HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Toekomst internationale vastgoedmarkt somber

Miljoenen Nederlanders dromen over hun woning buiten de landsgrenzen, voorlopig zal het echter voor de meeste landgenoten bij dromen blijven.

Een huis in het buitenland: wie wil dat nou niet? Miljoenen Nederlanders dromen over hun woning buiten de landsgrenzen, voorlopig zal het echter voor de meeste landgenoten bij dromen blijven. Toch voorspelt Rob Smulders, directeur van de belangenorganisatie Mondi, dat binnen tien jaar een tweede woning in het buitenland net zo vanzelfsprekend zal zijn als in de jaren tachtig een tweede auto binnen één huishouden.

“Het ziet er vooralsnog somber uit”, vertelt Smulders. “De financiële crisis hebben we nog niet eens achter ons kunnen laten en nu kunnen we ons op gaan maken voor de problemen ten gevolge van excessieve nationale begrotingstekorten en staatsschulden.” Dit zijn problemen waar tal van landen mee te maken hebben. De invloed hiervan op de buitenlandse vastgoedmarkt zal niet uitblijven. “Met name Nederlanders nemen weinig risico’s”, vervolgt Smulders. “En, hoezeer ik ook betreur dat dit ten koste gaat van onze ondernemersgeest, dat is terecht! We kijken massaal de kat uit de boom. Eerst op korte termijn de uitslag van de verkiezingen voor de tweede kamer afwachten, dan het moment dat het consumentenvertrouwen voldoende hersteld is. En dit kan best wel eens enkele jaren gaan duren.”
 
Consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen is een belangrijk begrip. Het vertrouwen wordt door tal van factoren gevoed. Bovenstaande grafiek is een weergave van het gevoel onder Nederlanders vanaf 2006. In onderstaand filmpje krijgt u tekst en uitleg van wat de betekenis, invloed en consequenties zijn van het consumentenvertrouwen.

 
 

Kansen en bedreigingen
Er zijn voldoende landen waar op dit moment een opleving plaats vind, alleen blijft Europa voorlopig in de mineur. Het gebrek aan geld onder de consument is niet het probleem. Geld heeft de consument wel, maar hoe kan hij erbij komen. Wat doet de aandelenmarkt? Het dieptepunt van de AEX-index, rond de 200-puntengrens een jaar geleden, ligt achter ons. Van een echt herstel vanaf oktober 2008 is echter geen sprake. Smulders: “De aandelenmarkt blijft grillig. Als het al in vastgoed is geïnvesteerd, lijkt dit moment niet geschikt om te verkopen. Tenminste, niet volgens de aard van de Nederlanders. Wij zijn niet snel bereid om verlies te nemen. Liever rekenen we onszelf rijk.”

Grootste makelaars
Geld verdienen aan de malaise van anderen. Dat kunnen we wel. Het eeuwenoude gezegde 'De een zijn dood is de ander zijn brood' gaat hier op zonder de betekenis al te letterlijk te nemen. Massaal hebben voornamelijk de Engelsen de afgelopen decennia geïnvesteerd in buitenlands vastgoed. Meestal met een volledige financiering wat voor ons Nederlanders zonder specifieke voorwaarden niet mogelijk is. Mede door de devaluatie van de pond ten opzichte van het tijdstip van aankoop nemen ook weer met name Engelsen massaal afstand (soms noodgedwongen) van hun stulpje in het buitenland. Dit biedt buitenkansjes. Met name voor de banken, die zich in Spanje volgens tal van bronnen tot de grootste makelaars hebben ontpopt. Alleen al de projectontwikkelaars hebben een schuld van 325 miljard Euro aan de banken die continue geherfinancierd moet worden.

Kat in het nauw
En daar hebben we het volgende probleem. Smulders: "Ook een bank moet weten wat hij aanbiedt. Als banken in onder andere Spanje gefaseerd woningen gaan aanbieden (bij het dumpen van woningen zal de volledige economie ten onder gaan met alle gevolgen ook voor de banken zelf), dient u als aspirant-koper wel te weten wat u koopt. Dit is een extra probleem voor makelaars. Ze hebben er in deze moeilijke tijden gelijk een grote concurrent bij: de bank." Als een kat in het nauw met grote overlevingsdrang zal menig makelaar u ervan proberen te overtuigen dat hij de beste deal voor u kan maken.

Conclusie
Bij Mondi kennen ze de meest uiteenlopende verhalen. Smulders: “we staan nauwelijks nog ergens van te kijken. We ontvangen informatie over de meest schrijnende, van soms uitzichtloze, situaties tot complimenten over aanbieders van buitenlands vastgoed die mede door kennis en kunde nog steeds mensen op een bijzonder prettige manier begeleiden bij de aanschaf van een woning in het buitenland. En dat is ons doel. We bieden met name preventieve informatie om tot een succesvolle aankoop van een buitenlands investeringsobject of tweede woning te komen.”

Eerst bezinnen en dan beminnen is het voor de hand liggende advies. Maar een aankoop uitstellen tot betere tijden is niet de oplossing. Van al die mensen die probleemloos genieten van hun woning in het buitenland hoort u veel te weinig. En dat is nota bene voor een hele grote groep Nederlanders bereikbaar:

  • De voorwaarde blijft echter wel om minimaal 40 procent van de aankoopprijs zelf op te kunnen brengen uit eigen vermogen;
  • Maak een weloverwogen beslissing zonder het wiel opnieuw uit te hoeven vinden;
  • Schakel een makelaar in met een goede reputatie en die bij voorkeur door Mondi is gescreend. Waar of bij wie iemand koopt is Mondi om het even. Als service naar haar leden onderzoekt Mondi op basis van antecedenten makelaars en ontwikkelaars actief op de Nederlandse markt met buitenlands vastgoed.
  • Bespaar niet op deskundigheid ( o.a. juridisch, fiscaal). Een advocaat of fiscalist moet zijn geld waard zijn. Ook hiervoor geldt dat er in iedere branche goede en minder goede vakbroeders zijn. Mondi kan hierin de helpende hand bieden, speciaal voor leden zonder haar onafhankelijkheid te verliezen.
Uiteraard zijn tips altijd welkom als reactie onder dit artikel.

Blijf op de hoogte! Nieuws op een rij of bestel één van onderstaande boeken en naslagwerken   
Wonen en kopen in Spanje Wonen en kopen in Frankrijk Wonen en kopen in Italië Wonen en kopen in Portugal Wonen en kopen in Oostenrijk Wonen en kopen in Turkije

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-05-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten