HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Het invoeren van een motorrijtuig in Zweden

Voor de invoer van uw motorrijtuig in Zweden gelden aparte regels en procedures

Als u een voertuig invoert in Zweden, dan krijgt u te maken met een aantal de invoer- en registratieprocedures. U zult een aantal zaken moeten regelen, voordat u met uw auto of motor gebruik kan maken van het Zweedse wegennet. Dit is mede afhankelijk van hoe u uw auto naar Zweden wilt exporteren.

Nadat u besluit uw motorrijtuig uit te voeren naar Zweden, meldt u dit bij het RDW. Nadat u een formulier ‘uitvoerverklaring’ heeft ingevuld, de kentekenplaten en kentekendocumenten hebt ingeleverd verkrijgt u de uitvoerverklaring in tweevoud en een gestempeld deel II van het kentekenbewijs. Wilt u daarna de auto zelf naar Zweden rijden dan vraagt u een speciaal uitvoerkenteken aan, uw kentekenbewijs is dan namelijk niet meer geldig.

Oorsprongscontrole
In de praktijk rijden een hoop mensen echter met de auto naar Zweden toe onder Nederlands kenteken en starten de invoerprocedure op vanuit Zweden. Deze begint met de oorsprongscontrole. De eigenaar moet zelf dit verzoek en kost 500 Zweedse kronen, hetgeen op voorhand betaald moet worden.
Bij de importeur van de ingevoerde auto kunt u een EEC (CoC) certificaat bestellen voor de auto. Nadat u kopieën heeft gemaakt van het EEC certificaat en van de kentekenbewijzen I, II en III moeten de originelen aangetekend opgestuurd worden naar het ‘Transportstyrelsen’, tesamen met een kopie van het aankoopbewijs, kopie paspoort en kopie verzekering, die gewaarmerkt moeten zijn. U kan deze kopieën bij het gemeentehuis in Nederland laten maken en meteen laten waarmerken met een echtheidsstempel. De Nederlandse verzekering en wegenbelasting kunt u nog even laten doorlopen. Zodra u een Zweeds persoonsnummer ontvangt, stuurt u alle documenten met het formulier ‘Ansök om ursprungscontroll’ wat gevonden kan worden op de site van ‘Transportstyrelsen’. De kopieën van het kentekenbewijs deel I en II kunt u gebruiken voor het geval u de Zweedse politie tegenkomt, in de tijd dat de aanvraag behandeld wordt bij ‘Transportstyrelsen’.

Registratiekeuring
Als de oorsprongscontrole is goedgekeurd, kunt u een afspraak maken bij de registratiekeuring bij Bilprovningen. De volgende documenten moeten daarbij worden meegenomen:
  • Informatie van de technische gegevens van het voertuig
  • 'Certficate of Conformity” (CoC)
  • Instructieboek van de auto
     
Als de registratiekeuring met goed gevolg is afgesloten, wordt het voertuig door Bilprovingen geregistreerd bij Transportstyrelsen en worden het registratiebewijs en de nummerborden thuis gestuurd. Heeft u dan een geldige autoverzekering afgesloten in Zweden, dan kunt u het nummerbord en het registratiebewijs online of telefonisch aanmelden bij Trafikverket. Vanaf dat moment kunt u de Zweedse nummerborden gaan gebruiken. Een tweede verplichte keuring bij Bilprovningen is een technische keuring. De auto wordt op essentiële onderdelen gekeurd. Zorg ervoor dat er een gevarendriehoek in de auto is.

Afronding in Nederland
Wanneer de auto is ingevoerd in Zweden kan men de autoverzekering opzeggen bij de Nederlandse autoverzekeraar ( mits dit nog niet gedaan is met inachtneming van een maand opzegtermijn) door middel van prolongatie. U stuurt kopieën van het kentekenbewijs ( I en II), de kopieën verkrgen van Transportstyrelsen en een kopie van het rijbewijs, om direct de verzekering op te zeggen.

Zendt u tevens een verzoek tot uitschrijving naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer tot uitschrijving:
RDW, Afdeling VRD, Postbus 30, 9640 RA Veendam. Voeg daartoe een kopie van het Zweedse kentekenbewijs, een kopie van het Nederlandse kentekenbewijs, een kopie van het rijbewijs met handtekeningen erbij. De Rijksdienst vraagt dan om de Nederlandse nummerborden te vernietigen.

Bron: Placement AS.
Landendossier  
Landendossier Zweden Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Zweden
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 22-06-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten