HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Curacao en St. Maarten definitief zelfstandig

De kogel ging woensdagavond door de kerk: Curaçao en Sint Maarten krijgen definitief een autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

De kogel ging woensdagavond door de kerk: Curaçao en Sint Maarten worden definitief zelfstandig. De laatste jaren is er veel twijfel geweest binnen de Nederlandse politiek of de eilanden aan de voorwaarden zouden voldoen voor de autonome status. Het exacte moment moet nog worden afgesproken, zeker is wel dat het voor oktober 2010 zal zijn.

Dit is de uitkomst van een politiek overleg in Willemstad afgelopen woensdag 23 juni tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en de afzonderlijke Antilliaanse eilanden. Al sinds 2005 is Nederland in gesprek met de eilanden over een ontmanteling van de Antillen. Curaçao en Sint Maarten willen - net als Aruba- de status van autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden verkrijgen. Aruba heeft al sinds 1986 een status aparte en is sindsdien een welvarend eiland geworden. De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen de status van ‘bijzondere gemeente van Nederland’.

Overgangsdatum
In de loop der jaren zijn al diverse streefdata genoemd voor de nieuwe structuur. Leden van de Eerste en Tweede Kamer hebben getwijfeld of met name St. Maarten aan de voorwaarden kon voldoen die verbonden zijn aan het verkrijgen van een autonome status. Woensdag is deze scepsis overboord gegooid. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) beloofde dat in september van dit jaar de definitieve overgangsdatum wordt bepaald.

Aanvaarding
Dit betekent concreet dat de Nederlandse Antillen ophouden te bestaan. Wel blijven alle eilanden deel uitmaken van het Koninkrijk en blijven daarmee gebonden aan de wetgeving van Koninkrijksstatuut. De rijksconsensuswetten, die zijn afgesproken in het kader van deze staatkundige hervorming, worden op 3 juli aanstaande naar de Rijksministerraad gestuurd ter aanvaarding. Daarna gaan ze direct naar de Tweede Kamer, de Staten van de Antillen, het parlement van Aruba en de eilandsraden van St. Maarten en Curaçao.

Woningmarkt
Grote vraag is wat de gevolgen zullen zijn voor Nederlanders die onroerend goed willen kopen op de Antillen. “Voor wat betreft Bonaire, Saba en Sint Eustatius betekent dit dat het belastingklimaat zich meer gaat richten op Nederland”, vertelt John Brinkhaus, makelaar op de Antillen. “Toch hoeft dit niet nadelig te zijn. Het zal de koper in ieder geval meer vertrouwen bieden. Voor wat betreft Curaçao en Sint Maarten zullen de veranderingen een voordeel zijn, omdat de juridische en politieke bemoeienis van Nederland groot blijft. Zo heeft Curaçao onlangs met een krappe meerderheid gestemd voor een financiële afhankelijkheid van Nederland en daarmee de garantie binnengehaald voor ‘aflossing’ van hun schulden. Heel zelfstandig zullen de eilanden dus niet worden.”

Landendossier  
Landendossier Nederlandse Antillen Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis op de Nederlandse Antillen
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 26-06-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten