HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Belastingtarieven huizenbezitters Spanje

Voor residenten en niet-residenten gelden verschillende belastingregels. Mondi zet ze voor u op een rijtje.

Een aantal weken geleden vertelden we u over de percentages van de winstbelasting in Spanje. Deze informatie hebben we uitgebreid. U leest nu nog meer over de fiscale aspecten van een (tweede) huis in Spanje.

Vóór de wijziging in de vermogenswinstbelasting moesten niet-residenten 35% afdragen. Dat stond in schril contrast met de 15 procent die residenten betaalden. De Europese Unie had ernstige bezwaren tegen deze belastingdiscriminatie. Sinds 1 januari 2007 betaalt iedereen daarom 18%,waarbij alle voorheen toegestane vrijstellingen zijn vervallen. In andere situaties zijn er nog wel verschillen tussen fiscaal ingezetenen en niet-fiscaal ingezetenen.
 
Residenten
U bent resident als u meer dan 183 dagen per jaar aantoonbaar in Spanje verblijft, of wanneer het middelpunt van zijn of haar leven binnen voormelde 183 dagen zich in Spanje afspeelt. Dat heeft gevolgen voor de af te dragen belastingen. De Spaanse fiscus merkt residenten aan als belastingplichtig over het gehele wereldinkomen. Het belastingtarief bedraagt tussen de 24 en 43 procent.
 
Aandachtspunten
Daarnaast zijn er nog een aantal aandachtspunten voor residenten:

  • Tot een inkomen van 22.000 euro per jaar betalen ze geen inkomstenbelasting (onder voorwaarden)
  • Bij een permanent arbeidsongeschiktheidspensioen waarin men voor 100 procent is afgekeurd, betaalt men eveneens geen inkomstenbelasting
  • Onder bepaalde voorwaarden is er een maximale aftrek van de eigen woning tot ten hoogste 2.028 euro. Dit leidt tot een groot effect, aangezien dit bedrag wordt afgetrokken van de verschuldigde belasting
  • Sinds 1999 is men geen inkomstenbelasting meer verschuldigd over het eigenwoningforfait van de woning
    In een aantal specifieke gevallen zijn bepaalde bedragen aftrekbaar voor zowel uzelf, uw kinderen, maar ook voor een bij u inwonende ouder(s) of invalide familieleden
  • Werknemers met een salaris tot 9.000 euro kunnen 4.000 euro aftrekken. Deze aftrek gaat langs een glijdende schaal tot aan inkomens van 13.000 euro. Vanaf 13.000 euro is de vaste aftrek 2.600 euro
  • Lijfrenten worden belast tegen een aflopende schaal
  • Bij verhuur van onroerend goed kunnen alle kosten van de huurinkomsten afgetrokken worden
  • Onder bepaalde voorwaarden kunnen huurinkomsten tot maximaal 100 procent oplopen wanneer men verhuurt aan jongeren van 18 tot 35 jaar
  • De Spaanse inkomstenbelasting kent ondermeer een vermogenswinstbelasting op onroerend goed, waarbij de winst wordt belast tegen 18 procent (minus een aantal aftrekposten zoals aan- en verkoopkosten en verbouwingskosten, gecorrigeerd met een inflatiecorrectie). Dit geldt ook voor onroerend goed in het buitenland, bijvoorbeeld in Nederland!
  • Indien de koper binnen 2 jaar na verkoop nieuw onroerend goed koopt (alleen voor permanent verblijf) kan hij de winst doorschuiven. Bent u 65 jaar of ouder, dan volgt vrijstelling van de vermogenswinstbelasting. U moet dan wel minimaal 3 jaar Spaans resident te zijn.
  • De rente en dividenden worden tegen een ‘vlaktaks’ van 18 procent belast. Dit tarief wordt ook gehanteerd voor vermogenswinsten, waaronder onroerend goed, alsmede vermogenswinsten op ondermeer beleggingen in aandelen.
  • Verliezen kunnen eveneens tegen 18% worden afgetrokken.

Niet-residenten
Voor niet residenten gelden weer andere regels. Ook voor hen zullen inkomsten uit sommige bij verdrag bepaalde vermogensbestanddelen (ondermeer onroerend goed) in Spanje belast worden. Volgens verdragen (met Nederland) kan de Spaanse fiscus u als belastingplichtige aanmerken voor specifieke financiële belangen in Spanje.
Bezitters van een tweede huis in Spanje krijgen hiermee te maken. Zij moeten over hun tweede woning in Spanje belasting betaalt. En in Nederland dienen zij hun tweede woning aan te geven in box 3, met de vermelding dat het Spaans onroerend goed betreft. In het algemeen geldt dat de in Spanje verschuldigde belasting voor de tweede woning als eindheffing kan worden beschouwd.
 
Kenmerken
Een aantal kenmerken van de Spaanse inkomstenbelasting voor niet-residenten:

  • Niet-residenten zijn inkomstenbelasting verschuldigd over het eigenwoningforfait. Zij betalen 24 procent van 1,1 procent of 2 procent van de kadastrale waarde (valor catastral)
  • Bij verhuur van onroerend goed geldt een tarief van 24 procent inkomstenbelasting over de huurinkomsten, met een beperkte aftrek voor kosten
  • In de meeste gevallen betaalt men 18 procent vermogenswinstbelasting over de winst, behaald met de verkoop van onroerend goed, minus de hiervoor gemelde aftrekposten.

Voorheffing
Wanneer de verkoper niet-resident is, dient hij 3% van de verkoopwaarde van het onroerend goed als voorheffing op de vermogenswinstbelasting over te maken aan de Spaanse fiscus. ‘Verzuimt’ de verkoper deze voorheffing te voldoen, dan kan de Spaanse fiscus het één en ander verhalen op het onroerend goed, dat inmiddels eigendom is van de koper. Het is daarom raadzaam als koper deze voorheffing op de koopsom in mindering te brengen en die zelf aan de Spaanse fiscus te voldoen.


Bovenstaande tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Rolf Bakker, verbonden aan adviesbureau Florin wish, en de attente advocaat Jan Willem de Haan.

Eerder in het nieuws
Fervent betekent resident

Landendossier  
Landendossier Spanje Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Spanje
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-04-2008

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten