HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Belastingdienst op zoek naar zwartspaarders

De komende tijd vinden vele honderden mensen opnieuw een brief op de mat waarin gevraagd wordt opheldering te geven over buitenlandse rekeningen.

De komende tijd vinden vele honderden mensen opnieuw een brief van de Belastingdienst op de mat, waarin gevraagd wordt opheldering over buitenlandse rekeningen te geven. De fiscus heeft verschillende nieuwe projecten opgezet naar aanleiding van recente uit binnen- en buitenland ontvangen informatie over potentiële Nederlandse zwartspaarders.

Staatssecretaris Weekers van Financiën: “Terwijl de meeste mensen netjes aangifte doen en betalen, denkt een kleine groep via het buitenland belasting te kunnen ontwijken. Daar mogen ze niet zomaar mee wegkomen: ik wil dat de Belastingdienst dit keihard aanpakt.”

CD-rom uit Frankrijk
Een delegatie van de Belastingdienst heeft eind vorig jaar op het Franse ministerie van Financiën een CD-rom ontvangen met daarop gegevens van Nederlanders met een Zwitserse bankrekening. Dit gebeurde op basis van het informatieuitwisselingsverdrag tussen Nederland en Frankrijk. Analyse van de gegevens, zoals onder andere rekeningnummers, heeft uitgewezen dat de informatie voldoende betrouwbaar is om de rekeninghouders aan te schrijven. Van de Franse autoriteiten zijn tevens gegevens ontvangen van op de Nederlandse Antillen gevestigde rechtspersonen in de vorm van particuliere fondsen (SPF) waarin al gauw tussen de honderdduizenden en miljoenen euro's worden beheerd. De Belastingdienst zal ook hier navraag doen bij de autoriteiten. De Antillen hebben al eerder aangegeven actief mee te willen werken aan onderzoek naar de bij deze fondsen betrokken natuurlijke personen.

Informatie uit strafrechtelijk onderzoek
Daarnaast is informatie uit strafrechtelijk onderzoek vrijgegeven voor gebruik door de Belastingdienst. Ook hier gaat het om belastingplichtigen die geld hebben ondergebracht in buitenlandse rechtspersonen en op Zwitserse rekeningen.

Opbrengst inkeerders 2010
In 2010 hebben in totaal ruim duizend inkeerders een buitenlandse rekening bij de Belastingdienst aangegeven. Zij gaven vrijwilig meer dan € 250 miljoen aan vermogen op. Ook na de invoering van de hogere standaardboete van 30 procent per 1 juli 2010, meldden zich nog enkele honderden zwartspaarders vrijwillig. Mensen die het risico nemen om niet uit zichzelf hun buitenlands vermogen bij de fiscus melden kunnen boetes tot 300 procent over de verschuldigde belasting opgelegd krijgen. Ook de komende tijd zal de Belastingdienst zwartspaarders blijven opsporen.

Bron: Ministerie van Financiën


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-02-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten