HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Emigratie in de lift: groei ruim negen procent

Het aantal mensen dat vorig jaar Nederland land heeft verlaten, is flink gestegen. De emigratie groeide met ruim negen procent: er vertrokken 133.000 mensen

Op zaterdag 11 en zondag 12 februari 2012 opent Expo Houten haar deuren weer voor toekomstige emigranten, expats, studenten, werkzoekenden, ondernemers, pensionado’s en andere landverhuizers, die permanent of tijdelijk Nederland gaan verlaten. Vorig jaar kende de emigratiebeurs een record aantal van 11.000 bezoekers.

Het aantal mensen dat vorig jaar Nederland land heeft verlaten, is flink gestegen. De emigratie groeide met ruim negen procent: er vertrokken 133.000 mensen, 12.000 meer dan in 2010. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Durf te leven
Jaarlijks denkt drie procent van de Nederlandse bevolking (500.000) eraan om te emigreren, waarvan een kwart besluit (133.000) om de stap daadwerkelijk te maken. Belangrijkste drijfveer is om het eigen levensgeluk in eigen hand te nemen. Met anderen woorden, emigreren is vaak een positieve invulling van het eigen geluk. “Ik leef maar één keer”.

Twee belangrijke aspecten spelen een rol bij het besluit van “de emigrant” om te vertrekken. Dat zijn persoonlijke kenmerken en publieke factoren. Persoonlijke kenmerken zijn de avontuurlijke instelling en een gezonde dosis doorzettingsvermogen waarover de emigrant beschikt. Publieke motieven zijn de meer dan gemiddelde irritatie van de toekomstige emigrant over bijvoorbeeld de bevolkingsdichtheid, files, criminaliteit of wachttijden in de gezondheidszorg.

Europees perspectief
Naast de eigenschappen en motieven van een emigrant zijn er Europees gezien ook twee ontwikkelingen die emigratie stimuleren. Dat is op de eerste plaats de vergrijzing van de bevolking en ten tweede de globalisering.

De gevolgen van de vergrijzing verspreidt zich in de tijd van Noord West Europa naar Zuid Oost Europa. In Zweden was de gemiddelde leeftijd in 1986 het hoogst van alle EU landen! Inmiddels is Zweden ingehaald door Duitsland en Italië, maar staat nog steeds op de derde plaats. Door de vergrijzing in dun bevolkte gebieden, dreigen er allerlei essentiële functies uit te vallen. Zo kan het zijn dat de bakker met pensioen gaat en dat er geen opvolging is. Hierdoor kan het voorkomen dat dorpen voor hun broodvoorziening afhankelijk worden van het nabij gelegen dorp, dat enkele tientallen kilometers ver ligt. Niet ideaal.

Door nu proactief emigranten te werven wordt “de pijn” van de vergrijzing verzacht en stromen er geschoolde EU burgers in. Zweden is hier een mooi voorbeeld van. Diverse gemeentes hebben eigen mensen opgeleid die emigranten helpen bij de integratie in hun nieuwe land. De zoektocht naar banen, woning, scholen voor de kinderen en meer wordt helemaal begeleid, inclusief hulp bij de papierwinkel. Vaak wordt de begeleiding gedaan door Nederlanders die jaren geleden al de stap hebben gemaakt en dus uit eigen ervaring kunnen putten en adviseren.

Ook de invloed van globalisering is voelbaar. Fuserende internationale bedrijven willen goede mensen op de juiste plaats, waarvandaan die ook komen. En die plaats kan dan wel eens in het buitenland liggen. Maar ook door toerisme en buitenlandse stages raken mensen in contact met andere landen en culturen, waadoor zij makkelijker de stap durven te nemen om elders te gaan wonen. Daar komt bij dat door de EU de vestigingsregels makkelijker zijn geworden binnen de EU en het cirkeltje is rond. Waarom niet als timmerman aan de slag in Frankrijk als er in Nederland geen werk is in de bouw?

Op de beurs kunnen bezoekers zich informeren, oriënteren of zakendoen bij 150 deelnemers, 7 presentatiezalen en 80 presentaties. De deelnemers staan handig per regio gegroepeerd en zijn ingedeeld naar de thema’s van de beurs wonen, werken, studeren en ondernemen in het buitenland.

Openingstijden Emigratiebeurs
Zaterdag11 februari 10.00-17.00 uur
Zondag12 februari 10.00-17.00 uur

Toegangsprijs
Aan de kassa 15 euro
Studenten, op vertoon van hun studentenkaart aan de kassa 7,50 euro
Kinderen tot en met 14 jaar zijn gratis (mits onder begeleiding)
Mondi heeft 200 kaarten ter beschikking die wij gratis aanbieden aan bezoekers op onze stand,
direct bij de entree in hal 2. Gratis entreekaarten kunt u direct bestellen, zolang de voorraad strekt. 
Parkeren is gratis.
Invalidenparkeerplaatsen zijn aanwezig.

Openbaar vervoer/Shuttle Service
Vanaf Centraal Station Utrecht neemt u de sneltram of de Connexxion bus naar Station Houten. Vanaf station Houten brengt de speciale EmigratieBeurs Shuttle Service u direct naar Expo Houten.
Voor aankomst- en vertrektijden openbaar vervoer ga naar 9292ov.nl.

Beurslocatie
Expo Houten
Meidoornkade 24
3992 AE Houten

Meer informatie treft u op www.emigratiebeurs.nl

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 31-01-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten