HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Aangifte doen bij de politie

Frequent wordt Mondi benaderd met de vraag wat mensen kunnen doen wanneer zij in een ongewenste situatie zijn beland.

Dit varieert van aankopen van vastgoed in het buitenland waar de oplevering maar wordt uitgesteld, projecten waarvoor geen geld meer is om af te bouwen en organisaties die failliet gaan, tot bedrijven of personen die beloftes niet nakomen of mensen bedriegen.
 

Als u vindt dat u bent opgelicht, adviseert Mondi altijd aangifte te doen bij de politie. Ook al hebt u het vermoeden dat er zeer waarschijnlijk niets met uw aangifte zal gebeuren en dat het verspilde energie is, raadt Mondi iedereen aan toch een proces verbaal op te laten maken.

U kunt persoonlijk, via internet of telefonisch aangifte doen bij de politie. Dit is mede afhankelijk van het soort misdrijf. De aangifte kan gedaan worden bij elk politiebureau in Nederland. U hoeft dus niet naar een politiebureau in de plaats waar het strafbare feit is gepleegd te gaan. U moet wel altijd aangifte doen in het land waar het strafbare feit heeft plaatsgevonden. Nadat u aangifte heeft gedaan, stelt de politie meestal een onderzoek in. De politie is daarbij verplicht u op de hoogte te houden van het verloop van het onderzoek. Als de politie helemaal niets doet met de aangifte, dan heeft Mondi mogelijkheden om de zaak publiekelijk aan de kaak te stellen, zonder dat we het belang van onze leden uit het oog verliezen.

Mondi is niet uit op sensatie, maar vind dat het recht moet zegevieren

Voorbeeld
De publicatie ‘De valse beloftes van Willem V.’ heeft er mede voor gezorgd dat mensen aangifte zouden gaan doen bij de politie. Maar is dit daadwerkelijk gebeurd? Via een betrouwbare bron vernam Mondi dat een officier van justitie geen aandacht aan de zaak zou besteden omdat slechts één aangifte bekend zou zijn. Als Mondi dit zou coördineren zou de officier van justitie hier toch heel anders over kunnen denken. Intussen blijft Willem V. zijn gang gaan. Nu ontstaan nieuwe slachtoffers vanuit een nieuw opgerichte organisatie 2Alanya.com. Mensen betalen voor een vakantie en raken hun geld kwijt zonder op vakantie te zijn geweest. Als de slachtoffers nu de zoekmachines raadplegen schrikken ze enorm, maar het kwaad is al geschied. Op het moment dat deze gedupeerden boekten, gingen de alarmbellen nog niet rinkelen via de zoekmachines op internet. Willem belooft natuurlijk geld terug te zullen betalen, maar dat valt onder de valse beloftes. Als Willem zijn leven aantoonbaar betert, is Mondi de eerste die hier verslag van maakt. Overigens vermeldt Mondi dit voorbeeld niet uit rancune, maar we begrijpen hoe frustrerend het voor gedupeerden is om met de rug tegen de muur te staan. Mondi zal niet beweren dat voor ieder probleem een oplossing is, maar niets doen is ook geen optie. Als we de krachten bundelen, staan we samen sterk en kunnen Willem V. en ontelbare soortgelijken niet hun gang blijven gaan.
 

8 november 2012
Mondi heeft inmiddels steunbetuigen ontvangen en bedankjes van mensen die via de zoekmachines op internet met de problematiek zijn geconfronteerd en zich zeer waarschijnlijk leed bespaard hebben. Helaas hebben zich ook meer slachtoffers gemeld, die we hebben geattendeerd op dit verhaal om aangifte te doen. Gelukkig  komt er schot in bovenvermelde zaak, zonder dat Mondi daar verder inhoudelijk mededelingen over doet. Dus nogmaals: als u vindt dat u bent opgelicht, adviseert Mondi altijd aangifte te doen bij de politie.
 

Notabene
Wanneer u aangifte heeft gedaan van een strafbaar feit, kunt u deze aangifte later niet intrekken.

Geraadpleegde bron: Rijksoverheid, Ministerie van Veiligheid en Justitie

Lees ook het artikel Websites voldoen niet altijd aan wettelijke voorwaarden. Vaak zijn er voldoende signalen zodat u weet dat het niet onverstandig is om u verder te oriënteren.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 20-09-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten