HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

België tussen twee vuren

Het lijkt een eeuwig dilemma te zijn: de Belgen hebben door de eeuwen heen steeds tussen twee vuren gezeten.

Hoezeer is de geschiedenis van de Belgen eigenlijk verbonden met die van Nederland en hoe heldhaftig is die geschiedenis? De Spanjaarden hebben in hun strijd tegen de Geuzen in elk geval weinig te vrezen van de Belgen en hetzelfde geldt eeuwen later voor de Fransen. Belgen vechten tijdens de Slag om Waterloo zowel voor als tegen Napoleon. Het lijkt hun eeuwige dilemma, want de Belgen hebben door de eeuwen heen tussen twee vuren gezeten.

Net als veel andere volkeren, worden ook de Keltische Belgae, zoals de Romeinen de Belgen aanduiden, door de legioenen van Julius Caesar onderworpen. De strijd tegen de Belgen wordt door Caesar uitvoerig beschreven in zijn boek ‘De bello Gallico’. Het moet een zware en zeer bloederige oorlog zijn geweest, die de Romeinen niet zonder slag of stoot hebben gewonnen. Het gebied is een probleem, stamhoofd Ambiorix bezoemt de Romeinen angst in. Rond de jaartelling wordt het gebied een Romeinse provincie, waarna het zich langzaam begint te ontwikkelen. Plaatsen als Tongeren en Doornik zijn in deze periode ontstaan. Rond driehonderd wordt Belgica gesplitst in Belgica Prim (zuidoosten) en Belgica Secunda (westen).

Ketters
In het jaar achthonderd maakt ook België deel uit van het grote rijk van Karel de Grote. Na de dood van Lodewijk de Vrome, Karels opvolger, wordt het rijk in drieën verdeeld. Het westelijk deel van het huidige België behoort dan tot West-Francië, het oostelijk deel tot Midden-Francië en de Schelde is de grens. Het noordelijke deel van Midden-Francië (Lotharingen) wordt in de tweede helft van de tiende eeuw verdeeld in Neder- en Opper-Lotharingen.


Landendossier  
Landendossier België Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in België
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 10-07-2007

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten