Tweede woning als Hauptwohnsitz
Regelmatig ontvangt Mondi vragen over de aanschaf van vastgoed in Oostenrijk. Na het beantwoorden van de vraag, ontstaan er ineens allerlei constructies om de aspirant-koper te motiveren alsnog tot aanschaf over te gaan. Ook in Oostenrijk kun je uitstekend de gelukkige eigenaar worden van onroerend goed. Maar er zijn ook wetten en regels waar men zich aan dient te houden.Twee vragen van leden
- “Ik overweeg vastgoed in Oostenrijk aan te schaffen en heb oog laten vallen op een woning die nu door een lokale Oostenrijker in gebruik is als Hauptwohnsitz. Uit artikelen begrijp ik dat aanschaf niet zondermeer mogelijk is en het als Zweitwohnsitz, Freizeitwohnung of Zweitwohnung aangemerkt moet worden. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie vormen? Is het mogelijk een aanvraag te doen voor wijziging van de bestemming? Bij welke instanties moet ik daarvoor zijn? In principe willen we de woning niet gaan verhuren. Van Nederlandse bewoners in datzelfde dorpje (voor vakantiegebruik) weten we dat bezit wordt `gedoogd`.”
- Een notaris in Oostenrijk geeft aan dat niets ons in de weg staat als EU burger vastgoed aan te schaffen ook als is het een Hauptwohnsitz. Wij willen het echter incidenteel gaan gebruiken voor zomer en winter vakanties. De notaris gaf aan dat dat geen probleem is als het aangemerkt wordt voor 'Touristische Nutzung'. Voor ons een geheel nieuwe term maar voor zover ik het begrepen heb moet het in ieder geval aangeboden worden voor de verhuur (100 dagen per jaar wat overigens redelijk kansloos is, ook voor de meeste Oostenrijkers zelf). Ook moet er minder dan vijf wooneenheden in zitten anders zou het niet gaan. Het is een bescheiden huisje dus dat zit er niet in. Wat de rol van de gemeente in deze is, heb ik niet helemaal begrepen maar volgens mij is die redelijk bepalend (ik kreeg het gevoel dat de Notaris en Gemeente dat onderling afstemmen). Organisaties als Landal schijnen dit op een vergelijkbare wijze te doen. Of en hoe ik het zelf dan mag gebruiken is mij ook niet helemaal duidelijk. Ik kreeg het idee dat ik dat formeel niet mocht maar wel voor onderhoud en beheer. Verder zal ik aangifte moeten doen van inkomsten, kosten mogen daar weer vanaf gehaald worden.
QuickScan
Bent u van plan een woning aan te schaffen in Oostenrijk? Maak dan gebruik van de QuickScan van het koopcontract die Mondi haar leden aanbiedt. Zo weet u wat en van wie u daadwerkelijk koopt en of er geen addertjes onder het gras zitten.
Mondi ontvangt als belangenorganisatie geen fee en handelt uitsluitend in het belang van haar leden. U ontvangt rechtstreeks van de advocaat een factuur van 750 euro exclusief btw.. Desgewenst (bij een Mondi lidmaatschap Plus) kijkt de belangenorganisatie over uw schouders mee en voorziet u van persoonlijk advies.
Antwoord op bovenvermelde vragen
Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.
U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden
Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-09-2013
Datum: 17-09-2013
Terug naar overzicht