Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
"Tien jaar lang hadden we in Amstelveen naast ze gewoond, óók hun huis voelde als thuis voor de kinderen. Opa en oma waren een vast onderdeel van het dagelijks leven geweest. De afgelopen maand waren ze er wederom. Hier in Frankrijk. Ze hebben ons geholpen met verhuizen, schoonmaken en klussen, ondanks hun ontzetting over onze woningkeuze. Ze hebben de kinderen op sleeptouw genomen, met hun de omgeving verkend en de regen getrotseerd. Samen hebben we de diverse horeca in de buurt ontdekt en ons de bubbeltjeswijn van deze streek eigen gemaakt.Nu was het moment gekomen om ook van hen afscheid te nemen. Vooral mijn vader, opa in hart en nieren, kon het maar moeilijk verwerken. Hij hield een aangrijpende afscheidsspeech, we waren er allemaal van ontdaan. Verdriet, gemis en schuld, zo voelde de keerzijde van ons opwindende avontuur.
Gelukkig konden we niet al te lang in deze wroeging blijven hangen, want de volgende bezoekers waren reeds in aantocht en zij zouden bij ons in huis verblijven. Een leefbare logeerplek was echter nog ver te zoeken.
Optimistisch gingen we met behangstomers en potten verf de beoogde 'chambre d’amis' te lijf, maar van het een kwam het ander. Om de oorspronkelijke houten plafondbalken in deze kamer weer tevoorschijn te toveren moesten we ze van hun stuclaag ontdoen, schaven, gladschuren, het beschadigde plafond herstellen en de houtworm uitroeien. Dat was alles bij elkaar nog best een flinke klus. We besloten onze eigen slaapkamer aan de gasten te laten en verhuisden zelf naar een van de groezelige vertrekken.
Twee dagen na het verdrietige afscheid van mijn ouders landde dochters hartsvriendin en haar moeder, míjn vriendin, op het vliegveld bij ons in de buurt. Dochter stond te huppelen van ongeduld. Onze voormalige buren zouden de aftrap geven voor het lang begeerde stralende Zuid-Franse weer en een halfjaar vol logés.
Op ons enthousiasme en behoefte aan helpende handen kwamen namelijk vele betrokkenen af. Klushulp en vakantiegangers, vrienden en familie, langswippers en langblijvers gingen elkaar week na week aflossen. Hartverwarmend en roerig. Vooral de eerste dappere gasten zouden belangeloos hun ongedierte-fobieën en sanitaire wensen opzij zetten en daarnaast een, bij vlagen hysterische, nog niet geheel aan deze situatie aangepaste gastvrouw weten te weerstaan.
Mijn hooggevoelige zenuwtjes kregen een spoedcursus 'laissez faire' en ochtendhumeur-ontkenning, maar zouden na deze gezelligste zomer ooit, toch een beetje van de leg zijn.
Met onze vriendinnen hielden we een eerste zonnige vakantiedag bij het pittoreske natuurmeertje tussen het ontluikende lentegroen aan de voet van een Katharen-kasteel, vanwaar je luierend op je handdoekje de nog besneeuwde toppen van de Pyreneeën kon bewonderen. De volgende dag stortte buurvrouw zich met hamer en beitel op de roze tegeltjes aan de muren van wat ooit de badkamer moet zijn geweest.
Ondertussen druppelden er gelukkig ook al wat Franse ontwerpopdrachten binnen bij ons architectenbureau (redactie Mondi: Villasophie), want een beetje extra budget konden we wel gebruiken in deze puinhoop, al werd het leven er niet eenvoudiger door. We waren bezig ons bedrijf in de Franse Kamer van Koophandel ingeschreven te krijgen en dat had opeens haast, want gedurende deze nationaliteitwissel bleken we in een ziektekostenverzekering-vacuüm te zitten.
Helmpjes op en nog even geen duimen verbrijzelen dus, bij het schoonbikken van de plafondbalken.
Onze buren werden afgelost door mijn schoonmoeder en na haar nam onze studievriend en Hollandse aannemer uit het Westland het stokje over. Met hem maakten we het sloopwerk in de badkamer professioneel af. Afscheidsverdriet en weerziensvreugde wisselden elkaar deze maand in rap tempo af. Het zou een patroon worden de rest van de zomer.
Net als spierpijn en doorgedraaide zenuwtjes."
Andre en Dorine van der Marel emigreerden met drie jonge kinderen van Amstelveen naar Alet-les-Bains (klein dorpje met circa 450 inwoners) in het Franse departement Aude in de regio Occitanie. Op verzoek van Mondi schrijft Dorine maandelijks een blog over de eerste stappen van de emigratieplannen, de ervaringen tot en met heden en wat in de toekomst nog op haar pad komt. Deze bijzonder gewaardeerde en amusante blog kan inmiddels rekenen op een trouwe groep volgers.
Reeks gepubliceerde blogsDeel 1: Gedreven door de wind
Deel 2: Rotouders
Deel 3: Een spannend begin
Deel 4: Warme huiselijkheid in de chaos
Deel 5: Lijken uit de kast
Deel 6: Eerste schooldag op de Franse basisschool
Deel 7: Emigreren naar Frankrijk: lachen en huilen
Deel 8: Slopende hitte
Deel 9: Eindejaarsfeest op z’n Frans
Deel 10: Een standje van de burgermeester
Deel 11: Badderen als een god in Frankrijk
Deel 12: Een wonderlijke dag
Deel 13: Even het terras leggen
Deel 14: Quelle histoire cet enfant Hollandais!
Deel 15: Ierse magie in een Frans paradijs
Deel 16: Frans fatsoen
Deel 17: Koude verrassingen
Deel 18: Hoge noot
Deel 19: Feestelijke lenteroes
Deel 20: Tarzan op schoolreis
Deel 21: De hysterische gastvrouw
Deel 22: Verfje hier verfje daar
Deel 23: Iets met een aap
Deel 24: Terug op prozaïsche gronden
Deel 25: Een spetterend begin
Deel 26: Op de rem trappen
Deel 27: Tegeltjeswijsheid
Deel 28: Integreren in een Kattendorp
Deel 29: Schaduwen in de nacht
Deel 30: Vijf jaar Zuid-Frankrijk
Deel 31: Frans college-leed
Deel 32: Waggelend door het Franse leven
Deel 33: De laatste puntjes op de i
fin
Dorine van der Marel is eigenaresse van Atelier Do en werd als gepassioneerde ondernemer op 24 oktober 2018 door Mondi geïnterviewd in het artikel Metamorfoses van gedateerde objecten in Frankrijk.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Geschreven door Dorine Van der Marel
Datum: 26-04-2019
Datum: 26-04-2019
Terug naar overzicht