De valse beloftes van Willem Visser
De ervaring van Mondi in ruim vijftien jaar tijd is dat menig succesvolle makelaar de keuze maakt om zelf of samen met investeerder(s) nieuwbouwprojecten in het buitenland gaat ontwikkelen en verkopen.Update | eerste publicatie: 27 juni 2012
Dit kon en kan behoorlijk lucratief zijn. Hier heeft Mondi ook geen problemen mee, zolang afspraken worden gerespecteerd en het project wordt gerealiseerd zoals overeengekomen met de kopers. Indien zich calamiteiten voordoen, dan moet gewerkt worden aan de oplossing. Helaas constateert Mondi in dergelijke situaties dat de verantwoordelijken zelden handelen in het belang van kopers.
In november 2009 heb ik een tweede appartement gekocht in hetzelfde project met de bedoeling om dit te gaan verhuren via Euro Alanya. Dit appartement behoorde aan een van de grondeigenaren toe; de heer Nuri Aslan.
Ik heb op 20-11-2009 een bedrag van 48.020 euro over gemaakt op de privérekening van Willem V. in Baarle-Nassau. Het openstaande bedrag was 2.450 euro dat betaald zou worden bij het verkrijgen van de TAPU.
Inmiddels was ook het verhuurcontract getekend met een looptijd van 5 jaar en gegarandeerde jaaropbrengst van 4.900 euro.
Ik heb het appartement daarna ingericht en met Willem V. afgesproken dat het verhuurcontract zou ingaan op één juli 2010.
Volgens de informatie waar ik over beschik, is mijn TAPU-aanvraag voor het tweede appartement op 18 oktober 2010 de deur uitgegaan, maar ik begon me ongerust te maken toen Willem V. mij in maart 2011 thuis opbelde met de vraag of hij 25.000 euro van mij kon lenen. Vanaf dat moment ben ik actief achter mijn TAPU aangegaan.
Ik ben inmiddels drie keer in Turkije geweest voor mijn TAPU die steeds klaar zou liggen, maar iedere keer als ik dan daar kwam, was er weer een ander verhaal van de Heer V.
Inmiddels zijn er ook binnen Euro Alanya grote problemen ontstaan waarbij iedereen naar elkaar wijst en met elkaar ruzie heeft. Het probleem met mijn appartement is dat de Turkse eigenaar van Euro Alanya, de Heer Hanci, zegt dat Willem het geld van mijn appartement nooit naar Euro Alanya heeft overgemaakt.
Willem zegt dat hij het geld wel heeft overgemaakt op een rekening, maar zonder omschrijving waar het geld vandaan kwam.
Het gevolg echter van dit is dat mijn appartement inmiddels is teruggegeven aan de grondeigenaar Nuri Aslan, die sinds 19 maart 2012 in het bezit is van de TAPU van mijn appartement.
Ook heb ik tot op heden nog geen (redactie: gegarandeerd) verhuurgeld mogen ontvangen over een periode van bijna twee jaar tijd,” aldus een zeer verontruste koper.
Reactie Mondi
Deze reactie staat niet op zichzelf. Als we terugkijken naar de publieke beoordelingen over Euro Alanya dateren de eerste verontruste berichten vanaf mei 2009. Op 14 september 2009 is er een bijeenkomst georganiseerd door Franco Ruttiens en Martin Garmendia Sarria (afgevaardigden en aandeelhouders Euro Alanya), voor de eigenaren van een appartement in Dream Homes Resort 2 - Payallar (Alanya). zich:
De bedoeling van deze avond was voornamelijk gericht op het scheppen van duidelijkheid en het weghalen van onzekerheden die leefden onder de diverse eigenaren. De onzekerheid is alleen maar groter geworden en tientallen kopers weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Mondi doet niet mee aan speculaties maar onderstaande feiten spreken voor zich:Een deel van de kopers beschikt nog steeds niet over de TAPU;
- Een deel van de kopers heeft wel (soms deels) het gegarandeerde rendement ontvangen, terwijl andere kopers in twee jaar tijd geen enkel rendement hebben ontvangen. Dit terwijl hun appartement wel wordt verhuurd;
- De aandeelhouders van Euro Alanya liggen sinds 2009 met elkaar in de clinch. Er zijn voldoende gelden betaald, maar om onduidelijke redenen hebben de bestuurders binnen Euro Alanya er één grote puinhoop van gemaakt;
- Aankoopsommen zijn rechtstreeks betaald op privérekening(en) van Willem Visser in Nederland en Begië.
- Vanuit diezelfde rekening(en) worden ook andere schulden betaald.
- Willem Visser was eerst actief onder de naam Housing Alanya, vervolgens als medeaandeelhouder vanuit Euro Alanya. Housing Alanya werd de verhuurorganisatie en tegenwoordig handelt Willem Visser vanuit steeds wisselende organisaties. Bij negatieve aandacht wordt er gewoon gekozen voor een nieuwe naam.
- Willem Visser is op 2 mei 2012 veroordeeld door een Nederlandse rechter tot het betalen van onder andere 412.358 euro.
- Willen Visser heeft geen officiële woon- en verblijfplaats;
- Inmiddels hebben meerdere kopers aangifte gedaan bij de politie, hetgeen Mondi alle gedupeerden kan adviseren.
Daarnaast zijn er natuurlijk voldoende gronden om een civielrechtelijk procedure op te starten. Willem V. is al veroordeeld, maar dit houdt helaas nog niet in dat de eiser de vordering op zijn rekening heeft ontvangen. Een civielrechtelijk procedure kan bijzonder kostbaar worden en zeker bij dergelijke grensoverschrijdende transacties. Soms gaan hier jaren overheen en de meeste gedupeerden hebben nog steeds de stille hoop dat de problemen zich vanzelf oplossen. Helaas is de trieste constatering van Mondi dat dit zelden het geval is. Door de krachten te bundelen kunnen we als collectief veel daadkrachtiger optreden. Hoe dichter we bij het vuur zitten, hoe sneller we als belangenorganisatie tot een acceptabele oplossing kunnen komen. Wacht dus niet tot het te laat is en de situatie echt uitzichtloos is.
Pro Save vzw
Franco Ruttiens is als aandeelhouder van Euro Alanya tevens voorzitter van Pro Save vzw. Deze vereniging heeft tot doel het samenbrengen van gedupeerde kopers in het project Dream Homes Resort, tevens bekend onder Dream Parcs te Alanya (Payallar - Konakli), Turkije. Op 22 april 2012 zou op advies van Mondi een bijeenkomst georganiseerd worden voor alle betrokkenen, maar helaas is er na onze laatste reactie/advies wederom radiostilte ontstaan.
Conclusie Mondi
Zolang de aandeelhouders van Euro Alanya, de ontwikkelaar en bouwer B&H (in)direct de touwtjes in handen houden, zal er geen positieve vooruitgang worden geboekt voor alle kopers. Achter deze constatering ligt dan ook de oplossing om in goed overleg tot een exit scenario te komen voor de huidige aandeelhouders, bouwers en eigenaar van de grond. Met een realistisch plan van aanpak kunnen kopers tot een acceptabele oplossing komen. Hiervoor is het noodzakelijk om op democratische wijze en volgens de Turkse wet tot een correcte oprichting van Verenigingen van Eigenaren (een VVE per complex) te komen, met een tijdelijke professionele raad van toezicht totdat problemen zijn opgelost en alle kopers in harmonie met elkaar kunnen leven.
Indien het niet mogelijk is om binnen een redelijke en vast te stellen termijn tot goede afspraken te komen of als gemaakte afspraken niet worden nagekomen, dan is het advies van Mondi om alle bestuurders en betrokkenen aan te spreken op hun aansprakelijkheid en om druk uit te oefenen voor een strafrechtelijke en civielrechtelijke procedure. Houd er rekening mee dat de bestuurders voldoende tijd hebben gehad om zich (financieel) in te dekken. Hier is reeds (deels) onderzoek naar verricht. Er moet dus een duidelijke focus zijn.
Media-aandacht
Imiddels heeft naast het programma van de VARA 'Kanniewaarzijn' ook het programma 'De groeten van MAX' aandacht besteed aan de beloften van Willem Visser. Zowel in België als in Turkije wordt door justitie onderzoek verricht. De Nederlandse justitie laat het volledig afweten. Andere prioriteiten, concludeert Mondi. Daarom is deze aandacht zo belangrijk. Willem Visser is slechts één van de vele voorbeelden, die op een kinderlijk eenvoudige manier mensen op het verkeerde been zet met niet alleen financiële, maar ook emotionele consequenties. Weet dus met wie u zaken doet! Voorkomen is beter dan genezen, als dit al tot de mogelijkheden behoort. Mondi biedt haar leden niet alleen de mogelijken aan voor een risicoscan, maar onder andere ook een juridische quickscan zodat u weet van wie en wat u daadwerkelijk koopt.
Tegenwoordig is Willem Visser actief onder de naam Sun Homes. Klik op de link en u kunt ervaringen met deze organisatie delen.
Geschreven door Rob Smulders
Datum: 02-06-2014
Datum: 02-06-2014
Terug naar overzicht