Een fout in uw aktes kan kostbaar zijn
Het komt niet regelmatig voor, maar als het fout gaat zijn de gevolgen vaak niet te overzien; fouten in de hypotheekakte. In zowel de eigendoms- als hypotheekakte staat erg nuttige informatie.Alle gegevens en bepalingen over uw hypotheek in Nederland staan in de hypotheekakte. Zo bevat de hypotheekakte de naam van de bank en uw persoonsgegevens. Maar minstens zo belangrijk zijn de gegevens over uw woning. In detail wordt in de akte het woningtype, de ligging, de vermelding van de kadastrale gemeente en het sectie- en perceelnummer beschreven. Uiteraard bevat de hypotheekakte ook alle gegevens over uw hypotheek. De soort hypotheek, de hoogte van het geleende bedrag, de looptijd en de details met betrekking tot de rente en termijn dat de rente vast staat.
Of u nu een huis in Nederland, België of in het buitenland wilt (ver)kopen of andere moverende redenen hebt om feiten/relevante informatie te checken. Er is een schat aan informatie beschikbaar, waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Je moet alleen weten waar de informatie verkrijgbaar is. Mondi beschikt over alle (on)denkbare informatiebronnen om tot weloverwogen beslissingen te komen. En als we het met al die ervaring even niet weten, dan zoeken wij dat als belangenorganisatie uit voor onze leden. In de landendossiers kunt u vragen stellen over alles wat de maken heeft met de aankoop, bezit of verkoop van vastgoed in binnen- en buitenland.
Dit artikel gaat uitsluitend over de hypotheek- en eigendomsaktes in Nederland.
De hypotheekakte wordt in opdracht van de bank opgemaakt door de notaris en die gaat daarbij uiterst accuraat te werk. Ondanks deze zorgvuldigheid van de bank en notaris, verneemt het Nederlandse kadaster via haar klanten dat er soms onjuistheden in de hypotheekakte staan. Voor de bank geldt de hypotheekakte als de officiële bron van informatie. Onjuistheden in de akte kunnen tot grote problemen leiden.Dit artikel gaat uitsluitend over de hypotheek- en eigendomsaktes in Nederland.
Staat de rentevaste periode goed? Is het hypotheekbedrag juist vermeld? Kloppen de kadastrale gegevens van uw huis? Controleer de gegevens van uw hypotheekakte. Maar blijf alert:
De hoogte van de hypothecaire inschrijving zegt niet alles over de geldlening, er kan immers zijn afgelost of er is een hogere inschrijving dan de geldlening.
Hypotheekakte
Wilt u weten of er ruimte is voor onderhandelingen? Dan kan het de hypotheekakte uitkomst bieden. Deze akte vertelt u wat voor hypotheek er op het huis rust en wie de schuldeisers zijn. Het uittreksel vermeldt daarnaast:
- De namen van de schuldeisers of beslagleggers (hypotheekhouder);
- De hoofdsom of het bedrag van inschrijving/beslaglegging*;
- De hoogte van de hypotheekrente (indien in de akte vermeld);
- Het zakelijk recht waarop de inschrijving betrekking heeft (erfpacht, opstal e.d.);
- Datum van inschrijving bij het Kadaster;
- Nederlandse hypotheekakte bestellen à 29,95 euro
Wilt u weten wat er wettelijk is vastgelegd over een woning? Of bent u uw eigen eigendomsakte verloren? De eigendomsakte biedt informatie over:
- De kadastraal gerechtigde(n);
- De plaats van het perceel;
- De oppervlakte;
- Het koopjaar;
- De koopsom;
- De zakelijke rechten;
- Eventuele belemmeringen;
- Eventuele aanvullende registraties zoals verklaringen van erfrecht;
- Nederlandse eigendomsakte bestellen à 29,95 euro.
Bron: Kadasterdata
Geschreven door Rob Smulders
Datum: 30-10-2017
Datum: 30-10-2017
Terug naar overzicht