HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Belastingheffing over pensioenen en lijfrenten na emigratie

Het tussen Nederland en Zwitserland gesloten DBA 2010 brengt per 1 januari 2012 voor zowel pensioenen als voor lijfrenten grote veranderingen met zich mee.

Auteur Eva Hofkes

Het tussen Nederland en Zwitserland gesloten DBA 2010 (Doppelbesteuerungsabkommen) brengt per 1 januari 2012 voor zowel pensioenen als voor lijfrenten grote veranderingen met zich mee.

Pensioen

Tot januari 2012 werd een verschil gemaakt tussen een particulier pensioen en een overheidspensioen. Voor het particuliere pensioen werd Zwitserland als het woonland bevoegd. Indien het pensioen was opgebouwd tijdens een dienstverband in een overheidsfunctie, bleef Nederland ook na emigratie bevoegd belasting te heffen.

Dit verschil is per 1 januari 2012 opgeheven. De fiscale behandeling van pensioenen, lijfrenten en soortgelijke beloningen is per deze datum gelijk. Dit betekent echter niet dat over het pensioen of de lijfrente altijd Zwitserland als het woonland bevoegd is tot belastingheffing. In artikel 18 DBA is geregeld wanneer Zwitserland en wanneer Nederland bevoegd is.

Artikel 18 DBA 2010
Lid 1 van dit artikel is duidelijk: pensioenen, lijfrenten en soortgelijke beloningen die betaald worden aan een inwoner van Zwitserland, worden in Zwitserland belast.
Lid 2 bevat echter drie uitzonderingen op het uitgangspunt van lid 1. Volgens lid 2 blijft Nederland bevoegd indien aan drie voorwaarden wordt voldaan. Vooral van belang is de voorwaarde dat het pensioen of de lijfrente in Zwitserland naar het normale tarief wordt belast. Indien niet, dan blijft Nederland bevoegd.

De vraag is hoe de Nederlandse fiscus artikel 18, lid 2, DBA zal uitleggen en toepassen. Ik ga er echter vanuit dat Nederland zich bevoegd zal achten:
  1. Indien, zoals in sommige kantons, een lijfrente fiscaal gunstig wordt behandeld doordat de lijfrente voor minder dan 100% in de belastingheffing wordt betrokken.
  2. Indien er sprake is van een Pauschalsteuer. Dit houdt in dat over het gehele inkomen en vermogen van een inwoner van Zwitserland een bepaald bedrag aan belasting 'pauschal' wordt berekend. Het woord 'pauschal' is het beste te vertalen met 'bedrag in eens, vooraf bepaald bedrag' of 'globaal bedrag'. De mogelijkheid met de belastingdienst een Pauschalbedrag af te spreken geldt alleen voor inwoners in Zwitserland, die niet de Zwitserse nationaliteit hebben en die in dat land niet werkzaam zijn. Vooral voor vermogende buitenlanders is de Pauschalsteuer gunstig en daardoor zeer geliefd.
Lid 3 van artikel 18 DBA is verder nog van belang bij afkoop van pensioenaanspraken. Dit kan leiden tot belastingplicht in Nederland over de afkoopsom. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het goed om voor de emigratie hierover duidelijkheid te verkrijgen. Indien er sprake is van een conserverende aanslag, dan is allereerst uitstel mogelijk en vervolgens, indien men minstens tien jaar in Zwitserland heeft gewoond, ook vrijstelling.

Dit artikel is tot stand gekomen is samenwerking met mr. Eva Hofkes, verbonden aan Huisinzwitserland.eu.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 05-01-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten