HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Belasting ontwijken of ontduiken?

In sommige landen is het een nationale volkssport om belasting te ontduiken. Dat dit fenomeen vroeg of laat consequenties heeft voor ons allemaal binnen Europa, is op een pijnlijke manier duidelijk geworden door de financiële crisis.

In sommige landen is het een nationale volkssport om belasting te ontduiken. Dat dit fenomeen vroeg of laat consequenties heeft voor ons allemaal binnen Europa, is op een pijnlijke manier duidelijk geworden door de financiële crisis. Geld uitgeven dat er niet is, heeft een geheel andere dimensie gekregen. Mondi beperkt zich met informatie over dit onderwerp tot aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland. 

Verschil tussen afgesproken prijs en geregistreerde prijs
 
Column Rob Smulders
Als fatsoenlijk burger die aan al zijn verplichten voldoet, ontkom je niet altijd aan gefronste wenkbrauwen bij aanschaf van vastgoed in het buitenland. Ik zal nooit één van de eerste problemen waar ik mee werd geconfronteerd vergeten. Een Nederlander die een huis had gekocht in Portugal aan het begin van dit centennium, had te goed geluisterd naar het advies van zijn makelaar. “Meneer, als u slim bent, betaalt u een deel van de aanschaf van uw tweede woning contant. Dat is hier heel gebruikelijk!” Ondanks enig gesputter reed de Nederlander enige tijd later met een bijzonder onbehagelijk gevoel in zijn auto naar Portugal en overhandigde een koffertje met een aanzienlijke hoeveelheid contant geld aan de makelaar (Mondi redactie: zie publicatie Pas op met teveel contant geld op zak). De uiteindelijke gevolgen voor de Nederlander waren groot: aankoop ging niet door, makelaar en geld verdwenen!

De vraag die toen aan de redactie werd gesteld luidde: “Hoe kunt u mij helpen? Ik kan natuurlijk geen aangifte doen bij de politie.” Dit relaas staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Ik stelde met verbijstering nog de vraag: Maar u heeft toch wel een kwitantie ontvangen van de makelaar? Het antwoord hierop was kort en bondig: “Nee, de makelaar bleek ook geen makelaar te zijn en is met de Noorderzon verdwenen.”

Nu hoor ik als het ware iedereen die deze column leest denken: Hoe kun je dan ook zo stom zijn!
Ik kan u vertellen dat, ongeveer twaalf jaar na dato, er nog steeds schrijnende en gelukkig ook positieve ervaringen met ons worden gedeeld. Mensen die zich bedonderd voelen, schamen zich en durven hun verhaal niet eens in vertrouwen te delen met de eigen familie of goede vrienden. Doen ze dit nadat ze opgelicht zijn wel, dan is de eerste reactie: Het is ook wel heel erg dom wat je gedaan hebt!

Portugal is slechts een voorbeeld, maar eigenlijk komen we dit soort situaties tegen in tal van landen. Mensen zijn creatief, hebben soms ook zelf de wijsheid in pacht en kunnen mede hierdoor onbewust een gewillig slachtoffer worden. Uit rancune kunnen mensen vervolgens ook heel ver gaan om in beginsel de eigen fout te herstellen met veelal nog meer ellende als gevolg, zowel financieel als emotioneel.

Verleiding weerstaan
Niemand betaalt meer dan noodzakelijk voor de aanschaf van een woning in het buitenland. Helaas ligt de focus voornamelijk op de aanschafprijs. Dit is logisch, want die is veruit het hoogst. Maar hoe weet u of u daadwerkelijk een marktconforme prijs betaalt? Waarom besparen mensen op deskundigheid terwijl onder andere kennis, praktijkervaring en een goede reputatie u juist zouden moeten behoeden voor een eventuele misstap? Niemand betaalt ook meer belasting dan nodig is. Daar hebben de belastingdiensten in alle landen zelf al tal van voorzieningen voor getroffen, alleen moeten de laatjes met kennis hierover nog opengetrokken worden door belastingdeskundigen of fiscalisten. Wie staat er nog stil bij de nalatenschap voor zijn of haar erfgenamen? Volgens een poll op Mondi.nl heeft slechts 30 procent dit goed geregeld. Maar is dit daadwerkelijk ook zo?

~lidmaatschappen~


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 20-08-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten