HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Advies over nieuwe eigen bijdrage zorg

De Nederlander die in Spanje resideert en afhankelijk is van Spaanse zorg wordt evenzeer getroffen door de regeling als de Spaanse Nederlander die terugkeert naar Nederland om daar gebruik te maken van de zorg.

De verhoogde eigen bijdrage voor de zorg voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen laat ons niet onberoerd. De Nederlander die in Spanje resideert en afhankelijk is van Spaanse zorg wordt evenzeer getroffen door de regeling als de Spaanse Nederlander die terugkeert naar Nederland om daar gebruik te maken van de zorg. Belangrijk is te weten wat er nog te redden valt.

 
Bronnen: Kees Stoof, verbonden aan BOB CATS Verzekeringen & Hypotheken en Van den Brekel Notariaat
De regeling samengevat
Mensen in de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) betalen vanaf 2013 een eigen bijdrage van minimaal 152 en maximaal 2.189 euro per maand. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen. Al jaren wordt vier procent van het vermogen, in de vorm van sparen en beleggen, bij dit inkomen opgeteld. Nieuw in 2013 is dat als iemand vermogen heeft in box 3 maar liefst acht procent van de grondslag sparen en beleggen meetelt bij de berekening van de eigen bijdrage. In totaal wordt dus maar liefst twaalf procent van de grondslag sparen en beleggen bij het inkomen opgeteld.

Hoe wordt die grondslag in box 3 nu precies bepaald?

Van het vermogen in box 3 is 21.139 euro vrijgesteld als iemand alleenstaand is. Dat bedrag wordt verdubbeld als iemand getrouwd is of duurzaam samenwoont. Als iemand echter 65 jaar of ouder is dan kan deze in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een ouderentoeslag. Daarmee wordt dan het heffingsvrij vermogen verhoogd. Als het inkomen hoger is dan 19.895 euro dan is er echter geen recht op ouderentoeslag.

De gevolgen van de nieuwe regeling kunnen desastreus uitpakken. Zij die een hoge eigen bijdrage betalen kunnen er soms meer dan 1.000 euro per maand op achteruit gaan. Dat is maar liefst 12.000 euro per jaar!

Wie valt nu onder de lage eigen bijdrage en wie onder de hoge eigen bijdrage?


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 31-01-2013

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten