HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Dwangsom dreigt voor eigenaren recreatiewoningen

Voor twee bewoners van recreatiepark De Witte Berken in Lochem hangt een dwangsom boven het hoofd omdat ze volgens de gemeente aantoonbaar permanent in een vakantiewoning wonen. Dat is in strijd met het bestemmingsplan.

De betrokken bewoners kregen vorig jaar oktober al een brief van de gemeente omdat het vermoeden bestond dat ze permanent in een recreatiewoning woonden. In die brief werd een nader onderzoek aangekondigd. Er werden gegevens verzameld over de bewoners en de gemeente vindt dat in twee gevallen voldoende is komen vast te staan dat er inderdaad sprake is van permanente bewoning.

Op 7 februari van dit jaar is een vooraankondiging van de dwangsom verstuurd naar betrokkenen. Omdat de geconstateerde overtreding sindsdien niet is beëindigd, is het college van B&W overgegaan tot het opleggen van een last onder dwangsom. De bewoners kunnen nog voorkomen dat ze moeten betalen door te vertrekken. Hoe hoog de dwangsom is, is niet bekend gemaakt.

Formeel is permanente bewoning in strijd met het bestemmingsplan. De betrokken bewoners is gevraagd om naar motivering van hun verblijf in de vakantiewoning. De argumenten hebben het college niet op andere gedachten gebracht. B&W stellen dat het hun plicht is om handhavend op te treden. In sommige gevallen kan hier van worden afgeweken als legalisatie van de bestaande situatie in zicht is. Dat is hier niet het geval.

Woonbestemming of recreatiebestemming
In een bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft. Zo heeft een recreatiewoning de bestemming recreëren. U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten kunnen optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen.

De eigenaar van een recreatiewoning of vakantiewoning moet een energielabel overhandigen aan de huurder. Dit geldt niet voor vrijstaande recreatiewoningen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2. En ook niet voor onverwarmde recreatiewoningen.
Reactie Mondi
Als u van plan bent om een recreatiewoning te kopen, laar u dan niet van de wijs brengen dat er een gedoogbeleid is van de gemeente. Regels zijn regels. Een beleid kan aangepast worden met soms vervelende consequenties voor de eigenaar van de recreatiewoning. Laat u altijd goed voorlichten. Nogmaals, de regels zijn duidelijk. Praatjes met (valse) verwachtingen kunnen kopers op het verkeerde been zetten.
Bron: LochemsNieuws, Rijksoverheid.nl

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 28-05-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten