Voorzichtigheid met aanbetaling
Het is niet ongebruikelijk om bij de aanschaf van een woning in het buitenland een aanbetaling te doen. Vaak betreft het een aanbetaling van 10 procent of een reservering van 3000 euro. Dit kan per land sterk verschillen. De vraag is echter of het geld dat u aanbetaalt ook bij u terugkomt als de koop onverhoopt niet doorgaat. Op dit punt blijkt er nog wel eens iets mis te gaan.Mondi heeft de afgelopen weken verschillende vragen ontvangen betreffende het doen van een aanbetaling. We geven u een voorbeeld uit Portugal: Vrij recent nog wilde een Nederlander daar een huis kopen. Na enig onderhandelen kwam de prijs uit op 240.000 euro en hij betaalde 10 procent aan, hetgeen normaal is. Een maand later echter kreeg hij te horen dat de verkoper het huis voor een veel hoger bedrag aan een derde had verkocht. In dergelijke gevallen is de verkoper dan verplicht om het voorschot dubbel terug te betalen. Doet hij dat niet uit zichzelf, dan moet je gaan procederen en dat is een zeer langdurig en kostbaar verhaal.
Derdenrekening
Een manier om dit te voorkomen is het storten van een aanbetaling op een zogenaamde derdenrekening. Een derdenrekening is een rekening van (meestal) een advocaat of een notaris die bijvoorbeeld bij de verkoop van onroerend goed gebruikt wordt en waar de betrokken partijen niet zomaar aan kunnen komen. Derdenrekeningen genieten in Nederland wettelijke bescherming, wat er op neerkomt dat op derdenrekeningen geen beslag gelegd kan worden, ook niet in geval van faillissement. Dit betekent dat er een ‘garantie’ is dat de gelden daadwerkelijk in handen zullen komen van de rechthebbende(n). Ook in het buitenland kent men derdenrekeningen, maar soms bieden deze geen wettelijke garantie of verloopt de procedure anders (en hebben andere partijen een derdenrekening).
Spoorloos
Dit gezegd hebbende, meteen een ander voorbeeld, opnieuw uit Portugal: Een Nederlander raakt op een terras in gesprek met een Portugees. Die gezellige Portugees wist wel een buitenkansje, het schitterende townhouse van zijn oom was voor slechts 210.000 euro te koop. Alleen… er zijn meer kapers op de kust. De volgende dag ging de kandidaat-koper kijken en het was inderdaad een mooi huis. Hij onderhandelde en kwam uit op 190.000 euro. De Portugees wilde wel binnen 2 dagen een aanbetaling van 10 procent om het huis van de markt te halen en hij wist ook wel een goede advocaat. Koper maakt kennis met de advocaat en maakt 19.000 euro over. Koper hoorde vervolgens niets meer. Toen hij met de advocaat belde, vertelde deze dat het huis op naam stond van 3 mensen waarvan er één spoorloos was. De koop kon niet doorgaan. De advocaat adviseerde om te gaan procederen, maar zei erbij dat het een lange procedure was waarbij de kans op terugbetalen klein is.
Passeren
Zoals echter uit bovenstaand voorbeeld blijkt biedt het inschakelen van een advocaat niet altijd garanties. De beste manier om dit te voorkomen is om altijd zelf een advocaat te zoeken en nooit de verkoper een advocaat te laten kiezen. Als je zelf een advocaat hebt gevonden dan is het goed om duidelijk af te spreken dat alle betalingen via zijn derdenrekening moeten lopen en dat (in Portugal) er voordat de Escritura (koopakte) is gepasseerd geen geld mag gaan naar de verkoper. Een andere tip is dat je als koper moet proberen te bewerkstelligen dat betaling plaatsvindt bij levering. Onder de huidige marktomstandigheden kan de koper veelal bepalen wat er gebeurt.
Het is overigens zo dat het voorkomt dat een rekening wordt gepresenteerd als een derdenrekening, maar dat het in werkelijkheid niet een echte derdenrekening is of niet dezelfde bescherming biedt als in Nederland. In veel landen heeft een derdenrekening, zoals al aangegeven, een andere status dan in Nederland. Over dit onderwerp publiceren we binnenkort meer informatie.
Met dank aan Piet Davelaar van Koop een huis in Portugal.
Belangrijk blijft dat u weet wat u koopt, van wie u koopt en of er addertjes onder het gras zitten. Mondi hoort graag van u wat u doet om daar achter te komen. Heeft u tips of heeft u soortgelijke verhalen meegemaakt? Plaats dan uw reactie onder dit artikel.
Tip Mondi
Staat u vlak voor een aankoop of zit u midden in een transactie?
Leden van Mondi kunnen hun vragen (bijvoorbeeld over het doen van een aanbetaling of over de derdenrekening) voorleggen aan de belangenorganisatie. Mondi kan altijd referenties natrekken en kijken of uw belangen behartigd worden.
Staat u vlak voor een aankoop of zit u midden in een transactie?
Leden van Mondi kunnen hun vragen (bijvoorbeeld over het doen van een aanbetaling of over de derdenrekening) voorleggen aan de belangenorganisatie. Mondi kan altijd referenties natrekken en kijken of uw belangen behartigd worden.
Geschreven door Rob Smulders
Datum: 09-09-2010
Datum: 09-09-2010
Terug naar overzicht