Belasting voor- en nadelen eigen woning België
Tot 2015 kon u als buitenlands belastingplichtige kiezen om in Nederland behandeld te worden als binnenlands belastingplichtige. U woonde in het buitenland, maar ontving een inkomen uit Nederland én omdat dit inkomen in Nederland werd belast, wilde u ook graag gebruik maken van de fiscale mogelijkheden zoals de hypotheekrente aftrek. Daarom kóós u voor behandeling als binnenlands belastingplichtige.Deze keuze had ook een aantal nadelen maar over het algemeen wogen de voordelen van deze regeling op tegen de nadelen.
Vanaf 1 januari 2015 is nu deze keuze komen te vervallen. Voortaan bepaalt de belastingdienst of u in aanmerking komt voor behandeling als binnenlands belastingplichtige oftewel of u “kwalificeert” als binnenlands belastingplichtige. Weg keuze, voortaan besluit de fiscus of u aan de voorwaarden voor deze regeling voldoet.
Wat zijn dan de voorwaarden om te kwalificeren als binnenlands belastingplichtige?
Grofweg komt het erop neer dat minimaal 90 procent van het (gezins)inkomen belast moet worden in Nederland. Is dit het geval? Dán kwalificeert u automatisch.Is dit niet (meer) het geval? Dan kwalificeert u niet én kunt u dus ook geen gebruik meer maken van de hypotheekrente aftrek in Nederland.
Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor mensen die onder meer:
- Gedeeltelijk inkomen hebben in hun woonland;
- Pensioen of ander inkomen hebben dat is toegewezen voor belastingheffing aan het woonland;
- Een partner hebben die in het woonland werkt;
- Veel vermogen hebben.
De onroerende voorheffing is een belasting die geheven wordt op onroerende eigendommen. Oorspronkelijk was zij opgevat als een voorschot op de inkomstenbelastingen, vandaar de naam voorheffing. Tegenwoordig is zij een geheel zelfstandige heffing. Zij wordt berekend op het kadastraal inkomen, dat is een vaste raming van de huurwaarde, zoals die door de diensten van het Kadaster (nu Administratie, Opmetingen en Waarderingen) wordt vastgesteld.
Het basistarief van de onroerende voorheffing wordt vastgelegd door de gewesten. De gemeente en de provincie voegen daar hun heffingen aan toe, de zogenaamde opcentiemen. De belasting is dus van gemeente tot gemeente verschillend. Ieder van de genoemde besturen ontvangt zijn deel van de belasting.
In Wallonië en Brussel wordt de onroerende voorheffing nog geïnd door de federale belastingdiensten. In Vlaanderen gebeurt dat door de Vlaamse Belastingdienst.
Het Nederlandse equivalent van onroerende voorheffing is onroerendezaakbelasting.
Dit artikel is geschreven door drs J.A.C.J.M. (Jeannette) Scheepers-van Hal FFP, Emigratiecoach en Federatie Financieel Planner, verbonden aan Scheepers Consultancy bvba.
Geschreven door Drs. Jeannette Scheepers-van Hal FFP
Datum: 09-10-2018
Datum: 09-10-2018
Terug naar overzicht