met twee kinderen en een huis in Frankrijk met een waarde van 400.000 euro, dit gehele huis vrij van Franse schenkbelasting aan de kinderen schenken.
In Nederland vergt deze schenking een fiscaal offer van ruim 26.600 euro (2018) per kind (indien geen gebruik kan worden gemaakt van een verhoogde vrijstelling).
U heeft (helaas) niet de keuze waar er schenkbelasting moet worden betaald. Het kan voorkomen dat de kinderen zowel schenkbelasting in Nederland als in Frankrijk moeten betalen. Er bestaat tussen Nederland en Frankrijk geen verdrag waardoor dubbele schenkbelasting wordt voorkomen. Wel kent Nederland het Besluit ter Voorkoming van Dubbele Belasting. Op grond van dit besluit kunt u verzoeken om een verrekening van de in Frankrijk betaalde schenkbelasting met de in Nederland verschuldigde schenkbelasting. Dit is slechts een verrekening en betekent niet dat u maar in een van de landen schenkbelasting betaalt.
(Andere) kosten
Naast de schenkbelasting die wellicht aan de Nederlandse (en soms Franse) Belastingdienst verschuldigd is, moet rekening worden gehouden met diverse kosten. Zo dient de waarde van het Franse huis te worden vastgesteld door een taxateur. Omdat er sprake is van de schenking van een huis (en niet van een geldbedrag) moet de schenking door de Franse notaris in een notariële akte worden vastgelegd. De kosten van een akte van donation partage (een gebruikelijke manier van schenken indien een Frans huis aan de kinderen wordt geschonken) kunnen flink oplopen.
Met het oog op de toekomst is het ook van belang dat de kinderen in staat moeten zijn de woning (samen) te onderhouden. Kunnen zij de kosten die gemoeid gaan met het bezitten van een tweede huis dragen?
Familieverhoudingen
Als u overweegt om uw Franse huis aan uw kinderen te schenken moet u ook rekening houden met niet-financiële gevolgen. Bent u er echt aan toe afstand te doen van uw Franse woning en de zeggenschap hierover kwijt te raken? Hoe is de relatie tussen uw kinderen onderling? Kunnen de kinderen in goed overleg besluiten wie welke periode in het huis mag doorbrengen? Wat moet er eigenlijk met het Franse huis gebeuren als een van de kinderen iets overkomt?
Alternatief
Het tijdens leven schenken van uw Franse huis aan de kinderen leidt niet altijd tot de meest optimale situatie.
Een alternatief is om een goed testament op te stellen, waarbij rekening gehouden wordt met dit Franse bezit.
mr. Desiree van den Hoonaard is als kandidaat-notaris werkzaam op de sectie Frans recht van Verhees Notarissen N.V. De leden van de sectie Frans recht zijn gespecialiseerd in het adviseren van cliënten met vermogen in Frankrijk.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.
Geschreven door mr. Desiree van den Hoonaard
Datum: 19-11-2018
Datum: 19-11-2018
Terug naar overzicht