HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Franse tweedehuizenbelasting van de baan

Tweede huisbezitters hoeven niet langer meer bang te zijn voor een extra heffing

De plannen van het Franse kabinet om tweedehuizenbezitters een jaarlijkse extra heffing op te leggen, zijn ingetrokken. Dit als gevolg van massale protesten van Franse expats die menen dat zij bij hun vertrek al te veel aan belasting hebben betaald, zodat een extra heffing uit den boze is.

Wat is het geval: Ten minste 1,5 miljoen Fransen zijn geëmigreerd maar hebben nog een huis in Frankrijk, vaak hun voormalige eerste huis. Het kabinet had gecalculeerd dat zij gezamenlijk goed zijn voor circa 400.000.000 euro per jaar aan nieuwe belastinginkomsten en enkele senatoren hebben zich hun lot aangetrokken.
In Frankrijk worden de leden van de senaat (Eerste Kamer) via verkiezingen benoemd. Daarbij kunnen expats op een aparte lijst van senatoren stemmen die speciaal hun belangen behartigen. Negen senatoren hebben onlangs een amendement tegen deze belasting ingediend dat door Sarkozy is overgenomen. Het betreffende hoofdstuk is hierbij uit het wetsvoorstel gehaald.

Vermogenswinstbelasting
De maatregel was ontworpen als onderdeel van de dekking van de verlaging van de vermogensbelasting (ISF). Daarvoor moet nu een alternatief komen en dat zou uit een gedeeltelijke verzwaring van de Franse vermogenswinstbelasting (taxe sur la plus-value) bestaan. Deze belasting wordt geheven over het verschil tussen de verkoop- en de aankoopprijs van onroerend goed met enkele correcties en vervalt na vijtien jaar. Men wil de verzwaring alleen toepassen bij verkoop van onbebouwde bouwgrond omdat die vaak veel te lang wordt vastgehouden in afwachting van het einde van de vijfien jaar.

De senatoren voeren als argument aan dat de expats door deze belasting zeer onbillijk behandeld en gestigmatiseerd worden. Ook stelt men dat deze in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en met het Europese recht.

Niet- Franse huizenbezitters
Voor de niet-Franse buitenlandse tweedehuizenbezitters was de opbrengst berekend op 176.000.000 euro . Bij 360.000 tweede huizen kwam dit neer op gemiddeld ongeveer 500 euro per huis. Het kabinet had dus op veel hogere inkomsten van de Fransen ten opzichte van de niet-Fransen gerekend. De aanslag zou jaarlijks 20 procent van de kadastrale huurwaarde bedragen. Deze is aangegeven op de aanslag 'taxe d'habitation', één van de Franse onroerendezaakbelastingen. Berekend voor een huis dat onlangs voor 400.000 euro  is gekocht, zou de heffing zou daar 1.000 euro bedragen. Dat is natuurlijk een heel bedrag, maar wanneer men dit in perspectief ziet – een Nederlander is in box 3 vrijgesteld van de heffing over zijn investering in Frans onroerend goed – dan valt het ook weer mee. In dit voorbeeld bespaart de eigenaar in Nederland 4.800 euro  en had hij in Frankrijk 1.000 euro moeten betalen.

Geschreven door Ton Steinz verbonden aan Steinz & Dijkstra Advocaten

Lees ook:
Voorgenomen belastingwijzigingen in Frankrijk

Landendossier  
Landendossier Frankrijk Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Frankrijk
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 21-06-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten