HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Zekerheid bij aankoop in het buitenland | deel 2

Kopen in het buitenland is in de aanloop al onderhevig aan vele misverstanden. Met een goede voorovereenkomst kan het 'joie de vivre" al vroeg beginnen

Auteur  Mr Aart D.G. Heering

In het vorige maand geplaatste artikel ‘Zekerheid bij aankoop in het buitenland| deel 1', werden al een aantal aspecten van de voorovereenkomst bij de aankoop van buitenlands onroerend goed besproken, zoals het van toepassing zijnde recht, het belang van een goede omschrijving van het object en de prijs en eventueel verdere financiële verplichtingen. In deze bijdrage wordt ingegaan op - te maken afspraken tussen partijen bij het sluiten van een voorovereenkomst omtrent onroerend goed - en de sancties wanneer de overeenkomst door één der partijen niet wordt nagekomen. Tot slot enkele typische Franse kwesties.

De voorovereenkomst voor aankoop van onroerend goed, in volgorde van minder naar meer gebondenheid tussen partijen, is onder te verdelen in verschiilende types:

1. Intentieovereenkomst/reserveringsovereenkomst
Deze heeft als kenmerk dat er nog geen volledige koopovereenkomst is, maar wel een overeenkomst die partijen verplicht met elkaar door te onderhandelen. Haakt één van de partijen af dan zal het moeilijk zijn alsnog de voorgenomen transactie uitgevoerd te krijgen. Daarom is het niet verkeerd in een dergelijke overeenkomst het verdere traject van onderhandeling nauwkeurig te omschrijven. Voorts kan worden beschreven wat de financiële gevolgen zijn als de transactie niet doorgaat (bijvoorbeeld: wie draagt de omwille van de overeenkomst al gemaakte kosten)

2. Optie/promesse
Deze overeenkomst heeft als kenmerk dat de eigenaar aan een geïnteresseerde de mogelijkheid geeft binnen een bepaalde periode, bijvoorbeeld 3 maanden, het beoogde onroerend goed af te nemen. Voor dat recht betaalt de geïnteresseerde een bepaalde vergoeding (meestal 5 of 10 procent) die hij in beginsel kwijt is, als hij vervolgens niet afneemt.

3. Koopovereenkomst
Hierbij hebben beide partijen al daadwerkelijk een koop /verkoop geconstateerd. De eigendom laten zij echter nog niet, of niet direct, overgaan.

Afspraken in de voorovereenkomst
Er kunnen dan wel verschillende types voorovereenkomsten zijn, de zorgen van partijen zijn vaak van een bekend patroon:
De eigenaar/verkoper wil

  • zoveel mogelijk zekerheid dat de gegadigde echt af zal nemen
  • een behoorlijke sanctie op het niet afnemen
  • zekerheid dat die sanctie ook verzilverd kan worden en
  • een zo gunstig mogelijk beeld van het object schetsen, zonder echter enige aansprakelijkheid te willen creëren voor de juistheid van zijn lofzang.

De (kandidaat)koper wil

  • voorbehouden voor alles waarvan hij nog niet zeker is, met als belangrijkste de financiering
  • voorbehouden voor wat hij verder wil onderzoeken zoals technische staat en de be- of verbouwbaarheid
Voor beide partijen zijn verder van belang:
  • de termijn waarbinnen alles gerealiseerd zal moeten zijn
  • de gevolgen als in de tussenperiode bepaalde gebeurtenissen optreden zoals brand, andere beschadiging of overlijden van één der partijen
  • de gevolgen van niet afnemen of niet meer willen verkopen.
Meer over de gevolgen van het niet afnemen of niet wilen verkopen, het risico van eigendomsovergang bij ontbindende en opschortende voorwaarden en van rechtswege typische Franse kwesties waar u als koper rekening mee moet houden, leest u nadat u bent ingelogd. 

Lees ook : Zekerheid bij aankoop in het buitenland | deel 1


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 09-05-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten