Het invoeren van een auto in Portugal
Redactionele bijdrage Mathijs de Vries: “In Portugal liggen de lonen aanzienlijk lager dan in Nederland, maar de kosten voor het aanschaffen van een auto zijn daarentegen hoger. Om deze reden nemen veel mensen die naar Portugal verhuizen hun auto's graag mee. Op veel voertuigen wordt namelijk een hoge importbelasting geheven, vooral op grote auto's zoals SUV's en nieuwe modellen.De belastingen zijn zelfs zo hoog dat Portugal hiervoor boetes heeft ontvangen van de Europese Unie. Desondanks zijn de invoerbelastingen tot op heden ongewijzigd gebleven.
Belastingvrije invoer
Gelukkig is er een regeling die het mogelijk maakt voor mensen die naar Portugal verhuizen om hun auto belastingvrij mee te nemen. Dit proces is echter complex en wordt gekenmerkt door veel bureaucratie. Het kan maanden duren voordat de auto is ingevoerd, en de online beschikbare informatie is soms verwarrend of onjuist.
Om een auto vanuit België of Nederland belastingvrij in te voeren, dient de aanvrager aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- De invoerder moet minimaal 18 jaar oud zijn;
- De invoerder moet minstens zes maanden in België of Nederland hebben gewoond;
- De auto moet ten minste zes maanden vóór de verhuizing naar Portugal in het bezit van de invoerder zijn geweest;
- De auto moet in die periode ook in België of Nederland geregistreerd zijn geweest;
- De auto mag pas twaalf maanden na de invoer in Portugal worden verkocht;
- De aanvraag moet binnen twaalf maanden na de verhuizing naar Portugal worden ingediend. Het is echter aan te raden om dit ruim van tevoren te doen, aangezien het verkrijgen van de benodigde documentatie tijd kan kosten.
Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een belastingvrije invoer? In bepaalde gevallen kan het desondanks financieel voordelig zijn om de auto met belasting in te voeren.
Niet alle voertuigcategorieën zijn even duur wat betreft invoerbelastingen. Sommige voertuigen komen in aanmerking voor aanzienlijke belastingkortingen, waardoor het de moeite waard kan zijn om ze in te voeren, zelfs met invoerbelasting.
Dit geldt met name voor de volgende categorieën:
- Kleine auto's met lage CO2-uitstoot;
- Bedrijfsbusjes en pick-ups;
- Hybride voertuigen, vooral plug-in hybrides;
- Motorfietsen;
- Elektrische auto's kunnen zelfs belastingvrij worden ingevoerd.
Het is aan te raden vooraf te berekenen hoeveel invoerbelasting er betaald moet worden voordat u het invoerproces start.
IMT (Instituto da Mobilidade e dos Transportes)De eerste stap bij het invoeren van een Belgische of Nederlandse auto in Portugal is een digitaal bezoek aan het IMT, het Portugese equivalent van de Belgische DIV of Nederlandse RDW. Hier kunt u, met behulp van het COC-document (certificaat van goedkeuring), een homologatie (typegoedkeuring) aanvragen. Vervolgens kan de auto worden geïnspecteerd.
De invoerinspectie wordt "Inspectie Categorie B" genoemd en kan worden uitgevoerd bij de daarvoor bestemde keuringsstations.
De douaneaanvraag (Declaração Aduaneira de Veículo)
Nadat de auto zowel op papier als tijdens de inspectie is goedgekeurd, moet al het papierwerk worden ingediend bij het douanekantoor. Hier wordt gecontroleerd of de auto zonder invoerbelasting kan worden ingevoerd.
De douane vraagt om verschillende documenten, waaronder bewijs van uw inschrijving in Portugal en uw uitschrijving uit België of Nederland. Deze aanvraag verloopt online via het douaneportaal, waar u werkt met verschillende codes om de specificaties van de auto en uw verhuizing door te geven. Hier heeft u zeker een aantal verschillende handleidingen voor nodig.
De belastingvrije aanvraag
Om in aanmerking te komen voor vrijstelling van invoerbelasting, dienen aanvragers aan te tonen dat ze in België of Nederland ingeschreven stonden en daadwerkelijk fysiek in België of Nederland aanwezig waren in de maanden voorafgaand aan de verhuizing. Dit kan worden bewezen met loonstroken, energierekeningen, bankafschriften en een uitschrijvingsbewijs van de gemeente in België of Nederland. Het is verstandig om deze documenten al te verzamelen voordat u emigreert.
Als de douane de aanvraag goedkeurt, ontvangt u een document met het Portugese kentekennummer. Vanaf dat moment kunt u een kentekenplaat laten maken en een Portugese autoverzekering aanvragen.
De registratie
De registratie van de auto vindt plaats bij het IMT. Dit proces vereist wederom diverse documenten en kan enkele maanden in beslag nemen. Gelukkig kunt u in deze periode al rijden met uw Portugese kenteken. Na de registratie wordt de auto ingeschreven bij het Conservatorium, dat vervolgens binnen twee weken het kentekenbewijs naar uw Portugese adres verstuurt.
Wegenbelasting
Zodra de auto volledig is geregistreerd, begint u wegenbelasting te betalen. Deze belasting geldt vanaf het moment dat het Portugese kenteken is afgegeven en wordt met terugwerkende kracht berekend.
Benodigde documenten
Persoonlijke documenten:
- Paspoort;
- Rijbewijs;
- NIF document (NIF is het Portugese belastingnummer);
- Document van uitschrijving uit België of Nederland;
- Certificaat van residentie in Portugal;
- Inschrijving bij de gemeente Portugal;
- Bewijs van leven in uw voorgaande land.
- COC document (dit is een datablad van de auto);
- Belgisch of Nederlands kentekenbewijs.
Veel mensen geven aan dat het invoeren van een auto een van de meest uitdagende onderdelen van hun emigratie naar Portugal is. Daarom raden we aan om dit proces uit te laten voeren door een professional. Car Import Portugal kan u hierbij ondersteunen. Als Nederlanders begrijpen zij zowel de Nederlandse werkwijze als de complexiteit van het Portugese bureaucratische proces. Ze helpen ze u graag om de invoer soepel te laten verlopen.”
Deze redactionele bijdrage is geschreven onder auspiciën van de belangenorganisatie Mondi door Mathijs de Vries, eigenaar van Car Import Portugal.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.
Geschreven door Mathijs de Vries
Datum: 01-10-2024
Datum: 01-10-2024
Terug naar overzicht