HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De andere kant van de Zweedse medaille

Eric en Tamara Verhaegh kozen een jaar geleden voor een huis in het koele Zweden. Ze houden een column bij over hun ervaringen. Aflevering 5: de keerzijde.

Zodra de zon schijnt lijkt het verlangen om eindelijk dat huis in het buitenland te kopen alleen maar sterker te worden. Vaak is de beoogde bestemming ook een zonnig oord. De poll op de website wijst uit dat  een goed klimaat veruit het belangrijkste argument voor de aankoop van een huis in het buitenland is. Maar Eric en Tamara Verhaegh kozen een jaar geleden juist voor een huis in het koele Zweden. Op Mondi.nl houden ze een column bij over hun ervaringen. Aflevering 5: de keerzijde. 
 
“Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat we de stap maakten naar Zweden. Twijfels over onze stap hebben we niet. Op het moment dat ik dit schrijf zie ik een vos tussen de koeien doorsluipen. Uniek om dit te mogen zien vanuit je eigen een huis. Maar Zweden is niet het paradijs waar alles mooi en prachtig is. We zien inmiddels ook de keerzijde van de (nog altijd glimmende) medaille.

Betrekkelijk
Een goede vriend van ons is recentelijk overleden. Dat zorgde voor veel twijfels. Zomaar langs gaan om de plechtigheden bij te wonen is opeens niet zomaar, maar je wilt in je hart toch graag afscheid nemen. Vreemd eigenlijk dat praktische bezwaren als afstand en geld je emoties kunnen beïnvloeden. Uiteindelijk besloten we om toch naar Nederland te gaan. Dat blijk  nu een lange reis terwijl we altijd tegen iedereen roepen dat het zo dichtbij is.

Vluchteling
In Zweden beginnen we nu juist nieuwe vriendschappen op te bouwen. Vooral leuk zijn de contacten die we op doen met klanten die via onze bemiddeling een woning kopen. Wanneer ze deze kant op komen, mailen ze regelmatig of ze nog iets mee moeten nemen uit Nederland. Via de taalcursus leren we mensen uit alle windstreken van de wereld kennen. Iedereen brengt zijn eigen bijzondere verhalen mee. Mensen die net als wij voor hun plezier naar Zweden komen, maar ook oorlogsvluchtelingen die met niets meer dan de kleding die ze aan hebben binnenkomen.

School
Tijdens de lessen gaan we goed vooruit. Een telefonische verkoper vriendelijk afwijzen lukt al. Vol trots vertellen we aan iedereen hoe snel we de taal machtig aan het worden zijn. Totdat we Tim, onze zoon van vier zien spelen op zijn verjaardagpartijtje. Vol verbazing horen we aan dat hij zijn ploeterende vader en moeder met een straatlengte voorblijft. Hij klinkt als een echte Zweed en dat zonder taalles! Niet verbazingwekkend maar een beetje jaloers zijn we wel. Wij trappen nog regelmatig in taalkundige valkuilen. Zo dachten wij een afspraak te hebben met een schoorsteenveger. De medewerker die langs kwam liep echter meteen door naar de keuken en heeft uiteindelijk alleen de afzuigkap schoongemaakt. Wij, die dachten inmiddels wel wat Zweeds te kunnen, hadden bij het zien van het briefje automatisch gedacht: afzuiging is schoorsteen en niet verder vertaald. Snel maar weer naar school dus.

Tippel
De taallessen zorgen er ook voor dat we steeds makkelijker contact maken met onze buren. Met oud en nieuw hebben we voor de hele buurt oliebollen gebakken. We wilden ons een beetje meer op de kaart zetten. Nu weet iedereen tenminste wie we zijn. Bij het laatste huis moesten we er bij zeggen dat ze de traktatie wel eerst moesten ontdooien, want na een lange wandeling in de vrieskou bleken de toch best verse bollen bevroren te zijn. Tja, om bij alle buren langs te gaan is dan ook een aardige tippel. Wat ze uiteindelijk van onze oliebollen vonden weten we niet. Er is geen buur die daar iets over heeft losgelaten. Op zich wel typisch Zweeds om wat gesloten te reageren, maar toch. Herinneren doen ze ons in ieder geval. Er wordt vaker gezwaaid  en een praatje gemaakt dan voorheen. Lekker of niet, nuttig was de bakactie wel.”

Vorige columns

Aflevering 1: van droom naar werkelijkheid
Aflevering 2: overdonderd door rust en ruimte
Aflevering 3: 'emotional rollercoaster'
Aflevering 4: inburgeren

Naar het overzicht met columns

Landendossier  
Landendossier Zweden Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Zweden
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 02-06-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten