Het gemak van een volmacht
Voor wie niet in staat is af te reizen naar Frankrijk voor het ondertekenen van een akte, bijvoorbeeld vanwege de gezondheid die parten speelt of indien men tijd wil besparen, bestaat de mogelijkheid in Nederland bij volmacht te tekenen.Men geeft daarbij volmacht aan een derde (veelal de medewerkers van een notariskantoor in Frankrijk) om in zijn/haar naam te handelen.
De praktijk leert dat een Franse notaris enkel een volmacht toestuurt aan cliënten en niet tevens een concept-akte. Daar waar het van groot belang is na te gaan waar u precies mee instemt.
In bepaalde gevallen dient de volmacht notarieel (la forme authentique) te worden verleden, met alle kosten van dien. De hoge kosten houden met name verband met het aanpassen van de Franse volmacht aan de Nederlandse voorschriften. In geval van een schenking is deze vorm in Frankrijk voorgeschreven.
In het merendeel van de gevallen zal het echter gaan om een onderhandse volmacht (sous seing privé), zoals het geval is bij een koopakte (compromis de vente).
Diverse notarissen achten het voldoende indien u onder een dergelijke volmacht de woorden: Bon pour pouvoir, of Lu et approuvé heeft geschreven.
Vaak bereikt mij de vraag of men de onderhandse volmacht in het bijzijn van een Nederlandse notaris dient te ondertekenen ter verkrijging van een zogenaamde legalisatie.
Een legalisatie houdt in dat de Nederlandse notaris nagaat of u inderdaad degene bent die de volmacht tekent, alsook een controle van de echtheid van uw handtekening aan de hand van een geldig legitimatiebewijs. Op die manier kan de Franse notaris met een gerust hart gebruikmaken van de volmacht.
Het is daarbij niet per definitie van belang dat de Nederlandse notaris de inhoud van de Franse volmacht begrijpt. Al zijn er diverse notariskantoren die hier anders over denken.
Bovenop de legalisatie kan de Franse notaris verzoeken om een apostille. Dat is een gestandaardiseerde verklaring van de rechtbank inhoudende dat de notaris die de legalisatie verzorgt daadwerkelijk als notaris staat ingeschreven.
Houdt iedere Franse notaris zich aan het bovenstaande? Het antwoord laat zich wellicht al raden: nee.
Vandaar dat het zinvol is, voordat u gaat tekenen, na te gaan wat de procedure op dat specifieke notariskantoor is.
Welkom in Frankrijk!
Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 23-05-2018
Datum: 23-05-2018
Terug naar overzicht